Dossier

Mobilhomes: alles en iedereen veilig vast!

17 mei 2017
crash-test mobilhome

Misschien zit u deze zomer achter het stuur van een "huis op wielen"? Een essentiële regel: in een rijdende mobilhome moet iedereen vastgegespt zitten en moet alles opgeborgen zijn. Want als u bruusk moet remmen, kan al wat los zit, veranderen in een gevaarlijk projectiel. Zo blijkt uit onze crashtest van een mobilhome.

In een mobilhome plaatsten we vijf dummy‘s die passagiers voorstelden evenals voorwerpen met een verschillende grootte en gewicht in en buiten de kastjes. Vervolgens lieten we het voertuig tegen een snelheid van 40 km/h tegen een betonblok botsen.

Leefruimte in duigen

De schade in de mobilhome was spectaculair. Heel wat voorwerpen waren naar voren geslingerd. Sommige waren op de vloer gevallen, vele andere waren te pletter geslagen tegen de wanden, het dashboard of erger nog, de passagiers. Ook voorwerpen uit de kasten die zich dwars op de rijrichting bevonden, waren eruit gevlogen, terwijl de deurtjes nochtans dicht waren. Door de schok waren sommige meubels zelfs losgerukt.

Kinderen gekatapulteerd

De beelden van de kleine dummy‘s die achterin lagen, zijn ijzingwekkend: de ene was naar de stuurcabine gekatapulteerd en de andere zat gekneld tussen de wanden van het toiletcompartiment.

De juiste handelingen

De moraal van het verhaal? Dat de bestuurder en de passagiers bepaalde regels moeten naleven om een drama onderweg te voorkomen.

  • De regels rond het gordelgebruik zijn dezelfde als in een auto: alle inzittenden, zowel volwassenen als kinderen, moeten tijdens het rijden te allen tijde een gordel dragen. Dat staat duidelijk in de verkeersregels. In een mobilhome is dat trouwens nog des te belangrijker, omdat een inzittende met de gordel om toch nog gewond kan raken door een andere die hem niet draagt. Bovendien zal de bestuurder in een noodsituatie misschien niet krachtig durven te remmen, als hij niet zeker is dat iedereen de gordel om heeft.
  • Alle voorwerpen in een mobilhome moeten tijdens het rijden opgeborgen zijn. Al wat rondslingert kan bij een bruusk remmanoeuvre immers door de mobilhome vliegen. Zo kan elk voorwerp, hoe klein ook, in een gevaarlijk projectiel veranderen en de inzittenden ernstig verwonden.
  • Probeer in de leefruimte de zwaarste voorwerpen zo veel mogelijk voorin en onderin op te bergen. De kastjes bovenin gebruikt u beter voor lichte voorwerpen, zoals plastic servies, zakjes chips.... Controleer ook of de deurtjes van de kasten niet onbedoeld open kunnen gaan, ook niet als het voertuig plotseling moet remmen.
  • Overschrijd niet het toegestane maximumgewicht van 3,5 ton (voor grotere en dus zwaardere modellen hebt u een vrachtwagenrijbewijs nodig).  Met de passagiers, de bagage, het servies, het eten, de kleding, de fietsen enz. erbij is dat niet altijd gemakkelijk. Want het lege gewicht van het voertuig is al aanzienlijk (rond 3 ton) en we zijn geneigd om hem vol te laden. Neem dus niet meer mee dan nodig is. Dat is een kwestie van veiligheid, want een zwaar overladen mobilhome maakt dat de banden sneller slijten en kan gevaarlijke situaties opleveren.

Enkele regels bij het rijden

Je voelt je al gauw op je gemak achter het stuur van een mobilhome. Een mobilhome is echter geen auto...

  • Let op de afmetingen. En dus op bruggen, laaghangende takken, uitspringende rotsen, de borden boven de doorgang van parkings en tolhuisjes... Bij het nemen van bochten, verbreed u uw draaicirkel. Let op voor het overhangende achterstuk en de dode hoek in de achteruitkijkspiegel. Wees voorzichtig tijdens manoeuvres. De meeste ongevallen gebeuren tijdens het achteruitrijden (60 %). Ten slotte maakt de hoogte van het voertuig het gevoeliger voor zijdelingse rukwinden.
  • Let op bij het remmen. het gewicht van de mobilhome (ongeveer 3 ton) vergt immers een langere remafstand. Het sleutelwoord is anticiperen. En de veiligheidsafstanden met het voertuig voor u in acht nemen. Gebruik de motorrem op heuvelachtig terrein en zeker in de bergen.
  • Let op uw snelheid bij het nemen van bochten. Het hoge zwaartepunt en de massa van de mobilhome genereren een aanzienlijke middelpuntvliedende kracht. U moet dus de snelheid in bochten meer verminderen dan in een auto.
  • Let op de banden. Controleer voor elk vertrek de staat, de vorm en de druk.