Tips

Stofzuiger met of zonder zak?

28 juli 2023
Sledestofzuiger met of zonder zak? Kies het beste type met behulp van de tests van Testaankoop

Wat voor sledestofzuiger kiezen - met of zonder zak? In de efficiëntietests van Testaankoop presteren stofzuigers met zak gemiddeld iets beter, maar er zijn andere voor- en nadelen die je moet afwegen, vooral als je allergisch bent voor stof of huismijt. Ontdek de beste stofzuigers uit de test.

Als je een sledestofzuiger koopt, merk je dat er twee types zijn: stofzuigers met en zonder zak. Het verschil zit in de manier waarop ze het opgezogen stof opvangen. Stofzuigers met zak vangen het vuil op in een wegwerpzak van papier of stof, die je weggooit als hij vol is en vervangt door een nieuwe. Stofzuigers zonder zak vangen het stof direct op in een plastic reservoir dat je moet leegmaken als het vol zit. De keuze tussen het ene en het andere type hangt af van welke factoren voor jou doorwegen: zuigkracht, luchthygiëne, comfort, zuinigheid ... 

Kies je voor een ander type stofzuiger, dan moet je weten dat, op enkele uitzonderingen na, steelstofzuigers of robotstofzuigers geen zak hebben en het vuil in een reservoir terechtkomt. Bij de dure robotstofzuigers zijn er nu versies met een basisstation dat ook het reservoir leegmaakt, waardoor je minder vaak handmatig het vuil hoeft te verwijderen en het schoonmaakproces nog meer geautomatiseerd wordt.

Stofzuiger met zak 

De zak die in het toestel zit, vervang je wanneer hij vol is. De meeste stofzuigers hebben een indicator voor een volle zak, maar je merkt ook zonder indicator dat de zak vol is omdat het toestel veel zuigkracht verliest. De zakken hebben meestal een kartonnen opening in een vorm die de zak aan de luchtinlaat bevestigt. Deze opening verschilt van model tot model. Let er bij het kopen van stofzuigzakken op dat ze compatibel zijn met jouw toestel. Anders passen ze niet.

Voordelen: efficiëntie en hygiëne

 • Hygiëne: het is een beter systeem voor mensen met allergieën, aangezien bij het weggooien van een zak minder stof vrijkomt dan bij het leegmaken van een reservoir dat vol vuil zit.  
 • Het is makkelijker om het vuil kwijt te raken, je verwijdert gewoon de zak en gooit hem weg. 
 • Hoewel de zakken meestal niet recycleerbaar zijn, zijn ze vaak wel biologisch afbreekbaar. 
 • De zak filtert ook stof : telkens als een zak vervangen wordt, wordt het systeem volledig vernieuwd met een nieuwe zak.  
 • Doorgaans hebben zakken een grotere capaciteit dan reservoirs van stofzuigers zonder zak, zodat je ze minder vaak moet leegmaken.

Nadelen: de kosten en de reservezakken

 • Deze stofzuigers zijn duurder omdat je nieuwe stofzuigzakken moet kopen. Elke zak kost ongeveer 4€.
 • Afhankelijk van het model is het soms moeilijk om reservezakken te vinden die passen op jouw model van stofzuiger. 
 • Als de zak vol is en je hebt geen reservezakken, dan is de stofzuiger niet bruikbaar.

Hoe kies je een goede stofzuiger met zak? 

Als je zeker weet dat je een model met zak wilt, dan moet je ook rekening houden met andere factoren zoals efficiëntie, verbruik, lawaai en prijs. Testaankoop heeft tientallen stofzuigers met zakken vergeleken, zodat jij er de beste stofzuiger met zak voor jou kunt uitkiezen.

Beste sledestofzuigers met zak

Stofzuigers zonder zak

Deze modellen vangen het vuil op in een verwijderbaar reservoir, dat je eruit kunt halen en leegmaken als het nodig is. Bij zakloze stofzuigers er is meestal geen indicator dat de tank vol is. De behuizing is gewoonlijk transparant of doorzichtig zodat je makkelijk ziet wanneer je het reservoir moet leegmaken. Voor je het leegmaakt, check je het best op voorwerpen die je misschien per ongeluk hebt opgezogen.

Voordelen: goedkoper en duurzaam 

 • Je bespaart geld omdat je geen zakken moet kopen. Je hoeft ook niet op zoek naar de juiste stofzuigerzakken.  
 • Het systeem is iets milieuvriendelijker, omdat je geen groot aantal zakken hoeft weg te gooien tijdens de levensduur van het toestel, maar enkel het vuil.  
 • Zuig je per ongeluk een voorwerp op, dan vind je dat makkelijker terug in een reservoir dan in een zak vol vuil.  

Nadelen: meer lawaai en stof in de omgeving  

 • Het systeem is minder "netjes" bij het verwijderen van het vuil: een deel van het stof kan in de omgeving blijven rondzweven bij het leegmaken van het reservoir, wat nadelig kan zijn voor allergiepatiënten.  
 • Normaal gezien moet je de filters van de stofzuiger vaker schoonmaken of vervangen dan bij stofzuigers met zakken, die ook een filterfunctie hebben.
 • Gemiddeld presteert dit type stofzuiger iets minder goed dan stofzuigers met zak. 
 • Ze zijn meestal luidruchtiger dan stofzuigers met zak, hoewel er grote verschillen zijn tussen de modellen.

Zoek je een sledestofzuiger zonder zak? 

Vind het beste product in onze vergelijker : 

Vergelijk en kies de beste zakloze sledestofzuiger