Nieuws

Nieuwe energielabels 2021 zijn efficiënter

22 september 2020
Nieuwe energielabels 2021 zijn efficiënter

De energielabels zijn dood, leve de nieuwe! Gedaan met de A gevolgd door een reeks “+”-en, we keren terug naar de klassieke quoteringen van A tot G om nieuwe technologieën en de prestaties van elektrische toestellen te beoordelen. We zijn erg tevreden dat we konden bijdragen aan deze verandering via het Europese BELT-project. Wat verandert er nu voor jou als consument?
Energielabels zijn belangrijk om te begrijpen hoe je de energie-efficiëntie van elektrische toestellen zoals koelkasten en wasmachines met elkaar kunt vergelijken. Het helpt om duurzamere keuzes die voordelig zijn voor het milieu en voor je energiefactuur. Uit een enquête bleek dat consumenten het syteem met de letter A en de “+”-en bedrieglijk vinden. De meeste toestellen bevonden zich in de hoogste categorieën en geen enkel toestel zat nog in de laagste categorie nadat de grootste energievreters van de markt waren gehaald. 

Reorganisatie om energiezuinigheid te promoten 

Daarom besloot de EU om de labels te herzien. Er wordt niet meer gewerkt met “+”-en, maar met de letters A tot en met G. De A-klasse zal in het begin weinig toestellen bevatten om te anticiperen op toekomstige modellen die nóg zuiniger zullen zijn in energieverbruik. De criteria worden ook veel strikter. De kleurencode van groen tot donkerrood blijft behouden. 

De huidige energielabels zijn zichtbaar op de productfiches van de modellen die we testen. Vergelijk zeker hun prestaties op onze verschillende online koopwijzers vooraleer je iets koopt.

Ga naar onze online koopwijzers

Als vereniging die de belangen van consumenten verdedigt zijn wij partner in het BELT (Boost Energy Label Take-up)-project. Het wordt gesteund en gesponsord door het “Horizon 2020”-programma van de Europese Unie en heeft als doel de overgang naar de nieuwe labels te vergemakkelijken, foute interpretaties te vermijden en de consument te blijven stimuleren om voor de energiezuinigste toestellen te kiezen. De nieuwe regels zullen ook de fabrikanten aanmoedigen om meer zuinige toestellen te produceren. 

Officiële lancering voor volgende lente

Vanaf november zullen producten van nieuwe labels worden voorzien (gestart wordt met wasmachines, vaatwassers, koelkasten - en combinatie-diepvriezers & wijnkoelers en elektronische schermen). Maar geduld, want voor het grote publiek zal pas op 1 maart 2021 het nieuwe systeem officieel worden gelanceerd. Hieronder vind je een kleine tijdlijn:

De huidige labels blijven dus geldig tot 1 maart 2021. Er is in 2021 al een uitgebreide informatiecampagne voorzien om aan Europese burgers uit te leggen hoe de nieuwe energielabels werken. Ondertussen geven we hier al een voorsmaakje (voorbeeld van een wasmachine) van hoe verschillend een toekomstig label er zal uitzien. 

 

De Europese Commissie schat dat er dankzij de nieuwe labels 38 TWh/jaar zal worden bespaard. Dat is het equivalent van het jaarlijks elektriciteitsverbruik van een land als Hongarije. Wij zullen jullie regelmatig inlichten over de op til zijnde veranderingen in onze magazines en op onze website.
 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Ik vindt het nu al kiet gemakkelijk om te kiezen uit sommige apparaten met al die ++++ er achter. Gelukkig komt er nu verandering in mijn gezin willen onze afdruk op het klimaat zo klein mogelijk houden. Dit zal nu misschien weer iets makkelijker zijn.

@ Testaankoop misschien een idee om in jullie tool de mogelijkheid dat je zonnepanelen hebt te zetten als je een toestel wil kopen daar ook rekening mee gehoden wordt.

Wij moeten nu door verbouwingen kiezen voor warmwater ofwel gas of elektriciteit. Dit vind je nergens in weer wat dan de beste keuze is. Boiler of gasbrander.

Grt

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020
, Gereageerd:

Hallo David, het is inderdaad niet evident om te weten welk verwarmingssysteem je best kiest. Ga gerust ons dossier hierover raadplegen via volgende link : https://bit.ly/36fRy9H  . Je post heb ik alvast intern doorgestuurd naar de betrokken dienst zodat die kunnen bekijken of het technisch mogelijk is om deze informatie op te nemen in de tool. Uiteraard kan je als abonnee bij ons terecht voor meer en gepersonaliseerd advies, je kan hiervoor bellen naar de Energielijn op het nummer 02/542.33.86 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u). Mvg, ^An

Community