Nieuws

Gevaarlijke microgolfovens

06 juni 2022
een witte microgolf met een groot rood kruis er doorheen omdat deze niet veilig is

Uit onze tests blijkt dat een aantal modellen van microgolfovens niet aan onze veiligheidsnormen voldoen. Het gaat telkens om te hoge temperaturen op het oppervlak terwijl het toestel in werking is. We raden je dan ook af om een van de volgende toestellen te kopen.

De microgolfovens waar het om gaat, zijn Samsung MC457TDRCSR (vanaf € 295), Inuvik I-MWV23M01MB (vanaf € 100), Friac MC8230S (vanaf € 100) en Panasonic NN-DF383BEPG (vanaf € 207). Op alle vier de toestellen hangt wel een sticker die waarschuwt voor de hoge temperaturen, maar daarmee wordt je veiligheid niet gewaarborgd. De sticker kan los komen of je hoeft maar een keer de waarschuwing te vergeten waardoor het risico op brandwonden reëel wordt. Volgens de Europese norm voldoen de toestellen wél, maar wij hanteren strengere normen waarbij elk risico voor de consument er een te veel is. Daarom raden we deze microgolfovens af.

Samsung MC457TDRCSR

De goede scores op onderdelen zoals gebruiksvriendelijkheid, grill en efficiëntie wegen niet op tegen het feit dat bepaalde delen van de oven te warm worden. Dat houdt in dat jij of je gezinsleden zich kunnen bezeren aan de microgolfoven. Als je alleen de grill gebruikt, stelt het probleem zich niet. Conclusie: voor een toestel dat minstens € 295 kost, kan dit niet door de beugel.

microgolfoven model Samsung MC457TDRCSR

Inuvik I-MWV23M01MB

Dit toestel scoort sowieso maar matig in onze tests. Het ontdooien kan beter, net als het energieverbruik. Deze Inuvik mag dan nog het voordeel hebben van een mild prijskaartje en een deur die makkelijk open en dicht gaat, ook hier bleek tijdens de test dat bepaalde delen te warm worden tijdens het gebruik. Zowel bij de grillfunctie als bij de heteluchtfunctie. Dat maakt het toestel onveilig.

microgolfoven model Inuvik I-MWV23M01MB

Friac MC8230S

Deze Friac is een combi-microgolfoven met digitale bediening. Het is een stil toestel dat geschikt is om diepvriesproducten te bereiden of maaltijden op te warmen. Opnieuw is het opletten geblazen met de hoge temperaturen aan het oppervlak als hij in werking is. Het risico op brandwonden dat daardoor ontstaat, is voldoende om deze microgolfoven af te raden.

microgolfoven model Friac MC8230S

Hoewel er geen problemen zijn geconstateerd met de elektrische veiligheid, kan hetzelfde niet worden gezegd van de thermische veiligheid. Hoewel dit probleem bij bepaalde toestellen met een grillfunctie en/of bij gecombineerde toestellen de laatste jaren lijkt te verminderen dankzij acties van consumentenorganisaties en de aanscherping van de norm, bleken twee toestellen uit onze tests niet aan de norm te voldoen:

 

Inventum MN252CZ IC15028-0620-00

Er moet bij deze microgolfoven aandacht worden besteed aan hoge oppervlaktetemperaturen tijdens de werking. Ondanks een bevredigend gebruik van de grill en de heteluchtfunctie, is het daaruit voortvloeiende risico van brandwonden voor ons voldoende om de aankoop van deze combimagnetron af te raden. 

Panasonic NN-DF383BEPG

Hoewel deze Panasonic zeker ook positieve eigenschappen heeft zoals voor de ingebouwde grill, de egale wijze waarop hij voeding verwarmt en zijn efficiëntie kunnen we niet anders dan ook dit model af te raden voor de consument. Net als bij de vorige drie toestellen worden bepaalde delen van het oppervlak te warm terwijl de microgolfoven in werking is en kan dit leiden tot brandwonden.

microgolfoven model Panasonic NN-DF383BEPG

Producenten aan zet 

Wij hebben alle producenten aangeschreven om hen te wijzen op de veiligheidsrisico’s van hun respectievelijke toestel. Uiteraard hopen wij dat ze daarmee aan de slag gaan en in de toekomst alleen nog maar veilige modellen maken.

Whirlpool AMW 799 IX

Er is een thermisch veiligheidslek ontdekt in een van de ingebouwde combi-apparaten: 

Bij het inbouwcombinatiemodel AMW 799 IX moet er in de grillstand op worden gelet dat het buitenoppervlak van de deur heet wordt en dat contact ermee moet worden vermeden. Daarom raden wij de aankoop van deze microgolfoven af, aangezien er gevaar voor brandwonden bestaat bij het aanraken van de deur wanneer de grill in werking is.

microgoldoven model Whirlpool AMW 799 IX

Whirlpool AMW 805 IX

Bij één van de ingebouwde combinatie-apparaten werd een zwak punt in de elektrische veiligheid geconstateerd: 

Voor het Whirlpool AMW805 / IX model werden voor alle geteste microgolfovens gedurende verscheidene jaren hogere waarden voor elektrische metingen vastgesteld dan wat gewoonlijk in het laboratorium wordt vastgesteld. Verder onderzoek naar de elektrische veiligheid brengt een zwak punt aan het licht, daarom zijn wij geen voorstander van de aankoop van dit toestel.

microgolfoven model Whirlpool AMW 805 IX

Op zoek naar een veilige microgolfoven?

Ben je op zoek naar een microgolfoven die wél veilig is, niet te duur en goed scoort op onze tests?

Naar koopwijzer microgolfovens

74 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  169,00
61 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  109,99
78 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  168,00