Nieuws

Je friteuse schoonmaken gaat het best met gewoon afwasmiddel

18 oktober 2022
Friteuse reinigen

Om je friteuse te schoon te maken hoef je geen speciale reinigingsproducten te kopen. Met handafwasmiddel van Dreft krijg je je frituurpan het best proper.

Dat je frituurolie of frietvet tijdig moet verversen, is genoegzaam bekend. Maar ook de frituurpan zelf moet je regelmatig uitwassen om ze in optimale staat te houden en om te verhinderen dat achtergebleven, ingebrand vuil je frietvet bezoedelt. De vervanging van de olie, na 5 à 6 bakbeurten of sneller als ze erg vervuild is en ranzig ruikt, is het ideale moment om je frituurpan een goede poetsbeurt te geven.

Verschillende reinigingsproducten uitgetest

Wij probeerden besmeurde friteuses met verschillende middelen te reinigen.

Met de ontvetter PRO CLEANER van Frifri, friteusereiniger van Fritel, frituurpanreiniger van HG en Super-Ontvetter van Eres was het vuil wel weg, maar bleef een vette film achter, die we met een sponsje en afwasmiddel moesten wegvegen.

Met een ALL-IN-1 vaatwastablet Green Lemon van Frosch en krachtig ALL IN 1 vaatwastablet van Albert Heijn bleven frituurresten en vetafzetting achter op de bodem en de wanden van de friteuses.

Dreft het best

Twee friteuses kregen een wasbeurt met 10 ml handafwasmiddel, meer bepaald Dreft Lime & Lemongrass Extra Hygiene en Afwasmiddel Ultra concentrated van Kruidvat.

Enigszins verrassend kregen we met Dreft het properste resultaat, beter dan met alle geteste schoonmaakmiddelen. Voor een grondige reiniging van je friteuse heb je dus geen speciale producten nodig.

En nog goedkoop ook

Met 7 eurocent per dosis is de Dreft ook een van de goedkoopste middelen om je frietketel spic en span te krijgen.

Ter vergelijking: van HG friteusereiniger moet je per poetsbeurt een halve bus leeggieten, wat je telkens meer dan € 3 kost en je frituurpan is er niet echt grondig mee ontvet. Ook de reinigingsproducten van Frifri en Fritel vallen met bijna € 9 duur uit: je haalt er maar 5 dosissen uit en het resultaat is niet schitterend.

Milieuvriendelijkheid kan beter

In een aantal producten troffen we milieu- en/of gezondheidsbelastende stoffen aan, de meeste in de vaatwastabletten van Albert Heijn. De producten van HG en Fritel bevatten dan weer stoffen waarvan we de milieu-impact niet kunnen beoordelen. Op de frituurreiniger van Frifri staat helemaal geen informatie over de samenstelling, een ernstig manco.

Het meest efficiënte product van onze test, het handafwasmiddel van Dreft, scoort redelijk goed op milieuvriendelijkheid, al bevat het net als het afwasmiddel van Kruidvat wel een schadelijk bewaarmiddel.

Het allerbest voor het milieu zijn de vaatwastabletten van Frosch, de enige met het label Eco & Efficiënt, maar daarmee krijg je je friteuse het minst goed proper.


Een goede friteuse kopen? Wij hebben er 25 voor je getest.

73 Goede
kwaliteit
Beste van
de test
Oliefriteuses
vanaf  88,55
73 Goede
kwaliteit
Beste van
de test
Oliefriteuses
vanaf  129,00
73 Goede
kwaliteit
Beste van
de test
Oliefriteuses
vanaf  129,95