Hoe kies je een nauwkeurige digitale keukenweegschaal
Een nauwkeurige digitale weegschaal is onmisbaar om precies de juiste hoeveelheid ingrediënten af te wegen voor je recepten. Lees hier waarop je moet letten om de beste digitale keukenweegschaal te kiezen.
Weegvermogen en nauwkeurigheid
Dit zijn de belangrijkste punten die je moet aftoetsen als je op zoek bent naar een betrouwbare digitale keukenweegschaal.
Is een digitale weegschaal beter dan een analoge?
Een digitale weegschaal is altijd betrouwbaarder dan een analoge of mechanische weegschaal. Die is meer geschikt als je zwaardere zaken moet wegen en niet tot op de gram precies het gewicht moet weten. Door hun retro uiterlijk kunnen mechanische weegschalen een stijlvolle blikvanger zijn in het keukeninterieur.
Weegvermogen
Digitale of elektronische weegschalen kunnen meestal gewichten tot 5 kg aan. Sommige wegen maar tot maximaal 3 kg, enkele kunnen tot 10 of zelfs 20 kg aan. Kies een weegschaal die de gewichten aankan die jij er plant op te leggen.
Nauwkeurigheid
Een goede digitale weegschaal weegt tot op de gram nauwkeurig, om het even of je het gewicht in het midden of bij de rand op het weegplatform zet, en geeft het gemeten gewicht ogenblikkelijk weer op het schermpje. Dat hebben we in het labo getest met geijkte gewichtjes van 1 gram tot 1 kilogram en met ingrediënten voor cake en brood. Ga naar onze vergelijker om te zien hoe de geteste weegschalen scoren op nauwkeurigheid en reactiesnelheid.
Nuttige functies
Met de tarrafunctie hoef je het gewicht van de kom niet telkens af te trekken van het totaalgewicht. Je weegt eenmaal de kom zonder inhoud en kunt vervolgens verschillende ingrediënten na elkaar wegen. Tussenin zet je de weegschaal met een simpele druk op de tarratoets telkens op nul.Met de conversiefunctie kun je de ounces en pounds van Engelse recepten met één druk op de knop omzetten in gram en kilogram. Sommige weegschalen hebben ook een functie om over te schakelen van inhoudsmaten voor vloeistoffen naar eenheden voor vaste stoffen, bijvoorbeeld van centiliter naar gram.
Gebruiksgemak
Batterij of dynamo
De meeste elektronische weegschalen werken op batterijen, maar je vindt er ook die werken met een dynamo die je moet opwinden zoals een horloge. Normaal zijn ze met een zestal draaien volledig opgeladen. Als ze uitvallen voor je klaar bent, ben je je voorgaande wegingen wel kwijt, want er is geen geheugen waarin die kunnen worden opgeslagen. Een ander nadeel is dat je door de positie van de dynamo geneigd bent om je kom niet mooi in het midden te plaatsen, waardoor de gewichtsmeting minder correct kan zijn. Je spaart dus batterijen uit maar boet fors in aan gebruiksgemak en mogelijk ook aan meetprecisie.
Waarschuwing bij lege batterij
De meeste weegschalen geven aan wanneer je de batterij moet vervangen.
Duidelijk display
De informatie moet eender uit welke hoek duidelijk van het display afleesbaar zijn.
Met of zonder weegkom
Je hebt keukenweegschalen met weegkom of platte modellen zonder weegkom. Een weegschaal met meegeleverde kom is praktisch omdat het tarragewicht altijd gelijk blijft, wat je ook weegt. Modellen zonder weegkom zijn door hun platte vorm dan weer gemakkelijk op te bergen in een lade.
Groot weegplatform
Een groot weegplateau is handig. Zo blijft het display altijd goed zichtbaar, ook als je grotere kommen en schalen op de weegschaal plaatst.
Handige toetsen
Check of de knoppen goed geplaatst zijn en of ze toelaten de weegschaal comfortabel te bedienen. Als je te hard op de toetsen moet duwen, kan de weegschaal op een gladde ondergrond vooruitschuiven. Zijn de toetsen te gevoelig, dan weet je niet goed of je ze al hebt ingedrukt of niet. Soms moet je de achterkant openvijzen om bij bepaalde knoppen te kunnen, wat niet erg praktisch is.
Antislip
Antislipvoetjes houden de weegschaal stevig op haar plaats.
Reinigingsgemak
Een weegschaal zit al gauw onder de spatten en vlekken. Sommige weegschalen mogen in de vaatwasser, maar de meeste niet. Hoe meer randjes en spleetjes, hoe meer werk om het gemorste vuil te verwijderen.
Smartfuncties
Er zijn keukenweegschalen op de markt die beschikken over "slimme" functies. Daarmee kun je de voedingswaarde i.c. de hoeveelheid vet van ingrediënten berekenen door de code ervan op te zoeken in de handleiding en in te toetsen. Met andere smartmodellen moet je een QR-code scannen om de app op je smartphone te downloaden, ingrediënten opzoeken in lijst en via blue tooth connectie maken met de weegschaal om de voedingswaarde ervan te achterhalen.
De smartfuncties zijn erg omslachtig en bij onze test ging de bluetooth connectie met de weegschaal de mist in. Tot er betere systemen op de markt komen, kun je de voedingswaarde en calorieën beter zelf berekenen met een app.