Eerste indruk

Koga Pace B20: op maat voor jouw (vlakke) woon-werktraject

22 december 2020

Koga Pace B20 is een prima speed pedelec is, ideaal voor woon-werkverkeer. Goede fietshouding, stevig, stabiel, met goede remmen en versnellingen. Alleen de motor mag wat meer power hebben en de batterij wat meer capaciteit.

Prima pendelaar

Een speed pedelec wordt meestal gebruikt voor woon-werkverkeer. Deze Koga lijkt daar prima voor uitgerust. Een riem i.p.v. een ketting is uiteraard een must: minder onderhoud nodig, minder lawaai, gaat langer mee. Bij de Pace B20 is de riem uitstekend getand en zorgt hij dus voor een prima vermogensoverdracht. De bediening van de versnellingen zit volledig ingewerkt in de rechterhandgreep van het stuur en je draait daaraan voor een hogere of lagere versnelling. Dit is aangenaam schakelen, en bovendien onderhoudsarm. De hydraulische schijfremmen doen hun werk prima, de spatborden zijn stevig bevestigd en de bagagedrager kan wel wat laden.

De motor en het elektrisch systeem doen hun werk bovendien prima. De kracht wordt goed aangepast aan wat je nodig hebt als fietser. En als je aan de maximumsnelheid bent, voel je niet dat de ondersteuning abrupt wegvalt (het zogenoemede jojo-effect), zoals bij veel e-bikes het geval is. De elektrische componenten maken wel wat lawaai.

Goede positie en wegligging

Deze Koga is niet alleen technisch in orde, hij fietst ook aangenaam. De positie is uitstekend: licht sportief, maar je zit niet kromgebogen over het stuur als bij een racefietse. De brede banden zorgen voor voldoende contact met de weg en een goede wegligging. Hij voelt erg stabiel en wendbaar, ook als je even snelheid moet terugnemen. 

De fiets ziet er ten slotte ook goed uit: het kader is als een gietstuk, nagenoeg zonder zichtbare lasnaden en biedt bovendien de kans om de kabeltjes goed weg te werken. Alleen de batterij zien we graag iets meer in het frame ingewerkt. Anderzijds is ze wel goed bereikbaar.

Meer power gevraagd

Maar ook deze fiets is niet perfect. Wij hadden graag een wat krachtigere motor: 250 Watt is net niet voldoende om elk parcours fluitend af te leggen. Het startkoppel is wat beperkt en de ondersteuning op stevige hellingen is erg middelmatig. Ook bij hernemingen bergop wordt je wat in de steek gelaten. 

Ook wat de batterij betreft mag het iets meer zijn. Met 500 Wh kom je wel al een eindje als je parcours volledig vlak is, maar als je veel assistentie vraagt of je af en toe een hellend stuk hebt, goed voor algauw een verbruik van 15 Wh per km, dan vliegt je energie er snel af. Bij een update mag dat dus wel wat meer zijn.

Daarnaast zijn er nog wat details die niet helemaal kloppen. De pedalen ogen goedkoop, al kan dat er aan liggen dat wij reden met een preproductiemodel, en de afdekking van de connector om de batterij in de fiets op te laden is niet goed afgewerkt. Sommige storende aspecten, zoals het brede stuur, de opzichtige claxon, de opvallende achteruitkijkspiegel en het hoge gewicht, zijn nu eenmaal inherent aan een speed pedelec.

€ 750 korting

De prijs van de Koga Pace B20 is aanzienlijk: € 4 999. Ben je geïnteresseerd in deze fiets, dan kun je nu wel genieten van onze actie waarbij je een korting van 15 % of € 750 krijgt op de aankoop.