Brand met droogkasten: tips voor je veiligheid

Brand met droogkasten
De meeste woningbranden ontstaan door ongelukken met keukenapparaten, sigaretten en kortsluitingen. Maar daarna is de droogkast de vaakst voorkomende brandoorzaak.
Hoe een brand kan ontstaan
Een droogkast kan vuur vatten door een probleem met de stroom, een geblokkeerd ventilatierooster of ontvlambaar materiaal in de trommel zoals papieren zakdoekjes. Een vernauwing in de luchtafvoerbuis en een slecht onderhouden filter kunnen ook voor brandgevaar zorgen. Meerdere droogcycli vlak na elkaar leiden soms tot oververhitting. Ook bij warmtepompdrogers, die op lagere temperatuur werken dan klassieke droogkasten.
Al is het risico gering, het is wel reëel. Maar er is heel wat dat je kunt doen om te vermijden dat je droogkast vuur vat.
Zorg er voor dat je droogkast goed staat
- Correct aansluiten - De kabels moeten dik genoeg zijn voor de nodige stroom. Het gebruik van een verlengkabel is niet aan te raden. Sluit je de droogkast toch aan via een verlengkabel, zorg dan dat hij volledig afgerold is.
- Ventilatierooster vrijhouden - Een droogkast moet haar warmte kwijt kunnen. Plaats nooit iets voor de ventilatieroosters, zeker niets brandbaars. De kamer ventileren is een goede zaak. Installeer je droogkast nooit op tapijt.
Let op met materialen en producten in de trommel
- Correct inladen - Stop nooit brandbaar of licht ontvlambaar materiaal in de droogkast. Kijk bijvoorbeeld goed uit dat er geen papieren zakdoekjes in de kleren zitten.
- Enkel specifieke producten voor de droogkast toevoegen - Gebruik geen chemische stoffen in je droogkast. Wil je toch geurstoffen toevoegen, gebruik dan enkel producten die specifiek voor de droogkast bestemd zijn.
Wees waakzaam tijdens de droogcycli
- Niet onbewaakt laten draaien - Ga niet weg terwijl de droogkast draait. Zet ze ook niet aan als je gaat slapen. Plaats een rookmelder in het vertrek.
- Laten afkoelen tussen de droogcycli - Droogkasten beschikken normaal gezien over beveiligingssystemen tegen oververhitting. Zo wordt bij warmtepompdrogers de pomp uitgeschakeld zodra die te heet wordt. De compressor kan na een droogcyclus ook niet onmiddellijk opnieuw starten. Maar geen enkel systeem is onfeilbaar. Zeker een klassieke droogkast, die met hogere temperaturen werkt dan een warmtepompdroger, laat je voorzichtigheidshalve het best voldoende afkoelen tussen twee droogbeurten in.
Denk aan goed onderhoud
- Reinig je droogkast - Reinig regelmatig de filters, de condensor onderaan in het toestel en de luchtafvoerbuis. Maak de ventilatieroosters stofvrij met de stofzuiger. Heb je een klassieke droger met luchtafvoer, verwijder dan eventuele pluizen uit de luchtafvoerbuis, want die kunnen verstoppingen veroorzaken. Let ook op dat er geen knik of vernauwing in de luchtafvoerslang komt.
- Juiste coating gebruiken - Wil je waterdichte coating vernieuwen, gebruik dan enkel specifiek voor de droogkast bedoelde producten en kies het programma "impregneren".
Wat te doen bij brand in de droogkast?
Doorloop in geval van brand dit stappenplan:
- Verwittig iedereen in huis en zorg dat iedereen naar buiten gaat.
- Als het nog een klein vuurtje is en als het kan, trek de stekker van het toestel uit of schakel de zekering af.
- Bel de brandweer via 112. Als er brand is, zelfs al is het nog klein, is het beter om de brandweer te bellen, ook al denk je dat je het zelf nog onder controle krijgt. Een brand kan vliegensvlug uitbreiden en je kunt snel door de rook worden bevangen. Een miniem vuurtje kun je eventueel met een blusdeken proberen te doven. Maar de brandweer bellen is altijd de veiligste optie.
- Contacteer na het blussen je woningverzekeraar om aangifte te doen van de brandschade. Klik hier voor onze info over woningverzekeringen. Een modelbrief om een offerte voor woningverzekering aan te vragen vind je hier.
- Een droogkast die eenmaal gebrand heeft, mag je NOOIT opnieuw gebruiken, zelfs niet aansluiten. Ook al ziet ze er misschien nog redelijk goed uit, je weet niet hoe erg de schade binnenin is. Er kan schade zijn aan de interne bedrading, de buizen en slangen voor vochtafvoer, de elektronica enz.
"Stof is de hoofdoorzaak"
Een brand met je droogkast is gemakkelijk te vermijden als je enkele simpele raadgevingen volgt. Voor meer advies spraken we met majoor Serge Vander Ougstraete, directeur Noodplanning bij brandweerzone Centrum.
Heb je het als brandweerman vaak meegemaakt, een droogkastbrand?
“Zeker. Als we naar een brand gaan die veroorzaakt werd door een huishoudtoestel, dan staat de droogkast op nummer één op de lijst van boosdoeners.”
Hoe ontstaat zo’n brand?
“Naast een technisch defect is ophoping van stof is meestal de oorzaak van een brand bij een droogkast, vaak door een slecht onderhouden filter. Je hebt sowieso stofophoping, dat is onvermijdelijk. Daarom moet je de filter reinigen na elk gebruik. En een keer per jaar kun je best de achterkant van de droogkast opendoen om de stofophoping in de machine te verwijderen. Heb je een droogkast met een uitlaat naar buiten, dan moet je het ventilatiekanaal ook regelmatig reinigen. Daar komt ook stof in.”
Zijn er nog andere risico’s dan stof?
“Je kunt oververhitting creëren door het toestel meerdere cycli na elkaar te laten draaien. Als je de droogkast voortdurend gebruikt, de ene sessie na de andere, dan krijgt die nooit de kans om volledig af te koelen. Iets wat minder voorkomt, maar wat toch een risico vormt, zijn voorwerpen in de droogkast die ontvlambaar zijn. Papieren zakdoekjes bijvoorbeeld. Maar stof blijft de hoofdoorzaak.“
Alert en paraat blijven, dat is ook preventie.
“Inderdaad. Ik heb gezien dat het belangrijk is om er snel bij te zijn. Dan kan het meevallen. Laat daarom nooit je droogkast draaien als je niet thuis bent, en zeker niet als je gaat slapen. En zorg voor een rookmelder in de ruimte waar de droogkast staat.”
Wat kan ik zelf doen bij brand?
“Als je zelf kunt blussen, zeker doen. En als het mogelijk is, de stekker uittrekken. Laat ramen en deuren dicht en bel de 112. Het is beter dat je de brandweer belt voor een klein brandje, want iets laten escaleren is heel gevaarlijk.”
Wat kan ik kopen voor noodgevallen?
“Een klein vuurtje kun je eventueel met een blusdeken doven. De bedoeling is dat er geen verse zuurstof meer tot bij het vuur geraakt. Lukt dat, laat het blusdeken dan nog lang over het toestel liggen. Trek je het te snel weg, dan kan nasmeulend vuur opnieuw zuurstof krijgen en de brand weer doen opflakkeren. Het kan nooit kwaad om ook een brandblusapparaat in huis te hebben.”
Moet ik bang zijn voor mijn droogkast?
“Je moet van geen enkel toestel bang zijn als je het op de juiste manier gebruikt en als je het goed onderhoudt. Gebruik het toestel volgens de richtlijnen. Dat is zo voor alle huishoudapparaten, zoals een wasmachine of een microgolfoven, maar ook voor bijvoorbeeld gereedschap. Alles is veilig als je het op de juiste manier gebruikt.“