Dossier

Zo voorkom je dat je droogkast vuur vat

03 februari 2022
Brand van je droogkast voorkomen

Van alle huishoudtoestellen staat de droogkast het hoogst op de lijst van meest voorkomende brandoorzaken in huis. Waar schuilt het gevaar en wat kun je doen om brand te voorkomen?

De meeste woningbranden ontstaan door ongelukken tijdens het koken, brandende sigaretten en kortsluitingen. Maar daarna is de droogkast de vaakst voorkomende brandoorzaak, vòòr de wasmachine, verlichting, de vaatwasser, de verwarmingsketel enz. In 2015 riepen enkele merken nog toestellen terug wegens brandgevaar. Het risico mag dus gering zijn, het is wel reëel, ook met moderne droogkasten.

Hoe een brand kan ontstaan

Een droogautomaat kan vuur vatten door een foutieve elektrische aansluiting, een geblokkeerd ventilatierooster, verdwaald ontvlambaar materiaal in de trommel zoals meegewassen papieren zakdoekjes, een knik of vernauwing in de luchtafvoerbuis of een slecht onderhouden filter waardoor de luchtafvoerbuis verstopt raakt met pluizen.

Meerdere droogcycli vlak na elkaar doen kan in theorie ook tot oververhitting leiden en het risico op brand verhogen. Dat risico is lager bij warmtepompdrogers, omdat die op lagere temperatuur werken dan klassieke droogkasten.

Hoe het brandgevaar beperken?

Er is heel wat dat je kunt doen om te vermijden dat je droogkast vuur vat.

 • Correct aansluiten - De kabels moeten dik genoeg zijn voor de te leveren stroom. Het gebruik van een verlengkabel is niet aan te raden. Sluit je de droogkast toch aan via een verlengkabel, zorg dan dat hij volledig afgerold is.
 • Ventilatierooster vrijhouden - Een droogkast moet haar warmte kwijt kunnen. Plaats nooit iets voor de ventilatieroosters, zeker niets brandbaars. De kamer ventileren is een goede zaak. Installeer je droogkast nooit op tapijt.
 • Niet onbewaakt laten draaien - Ga niet weg terwijl je droogkast in werking is. Zet ze ook niet aan als je gaat slapen. Plaats een rookmelder in het vertrek.
 • Correct inladen - Stop nooit brandbaar of licht ontvlambaar materiaal in de droogkast. Kijk bijvoorbeeld goed uit dat er geen tot snippers gewassen papieren zakdoekjes in de kleren zitten.
 • Enkel specifieke producten voor de droogkast toevoegen - Gebruik geen chemische stoffen in je droogkast. Wil je toch geurstoffen toevoegen, gebruik dan enkel producten die specifiek voor de droogkast bestemd zijn. Wil je waterdichte coating vernieuwen, gebruik dan enkel specifiek voor de droogkast bedoelde producten en kies het programma "impregneren".
 • Laten afkoelen tussen de droogcycli - Droogkasten beschikken normaal gezien over beveiligingssystemen tegen oververhitting. Zo wordt bij warmtepompdrogers de pomp uitgeschakeld zodra die te heet wordt. De compressor kan na een droogcyclus ook niet onmiddellijk opnieuw starten.
  Als je reeds gedroogd wasgoed opnieuw in de machine stopt, gaan veel drogers automatisch in zogenaamde "thermodynamische cooldown": de temperatuur wordt verlaagd, waardoor het wasgoed alleen nog wordt verlucht, en na ongeveer een halfuur slaat het toestel af. Als je een droogcyclus inzet zonder wasgoed in de trommel, zullen veel toestellen dat ook detecteren en zichzelf automatisch uitschakelen.
  Maar geen enkel systeem is onfeilbaar. Zeker een klassieke droogkast, die met hogere temperaturen werkt dan een warmtepompdroger, laat je voorzichtigheidshalve het best voldoende afkoelen tussen twee droogbeurten in. In sommige handleidingen staat dat trouwens expliciet vermeld.
 • Goed onderhoud - Reinig regelmatig de filters, de condensor onderaan in het toestel en de luchtafvoerbuis. Maak de ventilatieroosters stofvrij met de stofzuiger. Heb je een klassieke droger met luchtafvoer, verwijder dan eventuele pluizen uit de luchtafvoerbuis, want die kunnen verstoppingen veroorzaken. Let ook op dat er geen knik of vernauwing in de luchtafvoerslang komt.

De droogkast staat in brand. Wat nu?

Doorloop in geval van brand dit stappenplan:

 1. Verwittig iedereen in huis en zorg dat iedereen naar buiten gaat.
 2. Als het nog een klein vuurtje is en als het kan, trek de stekker van het toestel uit of schakel de zekering af.
 3. Bel de brandweer via 112, geef je adres door en zeg dat het om brand gaat. Vermeld als er personen zijn die niet buiten geraken. Als er al vuur is, zelfs al is het nog klein, is het beter om de brandweer te bellen, ook al denk je dat je het zelf nog onder controle krijgt. Een brand kan vliegensvlug uitbreiden en je kunt snel door de rook worden bevangen.
  Een miniem vuurtje kun je eventueel met een blusdeken proberen te doven. De bedoeling is dat er geen verse zuurstof meer tot bij het vuur geraakt. Lukt dat, laat het blusdeken dan nog lang over het toestel liggen. Trek je het te snel weg, dan kan nasmeulend vuur opnieuw zuurstof krijgen en de brand weer doen opflakkeren. Maar zoals gezegd, is de brandweer bellen altijd de veiligste optie.
 4. Contacteer na het blussen je woningverzekeraar om aangifte te doen van de brandschade. Klik hier voor onze info over woningverzekeringen. Een modelbrief om een offerte voor woningverzekering aan te vragen vind je hier.
 5. Een droogkast die eenmaal gebrand heeft, mag je NOOIT opnieuw gebruiken, zelfs niet aansluiten. Ook al ziet ze er misschien nog redelijk goed uit, je weet niet hoe erg ze er binnenin aan toe is: er kan schade zijn aan de interne bedrading, de buizen en slangen voor vochtafvoer, de elektronica enz. Een warmtepompdroogkast heeft een gesloten cyclus met koelmiddel, die kan beschadigd zijn.