Dossier

Wasmachines met wifi voor een slimme was

24 februari 2022

‘Slimme’ wasmachines zijn verbonden met het internet via een wifi-netwerk. Dankzij deze technologie kan je apparaten gemakkelijk besturen vanop afstand met je smartphone of je tablet. 

Op de Europese markt zijn er verschillende merken die deze technologie hebben in hun aanbod. Samsung en LG zijn momenteel de toonaangevende merken, gevolgd door Candy, Miele en Hoover. Siemens, Bosch en AEG hebben ook slimme modellen. 

Wasmachine op wifi: hoe werkt het?

Om een wasmachine met wifi te gebruiken, moet je eerst de bijhorende applicatie downloaden op je smartphone of tablet. Soms is het nodig om een account aan te maken bij de fabrikant en om persoonlijke gegevens in te geven.

Als je meerdere slimme apparaten koopt van hetzelfde merk, kan je deze stap in de toekomst gemakkelijk overslaan. Het is namelijk zo dat je verschillende apparaten met één app kunt bedienen. Het enige dat je moet doen is ze met de app verbinden.

We hebben een tabel aangemaakt met de merken en hun bijhorende app.

Merk App naam  Download voor Android  Download voor iOS 
 Samsung SmartThings  Google Play   App Store
 LG LG ThinQ  Google Play  App Store
 Candy Candy Simply-Fi  Google Play   App Store
 Miele Miele App   Google Play   App Store
 Hoover  Hoover Wizard Google Play  App Store
 Siemens   Home Connect Google Play   App Store 
 Bosch  Home Connect Google Play   App Store 
 AEG  AEG Care Google Play   App Store

Samsung’s app ‘SmartThings’ en LG’s app ‘ThingQ’ worden het meest aanbevolen door hun gebruikers en hebben ook het meest verbonden apparaten. Hetzelfde kan niet gezegd worden over de Miele en de AEG app.

Als je je huidige wasmachine wilt verbinden met wifi en je de app downloadt, gaat dat niet werken. Het is noodzakelijk dat je wasmachine deze slimme technologie heeft.

Slimme functies van een wasmachine

Een slimme wasmachine die verbonden is met wifi, kan je verschillende functies en opties hebben:

  • Je kan de status van het wasprogramma bekijken en vanop afstand controleren. Met deze optie kan je zien welk wasprogramma loopt en hoeveel tijd het nog kost voor je was klaar is. Je kan het programma ook starten, pauzeren of stoppen vanop afstand.
  • Plan je was. Vanop afstand kan je bepalen wanneer je was moet starten of klaar moet zijn. Je moet je was natuurlijk wel in de trommel hebben gestoken.
  • Ontvang meldingen. Via de wifi stuurt de wasmachine je een melding om bijvoorbeeld te laten weten dat het wasprogramma klaar is.
  • Wastips. Deze functie helpt je om het juiste wasprogramma te bepalen. Er wordt gekeken naar welk type stof je in je wasmachine steekt, hoe vuil het is en wat er nog speelt bij de keuze van een wasprogramma.
  • Onderhoudstips en zelfdiagnose: De app geeft onderhoudstips mee en helpt je om de staat van je wasmachine te bekijken. Als er zich een probleem voordoet, dan helpt de app om een oplossing te vinden.
  • Informatie over energieverbruik. Sommige apps geven ook informatie over het energieverbruik en bewaren informatie over je wasgewoontes. Zo heb je een duidelijk overzicht van je verbruik.

Alhoewel de applicaties in goede aarde vallen bij de meeste gebruikers, bestaat de kans dat je niet aan alle functies van je slimme wasmachine iets hebt. De beschikbaarheid van de app is afhankelijk van het merk, welk model je hebt en van hoe up to date je smartphone of tablet zijn die je gebruikt om er verbinding mee te maken. Ook het besturingssysteem (iOS, Android of windows) speelt een rol. Ook als je een ‘slimme’ wasmachine koopt, is het niet zeker dat je de slimme functies gaat kunnen gebruiken.

Waarmee kunnen slimme wasmachines jou helpen?

Slimme apparaten zorgen ervoor dat huishoudelijke taken binnen je schema passen. Via een applicatie kan je gemakkelijk aan alle functies van je wasmachine en kan je aangeven wanneer je de was klaar wilt hebben. De wasmachine start precies op het aangegeven moment en zal je verwittigen als het wasprogramma gedaan is door een melding te geven op je smartphone of tablet.

De app kan je ook helpen om betere wasresultaten te verkrijgen. Door de kleur aan te geven, het type stof en de hoeveelheid vuil, kan de wasmachine de beste temperatuur en het juiste wasprogramma kiezen. Daarnaast zal de app je ook melden als de wasmachine onderhoud nodig heeft of bijvoorbeeld extra wasverzachter. Er zijn ook modellen die verbonden kunnen worden met spraakassistenten zoals Alexa of Google Home. 

Hoe connecteer je je wasmachine met wifi?

Je wasmachine moet verbonden worden met je wifi. Neem je smartphone of tablet erbij en:

  • Installeer de app die vermeld staat op je wasmachine
  • Zet je wasmachine aan
  • Open de applicatie, log in en registreer je wasmachine
  • Klik dan op je wasmachine in de applicatie

Als je problemen zou ondervinden, kijk dan eerst of de plek in je huis waar je wasmachine staat, voldoende wifi-bereik heeft. Let er op dat je je smartphone of tablet niet kunt verbinden met je wasmachine als ze een wasprogramma draait. 

Zijn slimme wasmachines interessant?

Alhoewel er ook goedkope modellen bestaan, hebben slimme wasmachines een extra kost die niet in de aankoopprijs te merken is: de energie. De wifi-module zorgt ervoor dat het apparaat extra verbruikt, ook als het in stand-by staat. Het verbruik kan tot 6 maal hoger liggen volgens sommige fabrikanten. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van al de mogelijkheden die zo’n apparaat biedt.

Neem een kijkje in onze vergelijker en vind de wasmachine die het best bij je past. 

Naar de vergelijker