Persbericht

Testaankoop wil meer zicht krijgen op AdBlue-probleem

05 mei 2023

Sinds een paar maanden krijgen consumentenorganisaties over heel Europa klachten binnen over het AdBlue-systeem dat in heel wat dieselauto’s zit. Bestuurders van vooral Citroën- en Peugeot-auto’s krijgen een melding dat hun AdBlue-tank bijna leeg is, maar die melding gaat niet weg nadat de AdBlue is bijgevuld. Wanneer de tank zogezegd helemaal leeg is, start de auto niet meer op. Dan zit er niets anders op dan een volledig nieuwe tank te laten installeren, wat al snel 1.200 euro kost. Testaankoop wil nu zicht krijgen op het probleem in België en vraagt consumenten die zich in zo’n situatie bevinden om dit te melden

Wat is AdBlue?

AdBlue is een additief dat in heel wat dieselwagens zit om aan de Euro 6-normen te voldoen. Het mengt zich met schadelijke uitlaatgassen en zet ze om in stikstof en water. Op die manier stoten de auto’s een pak minder stikstofoxides (NOx) uit, en dat is beter voor het milieu.

Dieselauto’s die zo’n systeem gebruiken, hebben naast hun gewone dieseltank dus ook een AdBluetank. Ook die moet regelmatig bijgevuld worden, iets waarvoor de bestuurder op tijd wordt gewaarschuwd via een sensor in de tank en een lampje op het dashbord. Is de tank leeg, dan start de auto ook niet meer op.

 

“Starten verboden binnen 1.000 km”

Maar bij heel wat wagens van vooral Citroën en Peugeot werkt het systeem blijkbaar toch niet feilloos. Ze geven aan dat de tank bijna leeg is zonder dat dat effectief het geval is, of ze geven een foutmelding op het dashbord: “Fout in de motor: voertuig repareren” of “Starten verboden binnen 1.000 km”. Zeer vervelend voor de bestuurders, die dan de volledige tank moeten laten vervangen. En zoiets kost geld, gemakkelijk 1.200 euro.

 

Testaankoop vraagt terugbetalingen

Omdat het hier duidelijk gaat om een weidverspreid probleem waarvan consumenten de dupe zijn, wil Testaankoop dit verder onderzoeken. “We vragen iedereen die eigenaar is van een dieselauto met AdBlue en die dit probleem herkent om zich te melden op onze website”, zegt Laura Clays, woordvoerder van de consumentenorganistie. “Niet enkel Citroën- of Peugeot-eigenaars, maar iedereen. Zo krijgen we zicht op hoe groot het probleem is. Met al die klachten trekken we dan naar de fabrikanten en vragen we om het AdBlue-systeem gratis te laten vervangen of om alle kosten terug te betalen.”

www.testaankoop.be/adblue

 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.