Nieuws

Nieuwe Chinese auto’s zijn veilig, zeggen crash tests

22 december 2022

Wagens van de merken BYD, WEY, NIO, Maxus en MG behaalden het maximum van vijf sterren op de tests van Euro NCAP en doen het dus prima op het vlak van veiligheid.

Een aantal Chinese wagens, van merken als BYD (Build Your Dreams), WEY, NIO, Maxus en MG hebben uitstekend gescoord op recente crash tests van Euro NCAP. Ze behaalden het maximum van vijf sterren en kregen goede punten voor zowel de beveiliging van de inzittenden als de rijhulpsystemen.

Volop voor Europese en elektrische markt

De Chinese wagen staat klaar om de wereld te veroveren. Tot voor enkele jaren produceerden de Chinese merken vooral voor de eigen markt, maar nu wenden ze nadrukkelijk de steven naar Europa. En ze profiteren daarbij vooral van de omslag naar elektrische auto’s. BYD is inmiddels zelfs het merk dat wereldwijd de meeste elektrische auto’s verkoopt, meer dan Tesla. De BYD Atto 3 (foto boven) scoorde alvast prima op de Euro NCAP-test, met vooral goede scores op het vlak van de veiligheid van zowel volwassen als minderjarige inzittenden. Ook de WEY Coffee 02, de NIO ET7, de Maxus MIFA 9, de MG 4 Electric en de Chery Omoda 5 (met gewone verbrandingsmotor) lieten erg goede punten optekenen. Eerder waren er al de goede scores voor de WEY Coffee 01, een plug-in-hybride SUV, de Ora Funky Cat en de NIO ES8.

Enkel Mobilize Limo, een model dat meer voor de professionele markt werd ontworpen i.s.m. Renault, behaalde vier sterren.

Onder andere de Ora Funky Cat behaalde goede resultaten tijdens de crash tests.

Goed op alle vlakken

Met de maximumscore van vijf sterren tonen de Chinese modellen aan dat ze op alle vlakken inspanningen hebben geleverd. "Het volstaat niet om een wagen pakweg tjokvol technische snufjes te steken, om zo andere gebreken te compenseren”, aldus Steve Mestdagh, die alle Euro NCAP-tests opvolgt. “Je moet een stevige carrosserie combineren met voldoende en goed werkende airbags binnenin, en ook nog eens voorzien in een reeks rijhulpsystemen die bijspringen als er problemen opduiken.”

De Chinese modellen laten op al deze vlakken goede cijfers noteren. Ze zitten vol airbags, vaak ook ter hoogte van het bekken, wat bij veel andere modellen nog ontbreekt. Rijhulpsystemen zijn vandaag de dag volop aanwezig bij de meeste auto's, maar bijvoorbeeld bij de BYD Atto 3, de NIO ET7 en de WEY Coffee 2 zien we ook een "multi collision brake", waardoor het voertuig automatisch in de remmen gaat bij een aanrijding, om verdere botsingen te vermijden."

Die verregaande uitrusting, zowel om botsingen te vermijden als om de gevolgen ervan te beperken, maken de nieuwe lichting Chinese auto's erg veilig. Genoeg om het ticket “made in China”, met vaak een negatieve bijklank, definitief af te werpen.

De veiligste Chinese auto's

BYD Atto 3

Chery Omoda 5

Maxus MIFA 9

MG 4 Electric

NIO ET7

WEY Coffee 2

Wil je alle resultaten van de Euro NCAP-crash tests bekijken? Dat kan hier.

Ben je op zoek naar een elektrische of plug-in-hybride auto? Dan kun je met behulp van onze koopwijzer nagaan welk model het best bij jou past. Hier vind je evenwel minder Chinese modellen terug, aangezien deze nog niet aan rijtests zijn onderworpen.

Naar de koopwijzer auto's