Dossier

Volautomatische espressomachine: wat is het en is het iets voor jou?

24 februari 2022

Espressomachines maken onder hoge druk een lekkere kop koffie. Maar je hebt verschillende soorten espressomachines: zijn de volautomatische espressomachines iets voor jou?

Wat is een volautomatische espressomachine?

Een volautomatische espressomachine maalt koffiebonen op het moment dat je op de knop drukt. Zo krijg je een kopje koffie met een intense smaak. Je kan zelf het type en de sterkte van de koffie instellen door de maalgraad aan te passen. Sommige espressomachines onthouden zelfs je voorkeur.

De voor- en nadelen van een volautomatische espressomachine

1 of 2 kopjes intense koffie per keer

Volautomatische espressomachines maken gemakkelijk en vrij snel 1 of 2 kopjes koffie per keer. Als je voor meerdere mensen koffie wil maken, dan is een koffiezetapparaat interessanter, maar dan mis je wel het schuimlaagje op je koffie. Bij een volautomatische espressomachine kan je wel de sterkte en type koffie bepalen door de maalgraad in te stellen. Zo verkrijg je een persoonlijke kop koffie. 

Als je graag melk drinkt bij je koffie, dan hebben sommige volautomatische espressomachines een melkreservoir of een melkslang. Zo schuimt het apparaat tijdens het malen van de koffie de melk op om nadien in je tas te gieten. Het nadeel is wel dat je geen invloed hebt op de dikte of consistentie van de melk. Die invloed heb je wel met een volautomatische espressomachine met een stoompijpje. Je hebt daar wat oefening voor nodig vooraleer je het goed kan en het duurt ook wat langer, maar je schuimt de melk wel volledig op zoals je zelf zou willen. 

Veel onderhoud en reiniging

Een volautomatische espressomachine vraagt veel onderhoud en reiniging. Na ieder gebruik moet je het melksysteem uitspoelen en de lekbak leegmaken. Ook moet je wekelijks het melksysteem grondig schoonmaken en de zetgroep spoelen. Dat is het onderdeel waar het water bij de gemalen koffie komt. Dan smeer je het best ook in met siliconenvet zodat de bewegende delen vlot blijven werken.

Ontkalken en de waterfilter vervangen hangt af van de waterhardheid in je regio, maar we raden je aan om dit zeker om de 6 maanden te doen. Volautomatische espressomachines hebben vaak een lichtje dat aanduidt wanneer het ontkalkt moet worden met een bijhorend, automatisch ontkalksysteem. Hiervoor moet je de instructies van de fabrikant volgen.

Duurder bij aankoop, goedkooper in gebruik

In vergelijking met koffiezetapparaten en andere espressomachines zijn volautomatische espressomachines wel wat duurder. Voor een degelijk toestel betaal je minstens 300 euro, maar de meeste toestellen kosten 500 euro en meer. In gebruik daarentegen betaal je ongeveer 0,13 tot 0,14 euro per kopje, wat veel goedkoper is dat bij een espressomachine met capsules waar je gemakkelijk 0,45 euro betaalt per kopje. 

Wat is de beste volautomatische espressomachine?

Ben je op zoek naar de beste volautomatische espressomachine? Neem dan zeker een kijkje in onze vergelijker en ontdek welk toestel het best bij je past.

Naar de vergelijker