Dossier

Stofzuigerzakken

17 oktober 2014
Stofzuigerzakken

Er is behoorlijk wat keuze wat betreft stofzuigerzakken: de originele variant (van het merk van de stofzuiger), universele (voor alle modellen) of « generieke » zakken (geschikt voor een beperkt aantal stofzuigermodellen). Wij hebben ze voor jou getest om je bij jouw keuze te helpen.

Generieke zakken: niet altijd goedkoper

"Generieke" zakken passen op een beperkt aantal stofzuigermodellen. Ook zij zijn niet systematisch goedkoper dan de originele zakken. Voor de rest konden we nauwelijks verschil vaststellen qua prestaties van de stofzuiger.

Originele zakken, de beste keuze

Kortom, de originele stofzuigerzakken lijken ons het meest aanbevelenswaardig, zelfs met hun duurdere reputatie. Koop wel  bij voorkeur een zak met een sluiting: daarmee kun je dan eerst de opening van de zak afdekken voordat je hem uit de stofzuiger haalt, en zo vermijd je dat er stof vrijkomt bij het vervangen van de zak. Een laatste tip: kijk goed naar de referentie van jouw stofzuiger voordat je naar de winkel gaat om nieuwe zakken te kopen. Niet alle zakken kunnen immers voor elk model worden gebruikt.

Universele zakken: niet echt handig

Universele zakken zijn aantrekkelijk omdat eenvoudig lijken en minder duur. Maar wees niet te snel met deze conclusie. Erg praktisch blijken deze zakken immers niet te zijn. Bij sommige zit er rond de opening een eenvoudige klevende rand, waaraan je het bevestigingssysteem van een originele zak moet vastmaken. Eens de zak vol is, moet je die bevestiging weer losmaken en hergebruiken voor de volgende zak.

Andere universele modellen zijn voorzien van een tweedelige plastic bevestiging. Een van de delen moet je na gebruik losklikken en hergebruiken bij de volgende zak. In beide gevallen dwarrelt het stof alle kanten op zodra je aan de zak gaat prutsen. Bovendien zijn universele zakken niet altijd goedkoper dan de zakken van het merk zelf.