Dossier

Brand met droogkasten: tips voor je veiligheid

03 april 2023
Brand van je droogkast voorkomen

Van alle huishoudtoestellen staat de droogkast het hoogst op de lijst van meest voorkomende brandoorzaken in huis. Waar schuilt het gevaar en wat kun je doen om brand te voorkomen?

Brand met droogkasten

De meeste woningbranden ontstaan door ongelukken met keukenapparaten, sigaretten en kortsluitingen. Maar daarna is de droogkast de vaakst voorkomende brandoorzaak.

Hoe een brand kan ontstaan

Een droogkast kan vuur vatten door een probleem met de stroom, een geblokkeerd ventilatierooster of ontvlambaar materiaal in de trommel zoals papieren zakdoekjes. Een vernauwing in de luchtafvoerbuis en een slecht onderhouden filter kunnen ook voor brandgevaar zorgen. Meerdere droogcycli vlak na elkaar leiden soms tot oververhitting. Ook bij warmtepompdrogers, die op lagere temperatuur werken dan klassieke droogkasten.

Al is het risico gering, het is wel reëel. Maar er is heel wat dat je kunt doen om te vermijden dat je droogkast vuur vat. 

Zorg er voor dat je droogkast goed staat

 • Correct aansluiten - De kabels moeten dik genoeg zijn voor de nodige stroom. Het gebruik van een verlengkabel is niet aan te raden. Sluit je de droogkast toch aan via een verlengkabel, zorg dan dat hij volledig afgerold is.
 • Ventilatierooster vrijhouden - Een droogkast moet haar warmte kwijt kunnen. Plaats nooit iets voor de ventilatieroosters, zeker niets brandbaars. De kamer ventileren is een goede zaak. Installeer je droogkast nooit op tapijt.

Let op met materialen en producten in de trommel

 • Correct inladen - Stop nooit brandbaar of licht ontvlambaar materiaal in de droogkast. Kijk bijvoorbeeld goed uit dat er geen papieren zakdoekjes in de kleren zitten.
 • Enkel specifieke producten voor de droogkast toevoegen - Gebruik geen chemische stoffen in je droogkast. Wil je toch geurstoffen toevoegen, gebruik dan enkel producten die specifiek voor de droogkast bestemd zijn.

Wees waakzaam tijdens de droogcycli

 • Niet onbewaakt laten draaien - Ga niet weg terwijl de droogkast draait. Zet ze ook niet aan als je gaat slapen. Plaats een rookmelder in het vertrek.
 • Laten afkoelen tussen de droogcycli - Droogkasten beschikken normaal gezien over beveiligingssystemen tegen oververhitting. Zo wordt bij warmtepompdrogers de pomp uitgeschakeld zodra die te heet wordt. De compressor kan na een droogcyclus ook niet onmiddellijk opnieuw starten. Maar geen enkel systeem is onfeilbaar. Zeker een klassieke droogkast, die met hogere temperaturen werkt dan een warmtepompdroger, laat je voorzichtigheidshalve het best voldoende afkoelen tussen twee droogbeurten in.

Denk aan goed onderhoud

 • Reinig je droogkast - Reinig regelmatig de filters, de condensor onderaan in het toestel en de luchtafvoerbuis. Maak de ventilatieroosters stofvrij met de stofzuiger. Heb je een klassieke droger met luchtafvoer, verwijder dan eventuele pluizen uit de luchtafvoerbuis, want die kunnen verstoppingen veroorzaken. Let ook op dat er geen knik of vernauwing in de luchtafvoerslang komt.
 • Juiste coating gebruikenWil je waterdichte coating vernieuwen, gebruik dan enkel specifiek voor de droogkast bedoelde producten en kies het programma "impregneren".

Wat te doen bij brand in de droogkast?

Doorloop in geval van brand dit stappenplan:

 1. Verwittig iedereen in huis en zorg dat iedereen naar buiten gaat.
 2. Als het nog een klein vuurtje is en als het kan, trek de stekker van het toestel uit of schakel de zekering af.
 3. Bel de brandweer via 112. Als er brand is, zelfs al is het nog klein, is het beter om de brandweer te bellen, ook al denk je dat je het zelf nog onder controle krijgt. Een brand kan vliegensvlug uitbreiden en je kunt snel door de rook worden bevangen. Een miniem vuurtje kun je eventueel met een blusdeken proberen te doven. Maar de brandweer bellen is altijd de veiligste optie.
 4. Contacteer na het blussen je woningverzekeraar om aangifte te doen van de brandschade. Klik hier voor onze info over woningverzekeringen. Een modelbrief om een offerte voor woningverzekering aan te vragen vind je hier.
 5. Een droogkast die eenmaal gebrand heeft, mag je NOOIT opnieuw gebruiken, zelfs niet aansluiten. Ook al ziet ze er misschien nog redelijk goed uit, je weet niet hoe erg de schade binnenin is. Er kan schade zijn aan de interne bedrading, de buizen en slangen voor vochtafvoer, de elektronica enz.