Koopgids

Koopgids vouwfietsen

24 augustus 2016
Vouwfiets

Vouwfietsen zijn dan wel compact, toch zijn ze er nog in heel wat vormen, maten en gewichten. Compacte, goed opvouwbare modellen zijn het interessantst voor op de trein of tram. Als u ze vooral in uw vrije tijd wilt gebruiken dan kunt u meer aandacht besteden aan het rijcomfort.
Waarop moet u letten?
 • Vouwen. Soms vergt dat heel wat hoofdbrekens. Voor een beginner alleszins. Met de hulp van de handleiding en enige ervaring lukt het bij alle fietsen wel binnen de minuut en zelfs in enkele seconden voor de fietsen met het beste ontwerp.
 • Wielen. Hoe kleiner de wielen, hoe minder ruimte de opgevouwen fiets inneemt. Helaas zorgen kleine wielen er ook voor dat uw rit ietwat onaangenamer en minder veilig wordt.
 • Versnellingen. Is uw parcours heuvelachtig, kies dan een fiets met meerdere versnellingen. Sommige modellen hebben er slechts 1. Andere merken bieden dan weer verscheidene mogelijkheden op eenzelfde model. Een systeem met tandwielen is gevoeliger voor schokken dan een versnellingsmechanisme in de wielnaaf.
 • Gewicht. Essentieel voor de draagbaarheid. U moet steeds rekenen op een gewicht van 11 of 12 kg, maar de zwaarste modellen kunnen 15, 16 of zelfs 17 kg wegen!
 • Volume. Let er natuurlijk op dat uw fiets in de bergruimte kan waar u hem wilt bewaren.
 • Afmetingen. Ook de grootte van de fietser is van belang. Sommige fietsen zijn niet geschikt voor grote fietsers. Doe een testrit voor u de fiets koopt.
 • Prijs. Die varieert enorm. In grote ketens als Decathlon of Carrefour vindt u al een vouwfiets vanaf € 150, maar deze modellen scoren op alle vlakken erg middelmatig en zijn vooral minder stevig en erg zwaar. Voor een degelijke vouwfiets betaalt u, zo blijkt uit onze tests, minstens € 500. Een merk als Brompton is erg duur, maar biedt in ruil voor dat geld ook kwaliteit.
 • Aandrijving. Met een aandrijfriem moet u uw ketting nooit smeren. Hetzelfde geldt voor een cardan, maar die verzwaart de fiets wel. Let op dat de ketting niet afloopt telkens u de fiets open- of dichtvouwt.
 • Frame. Aluminium is lichter dan ijzer en het roest niet.
 • Stevigheid en remmen. De goedkopere fietsen laten op het vlak van stevigheid wel wat te wensen over. Soms is het frame niet goed gelast of zitten onderdelen zoals een achter- of voorlicht niet goed vast. Onze tests brachten geen problemen met de remmen aan het licht.

Welke vouwfiets u het best koopt, hangt af van hoe u de fiets vooral zult gebruiken.

 • Dagelijks vervoer - Dient hij om mee te nemen op de trein, bus en/of tram en om de laatste kilometers naar uw werk af te leggen? In geval moet u op zoek gaan vouwfiets die erg compact kan worden opgevouwen. Helaas blijkt uit onze tests dat deze fietsen in het algemeen niet zo hoog scoren wat betreft rijcomfort en dat u na enkele kilometers zadelpijn kunt krijgen.
 • Fietstochten - Wilt u uw fiets in het weekend gemakkelijk in uw auto kunnen laden om een fietstochtje te maken? U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een breder, comfortabeler zadel en een breder stuur, zodat u meer het gevoel krijgt dat u op een gewone fiets zit. Maar daardoor kunnen ze natuurlijk niet zo compact worden opgevouwen en vaak gaat dit ook niet echt intuïtief.. Ze zijn doorgaans ook flink zwaarder.

Wat betreft de prijs zijn de vouwfietsen uit de eerste categorie vaak erg prijzig, de tweede categorie is doorgaans betaalbaarder.

Hoe een vouwfiets te kiezen?
We tonen de belangrijkste elementen van een vouwfiets en hoe de modellen daarin van elkaar kunnen verschillen in een video: