Eerste indruk

Elektrische vouwfiets GoCycle G4i: geslaagd qua design en rijprestaties, maar duur en niet de handigste om op te vouwen

20 juni 2023

De elektrische vouwfiets de GoCycle G4i trekt de aandacht met zijn knappe design. Er hangt wel een fors prijskaartje aan. Is deze e-bike zijn prijs waard? We waren aangenaam verrast door de prestaties en het rijcomfort, maar noteerden ook enkele nadelen, onder meer bij het dichtvouwen.

De nieuwe elektrische vouwfiets GoCycle G4i kost net geen € 5 000, een behoorlijk gepeperde prijs voor een fiets. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen onze expert Steve Mestdagh op pad ging voor enkele testritten met de nieuwe e-bike.

Hij kwam terug met een flink aantal kilometers op de teller en een lijstje met positieve ervaringen, maar ook een aantal minpunten en bedenkingen.

Eerste indrukken na het uitpakken

De GoCycle G4i wordt netjes geleverd in een grote doos en is vlot en handig in elkaar te steken.

Dichtvouwen niet zo praktisch

Open- en dichtvouwen gaat wel gemakkelijk dankzij kwaliteitsvolle scharnieren, maar wanneer de fiets opgeplooid is, moet je hem bij elkaar houden met een soort van elastiek. Dat vinden we wat omslachtig.

Elastiek om plooifiets bijeen te houden

De batterij zit netjes ingewerkt in het kader, maar is toch uitneembaar. Dat vraagt wel een paar handelingen (fiets dichtvouwen, vouwmechanisme losmaken, blauw ringetje 180° draaien en batterij schuin naar onder eruit halen), maar is al bij al te doen.

Het zadel moet je in zijn geheel verwijderen, je kunt het niet inschuiven. Dat is vervelend, want waar laat je dat dan? De rechterpedaal kun je niet inklappen, maar moet je eraf halen. Daardoor loop je het risico hem te vergeten of te verliezen. Er is wel een opening voorzien om de pedaal in te laten zetten.

Opening om pedaal van plooifiets in te bevestigen

Nog een minpuntje: zodra de fiets is dichtgeplooid, kun je niet meer aan het mechanisme om de zadelbuis in en uit te schuiven. Je moet eraan denken altijd eerst de zadelbuis in te schuiven en dan pas op te vouwen. Dat leer je wel nadat je het de eerste paar keren tot je ergernis bent vergeten, maar het is pakken minder gebruiksvriendelijk dan een Brompton, die op het vlak van opvouwmechanisme voor ons echt wel dé referentie blijft.

Strak design met ingesloten ketting

De gemonteerde fiets ziet er erg cool uit met een zekere hipster look. Het leverde tijdens de proefritten een paar bewonderende commentaren op (vraag is alleen of die voor de fietser of de fiets waren ... ). Voor een vouwfiets is de GoCycle G4i erg stevig en stabiel gebouwd, met een frame van carbon en magnesium. Hij is ook goed aanpasbaar aan elk gestalte van fietser.

De ketting is volledig ingesloten in de kettingkast, zo krijg je geen vet op je handen of kleren bij het uitvouwen of opplooien.

Geen lichtgewicht

De GoCycle G4i weegt 17,6 kg. Dat is nog net te doen, maar niet verwaarloosbaar. Niet iedereen is even atletisch en gespierd als de tester (hum). Als je wat minder kracht hebt of wat kleiner van gestalte bent, is het een beproeving om deze fiets trappen op te dragen of op de trein te heffen. De afmetingen zijn ook niet zo compact als die van een Brompton bijvoorbeeld. Opgevouwen past deze e-bike niet tussen de zetels in de trein.

Comfortabel en aangenaam rijden

De brede banden die oneffenheden bufferen en de vering achter in de fiets zorgen voor aangenaam rijcomfort. Met een degelijke set hydraulische schijfremmen kun je de fiets in een fractie laten stoppen.

De stander heeft een beetje een vreemd ontwerp. Hij klapt naar voren in en is niet altijd makkelijk uit te klappen met je voet.

Doordat de wielen aan één kant vastzitten, en dus niet in een vork gemonteerd zijn, kun je de banden vervangen zonder de wielen los te maken, heel handig.

Rijprestaties van de GoCycle G4i

Krachtige voorwielmotor

De tendens is meer en meer naar centrale motoren in de trapas, maar deze e-bike is uitgerust met een voorwielmotor. Ervaring leert ons dat voorwielmotoren niet altijd super zijn, maar deze lijkt best okay. De aandrijving is vrij stil, maar toch aanwezig. De motor geeft erg veel assistentie, mooi gedoseerd afhankelijk van de kracht die je zelf als fietser levert. Soms is het koppel van de motor wat veel. Op steile hellingen en op losse ondergrond kan het voorwiel makkelijk aan het slippen gaan.

De GoCycle G4i beschikt over drie automatische versnellingen, dat is de “i” in de G4i. Je hebt er een beetje het raden naar wanneer hij precies automatisch naar een volgende versnelling schakelt. De hoogste versnelling is wat aan de kleine kant. Op topsnelheid (25 km/u) is de frequentie bijgevolg nogal hoog. Je kunt de versnellingen ook manueel bedienen via een schakelaar op het stuur.

Bereik van 40 km

De GoCycle G4i is uitgerust met een batterij van 372,6 Wh, dat is meer dan behoorlijk voor een vouwfiets. Wij hanteren de vuistregel van een verbruik van 10 Wh/km bij intensief gebruik. Dat betekent dat je zo’n 40 km ver raakt, geen slecht rijbereik voor een elektrische plooifiets! Volledig opladen duurt zo’n 3,5 uur.

Connectiviteit van de GoCycle G4i

Stuur van plooifiets GoCycle G4i

Het rudimentaire, op de Formule 1 geïnspireerde display geeft met rode en blauwe ledlichtjes de batterijstatus, snelheid, versnelling en instelling van de verlichting aan.

Je kunt je smartphone over dit display bevestigen, maar dat moet op een nogal goedkope manier met twee elastiekjes die je helemaal moet uitrekken om ze rond het stuur te krijgen.

Op het stuur vind je een USB-C poort om je smartphone te voeden of op te laden en andere elektronische apparaten aan te sluiten.

Geïntegreerde smartphone-app

De geïntegreerde smartphone-app is handig en informatief, maar bevat naast nuttige ook veel nutteloze informatie.

Smartphone-app van GoCycle G4i

Ons oordeel over de GoCycle G4i

Op de GoCycle G4i is het soepel en comfortabel fietsen. De batterij is mooi geïntegreerd maar wel uitneembaar en ze biedt een behoorlijk rijbereik. Minpunten zijn het minder praktische open- en dichtvouwen, het niet zo geringe gewicht, de voorwielmotor en het forse prijskaartje. € 4 999 is echt wel veel geld voor een fiets! Daarvoor heb je nog geen bagagedrager. Daarvoor moet je je portemonnee nog wat verder opentrekken: € 239,50 boven op het fikse aankoopbedrag van de fiets. Ook spatborden zijn niet standaard voorzien. Dat is nog eens € 50,40 per stuk erbij.