Persbericht

MILE21 geeft reëel brandstofverbruik

25 november 2020

MILE21

MILE21 staat voor “More Info, Less Emissions”. Met dit Europees project verzamelen Test Aankoop en de andere partners zoals kennisinstellingen en universiteiten onafhankelijke informatie over het verbruik van wagens. “Wanneer je een nieuwe wagen koopt, is het verbruik een belangrijk criterium: zowel voor je portemonnee als voor het milieu. De verbruikscijfers die we echter zien in de verkoopscatalogi van de autodealers stemmen hoegenaamd niet overeen met de dagdagelijkse realiteit. Uit onze vele eerder gepubliceerde tests, blijkt dat zo goed als alle wagens meer verbruiken dan wat de constructeurs ons willen doen geloven”, zegt Simon November van Test Aankoop. De consumentenorganisatie wijst er wel op dat de situatie al sterk verbeterd is sinds het uitbreken van het Dieselgate-schandaal. Het gesjoemel van Volkswagen heeft ertoe geleid dat het testen van wagens geëvolueerd is van de totaal gedateerde NEDC-cyclus naar het realistischere WLTP-protocol. “De meest relevante verbruikscijfers vind je natuurlijk bij gebruik op de weg in plaats van op de testbank van het labo. Het zijn net die cijfers die MILE21 wil verzamelen en beschikbaar wil stellen aan iedereen”, aldus Test Aankoop.

 

Gegevens invoeren en vergelijken

MILE21 wil in de eerste plaats juiste en objectieve informatie bieden. Hiertoe vraagt het programma van de gebruiker om zelf een aantal gegevens in te geven zoals het merk en het type van zijn wagen, de aard van de ritten die gereden worden (stadsverkeer of autosnelweg), het aantal passagiers,… Vervolgens wordt op basis van de tankbeurten en de kilometerstand, een gemiddeld verbruik bepaald wat dan vergeleken kan worden met het door de constructeur beloofde verbruik alsook met het verbruik van andere gebruikers van het platform die een gelijkaardig type wagen besturen. “De bedoeling is om een database van honderden modellen samen te stellen om zo de consument in staat te stellen om een goed beeld te krijgen van het reële verbruik van zijn eigen wagen, maar ook dat van alle andere auto’s in het programma. Deze database geeft dan ook heel wat meer nuttige en realistische informatie dan de cijfers van de constructeurs”, benadrukt Test Aankoop.

 

Tips and Tricks

MILE21 biedt de gebruiker ook heel wat tips om zijn of haar verbruik en dus ook de CO2- uitstoot van de wagen te doen dalen. Zo geeft de tool mee dat het nuttig kan zijn om de motor uit te zetten bij een spoorwegovergang of in de file, kleine afstanden de mijden met een koude motor, geen overbodige belading mee te zeulen in de koffer etc. Het zijn kleine inspanningen die tot besparingen kunnen lijden van om en bij de 7%.  Ook rustig rijden zonder bruusk remmen of optrekken kan tot wel 38% besparen in verbruik. Voor meer informatie: https://www.test-aankoop.be/mile21

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.