Moet je je kleren warmer wassen tegen corona?

Het coronavirus vraagt heel wat aanpassingen van ons dagelijks leven om het virus niet op te lopen of over te dragen. Hoe zit het met onze kleding? De informatie die je hierover online vindt, is niet altijd betrouwbaar of spreekt elkaar tegen. We geven een aantal aandachtspunten, ook al weten we nog niet alles over het virus en hoe het zich gedraagt in bepaalde omstandigheden.
Het goede nieuws is dat de kans dat je besmet wordt door kledij klein is, wanneer je geen besmette mensen in je onmiddellijke buurt hebt. Enkele eenvoudige tips volstaan:
- Doe na het winkelen je jas en schoenen onmiddellijk uit en laat ze bij de voordeur achter. Was vervolgens je handen.
- Gebruik een katoenen handdoek om je handen -na het wassen- af te drogen, nadat je buiten bent geweest.
- Hang deze handdoek steeds goed open, zodat hij zo snel mogelijk droogt en vervang hem regelmatig, bv. dagelijks.
- Was deze handdoeken aan 90°C, laat ze uitzwieren op een hoog toerental en zorg ervoor dat ze zo snel mogelijk kunnen drogen, bij voorkeur in de zon.
Maatregelen bij besmetting
Zorg er in de eerste plaats voor dat een (vermoedelijk) besmette persoon eigen handdoeken, eigen linnen en, uiteraard, eigen kleding heeft. Verder is het aangewezen om kledij voor het wassen een drietal dagen te laten liggen, zodat de kans erg groot is dat het virus volledig is verdwenen. Het virus gaat na een tijd immers vanzelf dood. Stop het wasgoed daarvoor in een gesloten plastic zak, zonder daarbij de lucht eruit te persen. Dit kan wel enkel met droog wasgoed omdat het virus overleeft in vochtige omstandigheden. Laat vochtig wasgoed eerst drogen, zonder het onnodig aan te raken, te verplaatsen en zonder het op te schudden of open te hangen (bv. op een hoopje in de kamer van de patiënt, of in het berghok waar je wasmachine staat).
Als je vervolgens gaat wassen, is een logische reflex dat je dit op de hoogst mogelijke temperatuur doet. De overheid adviseert om te wassen op 60°C, de temperatuur waarbij het virus geïnactiveerd zou worden. Onderzoek bewijst dat het virus inactief wordt wanneer het zich gedurende 30 min in een omgeving van 56°C bevindt. Ons eigen onderzoek leert echter dat een commerciële wasmachine deze omstandigheden niet bereikt met het 60°C programma. Als je bijvoorbeeld op 60°C wast, stopt het water met opwarmen als het eenmaal die temperatuur heeft bereikt en is het water dus niet lang genoeg op een voldoende hoge temperatuur. Als het die temperatuur al effectief bereikt, want ook dat is niet altijd het geval.
Toch is het aangewezen om zo warm mogelijk te wassen. Daarom raden we aan om katoen te dragen, omdat die stof warmer kan worden gewassen dan bv. synthetisch. Beddengoed en handdoeken kunnen gelukkig vaak aan 90°C gewassen worden.
Mag je de was van mogelijk besmette personen bij de was van anderen doen, als je toch alles op een hoge temperatuur wast? De meningen hierover zijn verdeeld, maar het veiligst is sowieso om beide fracties gescheiden te houden.
Gebruik bij voorkeur handschoenen als je de was van potentiële dragers van het virus doet. Kan dit niet, was ze dan goed nadien. En vermijd zoveel mogelijk opschudding van mogelijk besmet wasgoed.
Onduidelijkheid over ontsmettingsmiddel
Kan extra wasmiddel helpen om het virus te bestrijden? In theorie wel. Het genetisch materiaal van coronavirussen is bedekt met een laag vet (de lipidelaag), waardoor ze gevoelig reageren op stoffen die vet oplossen zoals alcoholen, zeep of (af)wasmiddelen. Ons eigen onderzoek leert echter dat te veel wasmiddel in de wasmachine een negatieve impact op het wasproces heeft. Te veel schuim verandert de fysieke impact tijdens het wassen: het vermindert het contact tussen textiel en wasmiddel. Hou je dus het best aan de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel.
Moeten we in deze tijd ontsmettingsmiddel gebruiken? Onderzoek wijst uit dat javel ontsmettend werkt tegen het virus dat ons nu al weken belaagt. Jammer genoeg houdt het risico’s in omdat het sterk reageert op kledij en de was gaat verkleuren. In de wasmachine is het moeilijk te gebruiken omdat je de hoeveelheid moet afstemmen op de hoeveelheid water, terwijl je nooit precies kunt weten hoeveel water je toestel zal gebruiken tijdens een cyclus. Je zou wasgoed op voorhand kunnen laten weken in een emmer met de juiste concentratie javel (10 ml javel, ofwel een soeplepel per ½ liter water). Maar ook dan zal er een verkleurend of blekend effect zijn.
Sommige bronnen zeggen dat percarbonaat ook ontsmet. Dit middel is inderdaad ook een oxidant en vind je in de meeste universele waspoeders. Of dit voldoende is om het coronavirus onschadelijk te maken is onduidelijk. En ook dit middel kan felle, donkere kleuren afbleken, dus je let er beter mee op. Zeker na meerdere wasbeurten met percarbonaat zul je dit zien. Toch is het beter geschikt voor kleren dan javel. Gebruik een waspoeder met percarbonaat aan hoge temperaturen. Dit is ook een bijkomend voordeel van katoen: je kunt het op hoge temperaturen wassen met een universeel waspoeder met percarbonaat.
Zo snel mogelijk drogen
Je was moet vervolgens zo snel mogelijk droog en dat begint al in de wasmachine. Laat die op een hoog mogelijk toerental centrifugeren zodat het meeste overtollig vocht er al wordt uitgezwierd. Vervolgens hang je alles bij voorkeur te drogen in de zon. Ultravioletstralen doden virussen op oppervlakken, dus ook op kledij. Draai de waslijn een keer om of verhang je was, zodat beide kanten worden belicht.
Kun je niet door de zon laten drogen, zet je droogkast dan op extra droog, zodat het vocht maximaal wordt verwijderd.
Als je de was ten slotte ook nog eens kunt strijken, dan zullen alle mogelijke ziektekiemen gedood zijn. De ideale motivatie voor deze klus, zo lijkt ons.
Reinig je wasmachine
Het mag duidelijk zijn dat dit een uiterst geschikt moment is om je wasmachine eens goed te reinigen, want ook dat moet af en toe gebeuren. Met name de aanwezigheid van wasluis kan problemen veroorzaken. Welke problemen, en hoe je dit aanpakt, lees je hier.