Koopgids

Koopgids scooter

01 juni 2016
Scooters

01 juni 2016
Waar moet u op letten bij uw keuze? Welke vragen moet u zich stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vindt u meer uitleg en advies.

Als u de gepaste gemotoriseerde tweewieler zoekt, vraag u dan in de eerste plaats af hoe snel u wilt snorren, hoeveel u ervoor over hebt en welk rijbewijs u nodig heeft. Dat verschilt naargelang de motor een cilinderinhoud van 50 of 125 cm³ heeft.

50 cm³

Een scooter met een 50 cm³-motor heeft een beperkt vermogen en is daardoor ideaal om ervaring op te doen. De snelheid ervan is wettelijk beperkt tot 45 km/uur. Als u enkel in stad wil rijden, is dit ruim voldoende. Rijden met zo’n scooter kan al vanaf 16 jaar op voorwaarde dat u een A3-rijbewijs op zak hebt. Haalde u uw rijbewijs B (auto’s) vóór 1 januari 1989 dan kunt u er eveneens de baan mee op.
Dergelijke scooters kosten minimum € 1000.

125 cm³

Deze modellen zijn langer en zwaarder. Hun vermogen en snelheid liggen dan ook veel hoger. Wettelijk gezien bestaat er geen maximumsnelheid voor deze scooters. Bent u een wat meer ervaren bestuurder die zich ook buiten de stad wil wagen, dan is zo’n 125 cm³-scooter meer iets voor u. Houd er wel rekening mee dat u 18 moet zijn en ofwel een rijbewijs A (motorfietsen) ofwel een rijbewijs B van vóór 1 september 2001 (zolang het vermogen niet hoger ligt dan 11 kW) moet hebben. Opnieuw mogen personen met een rijbewijs B van vóór 1 januari 1989 er ook mee rijden, ongeacht het vermogen.
125 cm³-scooters zijn veel duurder: ze kosten tussen minstens € 3000 à 3500.

Andere criteria

Wat moet u zich nog afvragen wanneer u een scooter uitkiest?
- Heeft het model een 2-takt- of een 4-taktmotor? Een 2-takt draait op een mengsel van benzine en olie. Het afzonderlijke oliereservoir moet regelmatig bijgetankt te worden. Bij een 4-takt hoeft u zich daar niets van aan te trekken. 2-taktmotoren zijn krachtiger, maar ook minder soepel en minder milieuvriendelijk.
- Hoe groot zijn de wielen? Een scooter met “grote wielen” is wendbaarder en makkelijker om de stoeprand mee op te rijden. Om te vertrekken zijn ze echter minder levendig.
- Met welke remmen is de scooter uitgerust? 125 cm³-modellen hebben vooraan en achteraan een schijfrem, die met een cilinderinhoud van 50 cm³ hebben vooraan eveneens een schijfrem, maar achteraan enkel een trommelrem. Trommelremmen zijn goedkoper, maar ook minder krachtig. Er bestaan nu ook al scooters met een ABS-antiblokkeerremsysteem.
- Heeft de scooter enkel een elektrische starter of ook een traditionele kick-starter? Met deze laatste kan u de motor starten wanneer de batterij van de elektrische starter leeg is. Zonder kick-starter bent u genoodzaakt de batterijen op te laden.
- In welke mate is uw scooter beveiligd tegen diefstal? Een stuurslot hebben ze allemaal, maar sommige modellen zijn ook uitgerust met een elektronische transponder waardoor de scooter niet gebruikt kan worden zonder de juiste sleutel. Andere hebben een antidiefstalsysteem.
- Is er bagageruimte onder de zitting? En kunt u er één of twee helmen in opbergen?
- Is het dashboard goed opgesteld?
- Heeft de scooter een centrale of een linkse standaard? Of heeft hij ze allebei?
- Is er voldoende plaats voor de passagier?
- Is het model uitgerust met een voorruit om u te beschermen tegen de wind? Vooral bij 125 cm³-modellen is dit van belang gezien de hoge snelheid die ze kunnen halen.
- Maakt de scooter veel lawaai…

Kijk uit!

Vergeet niet dat rijden met een scooter risico’s met zich meebrengt. Lange ritten zijn niet aan te raden en wanneer het wegdek glad is, laat u de scooter beter in de garage staan. Houd er ook rekening mee dat automobilisten u heel vaak niet opmerken. U houdt er dus maar beter een preventieve rijstijl op na!


Afdrukken Versturen via e-mail