Nieuws

Gevaarlijke microgolfovens

12 december 2017

Uit onze tests blijkt dat vier modellen van microgolfovens niet aan onze veiligheidsnormen voldoen. Het gaat telkens om te hoge temperaturen op het oppervlak terwijl het toestel in werking is. Bijgevolg raden we je af om een van de toestellen te kopen.

De microgolfovens waar het om gaat, zijn Samsung MC457TDRCSR (vanaf € 295), Inuvik I-MWV23M01MB (vanaf € 100), Friac MC8230S (vanaf € 100) en Panasonic NN-DF383BEPG (vanaf € 207). Op alle vier de toestellen hangt wel een sticker die waarschuwt voor de hoge temperaturen, maar daarmee wordt je veiligheid niet gewaarborgd. De sticker kan los komen of je hoeft maar een keer de waarschuwing te vergeten waardoor het risico op brandwonden reëel wordt. Volgens de Europese norm voldoen de toestellen wél, maar wij hanteren strengere normen waarbij elk risico voor de consument er een te veel is. Daarom raden we deze microgolfovens af.

Samsung MC457TDRCSR

De goede scores op onderdelen zoals gebruiksvriendelijkheid, grill en efficiëntie wegen niet op tegen het feit dat bepaalde delen van de oven te warm worden. Dat houdt in dat jij of je gezinsleden zich kunnen bezeren aan de microgolfoven. Als je alleen de grill gebruikt, stelt het probleem zich niet. Conclusie: voor een toestel dat minstens € 295 kost, kan dit niet door de beugel.

Inuvik I-MWV23M01MB

Dit toestel scoort sowieso maar matig in onze tests. Het ontdooien kan beter, net als het energieverbruik. Deze Inuvik mag dan nog het voordeel hebben van een mild prijskaartje en een deur die makkelijk open en dicht gaat, ook hier bleek tijdens de test dat bepaalde delen te warm worden tijdens het gebruik. Zowel bij de grillfunctie als bij de heteluchtfunctie. Dat maakt het toestel onveilig.

Friac MC8230S

Deze Friac is een combi-microgolfoven met digitale bediening. Het is een stil toestel dat geschikt is om diepvriesproducten te bereiden of maaltijden op te warmen. Opnieuw is het opletten geblazen met de hoge temperaturen aan het oppervlak als hij in werking is. Het risico op brandwonden dat daardoor ontstaat, is voldoende om deze microgolfoven af te raden.

Panasonic NN-DF383BEPG

Hoewel deze Panasonic zeker ook positieve eigenschappen heeft zoals voor de ingebouwde grill, de egale wijze waarop hij voeding verwarmt en zijn efficiëntie kunnen we niet anders dan ook dit model af te raden voor de consument. Net als bij de vorige drie toestellen worden bepaalde delen van het oppervlak te warm terwijl de microgolfoven in werking is en kan dit leiden tot brandwonden.

Producenten aan zet 

Wij gaan alle vier de producenten aanschrijven om hen te wijzen op de veiligheidsrisico’s van hun respectievelijke toestel. Uiteraard hopen wij dat ze daarmee aan de slag gaan en in de toekomst alleen nog maar veilige modellen maken.

Op zoek naar een veilige microgolfoven?

Ben je op zoek naar een microgolfoven die wél veilig is, niet te duur en goed scoort op onze tests?

Naar koopwijzer microgolfovens