Eerste indruk

Achielle Annette is “made in Belgium” met prijskaartje

28 maart 2022

Hij is volledig in België geproduceerd, maar wel duurder dan de meeste fietsen met dezelfde motor. Daarvoor krijg je wel een kwalitatieve fiets met een retro sausje.

Een fiets die volledig in ons land wordt gebouwd? Dat op zich is al een goede reden om hem van naderbij te bekijken. De Achielle-fietsen worden geassembleerd in een fabriek in Egem, in West-Vlaanderen. Wij maalden er ettelijke kilometers mee.

Voluit vintage

“Vintage” is hip. We kijken met nostalgie terug naar het design van enkele decennia geleden, en daar wordt ook bij Achielle sterk op ingespeeld. De Annette is een mooie, slanke en sierlijke fiets met een retro design. Dat wringt een beetje met het elektrische aspect van de fiets. “Het lijkt alsof ze eerst een gewone fiets hebben gebouwd, en die vervolgens hebben geëlektrificeerd”, zegt onze expert Steve Mestdagh, die met Annette op pad ging. Al is het resultaat niet per se negatief. “Het geheel ziet er wel netjes uit, de motor springt niet echt in het oog en de batterij zit gewoon weggewerkt onder de bagagedrager.”

Al is er nog ruimte voor verbetering. De lasnaden zijn vrij zichtbaar en er lopen behoorlijk wat kabels zichtbaar langs het frame, wat de kans vergroot op schade. Ook het zadel en de handvaten in nepleer, die mee zorgen voor de retro uitstraling, voelen wat goedkoop aan. De spatborden, kettingbescherming en staander zijn dan weer wel stevig. De banden kunnen tegen een stootje.

Prima motor

Gelukkig is er bij de Annette niet alleen aan de aanblik gedacht, maar ook aan de ondersteuning die je als fietser krijgt. Met de Shimano Steps E5000 zit er een meer dan behoorlijke middenmotor aan de fiets, die in onze test goed is voor vier sterren op vijf. Schakelen doe je met het Nexus 8-systeem. Dit verloopt vlot, met steeds een versnelling die aangepast is aan de route en aan de kracht die jij zet. Wel is het zo dat je steeds als je vertrekt opnieuw het assistentieniveau moet instellen, dit wordt dus niet onthouden van je vorige rit. Al word je daardoor wel gedwongen om steeds na te denken welke ondersteuning je nodig hebt. De display geeft de informatie goed en overzichtelijk weer. De schijfremmen brengen je op tijd en kordaat terug tot stilstand.

Prijzig

“Made in Belgium”, dan weet je dat je wellicht niet het goedkoopste product krijgt. Bij Achielle Annette is dat ook zo. In vergelijking met andere fietsen met dezelfde Shimano-motor is dit model vrij prijzig. Het model Stella Livorno Easy MDS kost bijvoorbeeld maar € 1 699, maar veel modellen zitten tussen € 2 000 en € 2 200. Een stuk minder dus dan de € 2 799 die je standaard betaalt voor de Annette. Daarvoor krijg je dan nog maar een batterij van 418 Wh, waarmee je bij een normaal gebruik ongeveer 108 km ver komt. Voor een beter rijbereik kies je het best de 504 Wh-batterij, maar dan komt er weer € 195 bij op de factuur. Ook als je bepaalde voorkeuren hebt qua design, dat je op de website zelf kunt configureren, zul je soms moeten bijbetalen.

Kortom, je vindt even goed fietsen als de Annette voor minder geld. Wil het oog ook wat, dan zal deze fiets zeker een bepaalde doelgroep weten te overtuigen. Voor mannen is er Alfons, die technisch zeer vergelijkbaar is en daaraan ook een nostalgisch design koppelt.

Hoe doen de fietsen van Achielle het in vergelijking met andere e-bikes? Vergelijke de resultaten met onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer elektrische fietsen