Nieuws

Opgepast met slagroomspuiten

23 juni 2017
opgeklopte room gevaar sifon

Afgelopen week is een Franse blogster overleden door een ontploffing van een slagroomspuit. Een ongeval dat verrassend genoeg niet merkwaardig is want wij wijzen al enkele jaren op het gevaar van een aantal van die apparaten.

Hebt u ook een probleem met een dergelijk apparaat? Meld dan meteen uw klacht aan het bedrijf via ons onlineformulier en deel het bericht zodat ook andere gebruikers gewaarschuwd worden.

Naar onze klachtenmodule

Het laatste tragische incident dat in de media aan bod is gekomen, is echt niet het enige uit het lijstje. In 2014 verspreidde het DGCCRF (Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation, de la Répression des Fraudes) een waarschuwingsbericht waarin gewezen werd op een dertigtal gevaarlijke modellen met een plastic kop.

Een apparaat onder druk

Wanneer het model niet sterk genoeg is om aan de druk te weerstaan, kan het ontploffen en verwondingen veroorzaken bij de personen en hun omgeving die het apparaat gebruiken. Ongelukken kunnen ook veroorzaakt worden door slecht gebruik (indien u achtereenvolgens twee gasvullingen gebruikt, wordt te druk te groot) of het laten vallen van de spuit (de schok kan het apparaat breekbaar maken of barsten veroorzaken).

Wees voorzichtig

Hebt u een slagroomspuit met een plastic kop? Controleer dan of het product in Frankrijk nog niet uit de rekken is gehaald in deze lijst (FR). Staat uw model in de lijst? Breng het dan terug naar de dichtstbijzijnde huishoudelektrowinkel in uw buurt.

Indien dat niet het geval is, lees dan de handleiding nog eens grondig door. Het is bijzonder belangrijk om de voorschriften rond het maximale vulniveau, het aantal en de aard van de gasvullingen en de maximale gebruikstemperatuur na te leven én om het apparaat te vervangen wanneer het de eerste tekenen van slijtage vertoont of gewoon niet meer werkt. Vraag, indien mogelijk, raad aan een verkoper. 

Moeten slagroomspuiten verboden worden?

Zestig miljoen gebruikers zijn van mening dat het probleem zeker onder de aandacht gebracht moet worden. Enkele Franse verdelers hebben beslist om dit soort artikelen en de bijhorende gasvullingen niet meer te verkopen. Hoe dan ook, het is essentieel dat de gebruiker op de hoogte is van de risico’s en dat hij het apparaat niet meer gebruikt in geval van twijfel.

De autoriteiten van de lidstaten worden geacht gevaarlijke producten te melden via dit systeem zodat alle andere landen van de EU kunnen worden gewaarschuwd.  Het lijkt erop dat via RAPEX geen enkele melding werd gemaakt van problemen met keuken spuitflessen van Ard’ time (en andere in de lijst van het DGCCFR).  Toch is het meer dan waarschijnlijk dat Belgen die het betreffende product hebben gekocht dit of in Frankrijk, of via het internet of zelfs in België hebben gedaan.  

Dit voorbeeld belicht de zwakheden van het systeem dat afhankelijk is van de goede wil van de lidstaten. Dit ongelukkig voorval toont aan dat de Europese Commissie zich terug aan het werk om RAPEX-systeem te hervormen. Het systeem moet strenger worden gemaakt, de traceerbaarheid van producten moet worden verhoogd en de samenwerking moet worden verbeterd tussen de lidstaten om de noodzakelijke maatregelen uit te voeren.