Eerste indruk

Rowenta X-Ô 90 IX7767EA, de zinloze sledestofzuiger zonder snoer

07 november 2022
Rowenta X Ô-90 IX7767EA

Een draadloze sledestofzuiger, dat zijn de voordelen van een gewone stofzuiger gekoppeld aan de voordelen van een steelstofzuiger, volgens de fabrikant. Maar de realiteit is anders dan de reclame.

Vaak interessant, en soms confronterend, om - nadat we onze labotest hebben gedaan - te lezen hoe fabrikanten een nieuw product aanprijzen en in de markt zetten. Neem nu de nieuwe Rowenta X Ô-90. Die ziet eruit als een gewone sledestofzuiger, maar is snoerloos. Hij werkt ook niet met een stofzak, maar met een stofreservoir. “Niets houdt je nog tegen”, bloklettert Rowenta op haar website, dankzij het “lichtgewicht ontwerp” en de “oneindige wendbaarheid en vrijheid”. Wij dachten dat we voor dat laatste de lotto moesten winnen of ons van het elektriciteitsnet moesten loskoppelen, maar blijkbaar ligt het voor het grijpen met een stofzuiger. Toch even toetsen aan de werkelijkheid.

Discussie over design

Eerst moeten we het hebben over dat ontwerp. Ook al ziet de X Ô-90 er, helemaal in het wit, best knap en hypermodern uit, toch maakte Rowenta een aantal vreemde keuzes bij het design, en sommige dingen werken gewoon niet.

Zo wordt “oneindige wendbaarheid” gegarandeerd door “2 hoofdwielen en 56 zijwieltjes” die je “uitzonderlijke bewegingsvrijheid van 360°” geven. De meerwaarde van die talrijke zijwieltjes ontgaat ons enigszins, aangezien zo’n stofzuiger toch vooral jouw bewegingen met de steel in voorwaartse zin volgt.
Daarnaast vinden we het vreemd dat in de steel een afstandsbediening is ingebouwd waarmee je de zuigkracht kunt aanpassen. Noem ons ouderwets, maar wij zien er geen probleem in om de nodige knoppen met onze voet op de slede te bedienen, zonder dat daar nog eens extra batterijen voor nodig zijn.

De Rowenta X-Ô 90 valt op door zijn moderne, zelfs futuristische design.

Ten slotte is het voordeel van het feit dat het snoer is weggelaten, en dus de “oneindige vrijheid”, gewoon beperkt. Het blijft een sledestofzuiger, dus een trap stofzuigen blijft een heel gesleur. Wil je dit vlot doen, dan moet je een steelstofzuiger hebben. Op vlakke grond was zo’n snoer, meestal toch lang genoeg voor een volledige ruimte, nu ook weer niet zo’n onoverkomelijk obstakel. Je hebt enkel minder kans dat je erover struikelt, maar dat heb je met bv. een robotstofzuiger ook niet.

Niet goed op tapijt

Hoe goed werkt de Rowenta X Ô-90, ongeacht het design? Niet zo uitzonderlijk goed. Op een harde vloer valt het nog mee, daar gaat hij goed tot in de hoeken en tot tegen de plinten. Kruimels opzuigen van zo’n harde vloer, dat gaat hem dan weer veel minder goed af. Dat lukt veel beter met de X Ô-160 IX7777EA, de grotere broer.

De grootste problemen liggen op tapijt. Daar kan de X Ô-90 absoluut niet overtuigen, hij zuigt zich voortdurend vast, en dan is het natuurlijk moeilijk werken.

Het toestel is ook uitgerust met een handstofzuiger. Die doet het wel erg goed, zowel op tapijt als op steen, beton of hout.

Antwoord op vraag die niet bestaat

Na onze test van de Rowenta X Ô-90 stellen wij ons de vraag: what is the point? Op welke specifieke vraag wil Rowenta een antwoord bieden met dit toestel? Wij denken dat die vraag niet bestaat. Wie nood heeft aan een “lichtgewicht” stofzuiger, die opteert voor een steelstofzuiger. Door gewoon het snoer van een sledestofzuiger te vervangen door een batterij, krijg je nog geen “oneindig wendbare” stofzuiger, zo toont onze test aan. Vanuit milieu-oogpunt is de integratie van een batterij geen goede zaak. En de prijs van € 450 à € 550 ligt ook (veel) hoger dan die van een gewone sledestofzuiger en van onze Beste Kopen bij de steelstofzuigers. Voor de ultieme vrijheid zullen we dus toch beter de lotto winnen …

Kies de stofzuiger op jouw maat

In onze koopwijzers vind je testresultaten voor zowel gewone stofzuigers, steelstofzuigers als robotstofzuigers. Check hier welk toestel en welk model het best bij jou past.

Naar de koopwijzer stofzuigers