Dossier

Vaatwasser op warm water aansluiten: alles wat je moet weten

26 mei 2023
vrouw doet de afwas in de vaatwasser

Het lijkt misschien een goed idee om je vaatwasser aan te sluiten op warm water. Maar is dit echt voordeliger? Wij onderzochten aan de hand van verschillende scenario’s of dit verstandig is. 

Is het de moeite waard om je vaatwasser op warm water aan te sluiten?

Een vaatwasser verbruikt 9 tot 13 liter koud water en 0,7 tot 1 kWh elektriciteit, voornamelijk om het water op te warmen. Je zou je dus kunnen afvragen of het loont om hem rechtstreeks aan te sluiten op warm water.

Wij hebben 6 vaatwassers getest met 3 verschillende soorten watertoevoer om te achterhalen of je op elektriciteitskosten kunt besparen door je toestel aan te sluiten op warm water.

Weinig verschil in wasresultaat 

Tijdens ons onderzoek stelden we slechts zeer kleine verschillen vast op gebied van wasefficiëntie. Die minimale verschillen hebben overigens geen impact op de algehele waskwaliteit.

Geen waterbesparing 

Het waterverbruik varieerde vrij weinig in de verschillende scenario's. Wanneer de vaatwasser warm water kreeg toegevoerd, steeg het waterverbruik lichtjes met 3 tot 5%. 

Elektriciteitsbesparing volgens het programma

Door de vaatwasser te voeden met warm water, kun je elektriciteit besparen. Alles hangt echter af van het programma dat je gebruikt. Kies je bijvoorbeeld voor het ecoprogramma in plaats van het standaardprogramma, dan verbruik je zelfs met koud water gemiddeld 35% minder elektriciteit.

  • Bij het standaardprogramma bespaar je met warm water van 50°C zo'n 30% op je verbruik. 
  • Met warm water van 60°C daalt je verbruik bij het standaardprogramma met 45%
  • Bij het ecoprogramma bespaar je met warm water van 50°C iets meer dan 20% elektriciteit. 
  • Met warm water van 60°C verbruik je bij het ecoprogramma 30% minder elektriciteit. 

Vrij weinig besparing in werkelijkheid

Ook al verbruiken vaatwassers gemiddeld minder elektriciteit als ze warm water krijgen toegevoerd, kost het water voorverwarmen natuurlijk ook energie (elektriciteit, gas, stookolie…). Als het wordt verwarmd met een elektrische boiler of met gasverwarming, is het totale verbruik in kWh uiteindelijk hoger wanneer de vaatwasser wordt voorzien van warm water.

Als het water wordt voorverwarmd op aardgas of met een thermodynamische boiler, kom je wel goedkoper uit dan wanneer het wordt verwarmd door een elektrische weerstand, zoals in een vaatwasser of elektrische boiler.

Of je kunt besparen, hangt dus af van je warmwaterinstallatie

  • Als je het standaardprogramma van je vaatwasser gebruikt, kun je 5 tot 10% besparen op de gebruikskosten van je vaatwasser door hem te voeden met warm water, op voorwaarde dat je een “zuinig” warmwatersysteem hebt. 
  • Als je de vaatwasser voedt met warm water uit een elektrische boiler, kost het je 15% meer aan elektriciteit. 
  • Gebruik je het ecoprogramma, dan levert het amper iets op als je de vaatwasser aansluit op de warmwaterleiding.

Bovendien gaan we er bij deze schattingen van uit dat de warmwatervoorziening zich dicht bij de vaatwasser bevindt. Als dat niet het geval is, duurt het enkele tientallen seconden vooraleer het warm water de kraan bereikt, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Je vaatwasser voorzien van warm water is dus niet altijd voordeliger. Zeker niet als je rekening houdt met de huidige aardgas- en stookolieprijzen, die nog steeds hoog zijn. 
Bovendien is het moeilijk te achterhalen of een vaatwasser goed of beter werkt met warm water. Vraag je dus af of het wel de moeite waard is.

Als je wilt besparen, begin dan met je vaatwasser optimaal te vullen en het ecoprogramma te gebruiken. Dat is nog steeds de beste manier om je water- en elektriciteitsfactuur te verlagen. 

Meer over zuinig gebruik van je vaatwasser