Nieuws

Hoe je je microgolfoven schoon kunt houden - Tips en methoden

11 mei 2023
microgolfoven schoonmaken

In dit artikel vind je praktische tips om je microgolf snel en gemakkelijk te reinigen, of je nu voedselresten of hardnekkige vlekken wilt verwijderen. Lees verder en ontdek hoe je je microgolfoven op een eenvoudige en effectieve manier kunt schoonmaken, zonder dat je daarvoor dure schoonmaakmiddelen nodig hebt.

Net als alle andere apparaten in huis, heeft je microgolfoven ook regelmatig onderhoud nodig om ze in goede staat te houden. In dit artikel vind je praktische tips en trucs om je microgolf snel en gemakkelijk te reinigen. Ontdek hoe je de microgolfoven kunt schoonmaken en onderhouden met behulp van natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn en zuiveringszout.

Binnenkant microgolf reinigen

De binnenkant van een microgolfoven is gemakkelijk schoon te maken als het een geglazuurd keramisch oppervlak heeft. Om eventuele spatten bij het opwarmen van gerechten te voorkomen, kun je ook een antispatdeksel gebruiken dat geschikt is voor de microgolf.

Hoe reinig je de binnenkant?

Je kunt een licht bevochtigde vod gebruiken met een niet-agressief reinigingsmiddel om alle resten op het oppervlak verwijderen. Sommige microgolfovens hebben ook een automatische reinigingsfunctie. 

Als je voedsel hebt gekookt dat veel stoom veroorzaakt en de druppels op de wanden druppelen, kun je de binnenkant daarna het beste met een vod afdrogen. Sommige coatings in microgolfovens zijn gevoelig voor de ophoping van water in de hoekjes en gaatjes waardoor zich na enkele jaren roest kan vormen. 

Vaak is het ook mogelijk om het bovenste oppervlak in de microgolf te reinigen. Daarvoor moet je voorzichtig het verwarmingselement naar beneden klappen – controleer eerst of in de gebruiksaanwijzing staat of dit mogelijk is of niet. Het spreekt voor zich dat het verwarmingselement na de reiniging weer in zijn oorspronkelijke positie moet worden ingeklapt.

Hoe reinig je het draaiplateau van een microgolf?

Het draaiplateau, de draaiende glazen plaat waar je voedingsmiddelen op zet, kan vaak gewoon in de vaatwasser. Controleer eerst in de handleiding of dit mogelijk is. 

Zo niet, dan haal je het draaiplateau eruit om deze met heet water en een spons en afwasmiddel schoon te maken. Als het draaiplateau niet bijzonder vuil is, kun je ook een microvezeldoek gebruiken die vooraf in water en azijn is gedrenkt. 

Tips om hardnekkige vlekken te verwijderen

Verwarm een kom met water in de microgolf. Laat vervolgens de stoom zich over het oppervlak van de binnenkant verspreiden en wacht tot deze is afgekoeld. Op die manier kun je de hardnekkige vlekker gemakkelijker verwijderen.

Azijn en zuiveringszout: de microgolf schoonmaken met natuurlijke middelen 

Je kunt gebruikmaken van niet-agressieve schoonmaakmiddelen, maar azijn en zuiveringszout (baking soda) zijn ook een goede optie voor een natuurlijke reiniging van de microgolfoven. 

Hoe reinigen met azijn en zuiveringszout?

  • Gebruik een plastic of glazen kom die geschikt is voor de microgolf en vul deze met water.
  • Verwarm het water vervolgens 2-3 minuten in de microgolf. Laat het deurtje van de microgolfoven vervolgens een paar minuten gesloten. 
  • De wanden en bovenkant van de microgolf kun je nu schoonwrijven met een vod gedrenkt in azijn en water. Azijn werkt ontvettend en reinigt de wanden waarop eventueel etensresten zijn achtergebleven.
  • Droog de binnenkant daarna goed af met een droge doek.

Als het om nare geurtjes in de microgolf gaat, kun je water en zuiveringszout (baking soda) gebruiken.

  • Meng een kleine hoeveelheid zuiveringszout volgens de aanwijzingen op de verpakking in heet water.
  • Laat de kom met heet water in de microgolf staan met het deurtje dicht. Laat ongeveer twee minuten afkoelen.
  • Haal de kom eruit en droog de binnenkant van de microgolfoven met een zachte doek.

Vergelijk microgolfovens