Eerste indruk

BZEN Milano is rijdende reclame voor een middenmotor

08 oktober 2021
BZEN Milano

Deze e-bike voor het hippe, stedelijke volk is uitgerust met een achterwielmotor, maar ondervindt daar duidelijk de nadelen van. Jammer voor zo veel geld, en met toch ook duidelijke troeven.

De BZEN Milano past in ons rijtje van hippe stads-e-bikes. We zien opnieuw een strak design, een overzichtelijke display en oog voor detail, maar ook te veel elementen waardoor het “zen”-gehalte bij ons te laag lag.

Motor maakt lawaai

Laten we toch nog beginnen met goed nieuws: de BZEN Milano is uitgerust met een aandrijfriem i.p.v. een ketting. Dat maakt hem minder gevoelig voor slijtage, onderhoudsarm en stiller. Toch stellen we ons dan meteen de vraag waarom dit wordt gecombineerd met een motor in het achterwiel. De overgrote meerderheid van de elektrische fietsen krijgt momenteel standaard een middenmotor. Die maakt een fiets evenwichtiger en beter te hanteren, en aangezien de motor bij de trapas zit, voelt dit ook het meest “natuurlijk”. Achterwielmotoren scoren meestal niet al te best in onze tests van e-bikes. “Bij deze BZEN Milano is de achterwielmotor vooral nogal lawaaierig”, oordeelt mobiliteitsexpert en testrijder Steve Mestdagh. “Daarmee doet hij het voordeel van de stillere aandrijfriem alweer teniet.”

BZEN Milano achterwielmotor

Waarop je verder nog moet letten bij de aankoop van een e-bike, lees je in onze koopgids

Naar de koopgids

Te kleine batterij

Ook de 7 Ah-batterij maakt je tochtje met de Milano niet meteen “zen”. Met 252 Wh is die echt veel te klein. “Volgens de fabrikant kun je er 75 km mee afleggen, afhankelijk van terrein en ondersteuning”, geeft Steve aan, “Maar wij vermoeden dat die afstand toch grotendeels bergaf, zonder al te veel bochten of afremmen, is gemeten. Volgens onze metingen kom je in de stad, waar je al eens moet stoppen, terug optrekken, keren en draaien, niet verder dan 25 kilometer.”

Je moet al de batterij van 360 Wh erbij nemen om enigszins comfortabel op weg te kunnen, maar daar betaal je wel weer € 195 extra voor. En dan heb je nog steeds niet veel overschot.

Een extra aandachtspunt is het feit dat je de batterij niet uit de fiets kunt nemen om bij te laden, maar dat je de fiets dus volledig aan het stopcontact moet leggen.

BZEN Milano batterij

Design heeft zijn prijs

Dat je een aardige som moet neertellen voor zo’n hippe, strakke fiets, dat weten we intussen. De BZEN Milano is zeker geen uitzondering en is met een standaardprijs van € 2 890 zelfs bij de duurdere fietsen in dit genre. Als je dan weet dat je wellicht in die extra batterij moet investeren, eventueel in spatborden en een bagagedrager, dan wordt het toch een “kostelijke affaire”. Zelfs voor een fietsstandaard moet je € 10 bijbetalen. Die wordt dan nog net voor het achterwiel gezet, terwijl steeds meer fabrikanten kiezen om de staander meer achteraan aan de fiets te bevestigen, zodat je pedaal er niet tegen komt. Al is dit eerder een detail dat geen afbreuk doet aan het feit dat de fiets verder erg degelijk in elkaar zit en er goed uitziet.

Wil je deze fiets vergelijken met andere “urban e-bikes”? Neem dan een kijkje in ons dossier.

Naar het dossier urban e-bikes

Ben je op zoek naar een gewone e-bike? Dan vind je alle geteste modellen in onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer