droogtrommels

Hoe kies je een droogkast?

Op zoek naar informatie over droogkasten? Je bent op de juiste plek. Met onze expertise en onafhankelijkheid adviseren we je vóór en na de aankoop.

Stap-voor-stap gids

Welke soort van droogkast?

De betere droogkasten zijn niet noodzakelijk duurder in verbruik, maar kunnen de was evengoed snel drogen. In de winkel kun je echter moeilijk nagaan hoe goed een toestel droogt, hoe snel het werkt en hoeveel het verbruikt. In onze aankoopgids vind je dan ook de nodige uitleg om het toestel te vinden dat het meest geschikt is in jouw geval.

Neem een kijkje in onze testresultaten, waarin je onze scores voor de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de meest recente modellen alsook onze aanraders terugvindt. 

Warmtepompdroogkast

Dit is een condensatiedroogkast met een warmtepomp in plaats van een klassieke elektrische weerstand. Dit type heeft een groot marktaandeel, er zijn veel modellen op de markt in verschillende prijscategorieën.

Voordelen

 • Verbruikt de helft minder dan een klassieke droogkast, wat neerkomt op gemiddeld € 30-40 in plaats van € 70-80 per jaar.
 • Aangezien het een condensatiemodel is, kun je het ook om het even waar plaatsen.

Nadelen

 • Dit soort van toestel is duurder in aankoop.
 • Doordat de was op een lagere temperatuur wordt gedroogd - ongeveer 45° in plaats van 65° bij een klassieke droogkast - duurt de droogcyclus bovendien langer.
 • Deze toestellen hebben meestal extra filters die na elke cyclus of na enkele cycli moeten worden gereinigd.

Condensatiedroogkast

Dit type droogkasten voert de vochtige warme lucht niet af via een slang, maar laat ze condenseren, met andere woorden neerslaan. Het vocht komt terecht in een opvangbak, die je moet leeggieten of soms kunt aansluiten op een afvoerbuis (net zoals een wasmachine).

Voordeel

 • Dit soort van droogkast kun je eender waar plaatsen.

Nadelen

 • De toestellen verbruiken meer elektriciteit en behoren meestal hooguit tot energieklasse B.
 • Een condensatiedroogkast is door de band iets duurder dan een afvoerdroogkast.

Droogkast met luchtafvoer

Dit type droogkasten heeft een klassieke elektrische weerstand en voert de vochtige lucht af naar buiten via een slang, die je aanbrengt in een schoorsteen of door een open raam. In het verleden hadden de meeste mensen een dergelijk toestel, nu zijn ze nog beperkt verkrijgbaar.

Voordeel

 • Deze droogkasten zijn door de band genomen erg betaalbaar.
 • De vochtige lucht wordt meteen afgevoerd en niet opgevangen in het toestel zelf (zie andere types), dus je moet er niet aan denken om geregeld een opvangbakje met water leeg te maken.

Nadelen

 • Door de elektrische weerstand verbruiken deze toestellen veel elektriciteit (doorgaans energieklasse C).
 • De luchtafvoerbuis moet rechtstreeks naar buiten kunnen, dus ofwel maak je een gat in een buitenmuur ofwel hang je de buis uit een raam. Naar isolatie toe is dit echter niet ideaal, zeker niet in de moderne woningen.
 • Warme lucht in huis wordt naar buiten gezogen, waardoor dus heel wat warmte verloren gaat.
 • Je moet de luchtafvoerbuis af en toe controleren: ze mag zeker niet verstopt geraken met pluisjes van het wasgoed.

Combi-wasdroger

Een alles-in-één-toestel dat zowel kan wassen als kan drogen. Dit model is echter minder courant en niet aan te raden.

Voordeel

 • Handig als je onvoldoende plaats hebt voor een wasmachine en een droogkast.

Nadelen

 • Een wasdroger verbruikt ook water om te drogen (1 tot 50 liter per droogbeurt, dit kan enorm verschillen al naargelang het toestel) en verbruikt vrij veel elektriciteit.
 • Het kan minder wasgoed in één keer drogen dan wassen. 
 • Een was- en droogcyclus duurt erg lang (6 tot 8,5 uur). 
 • De was komt erg gekreukt uit de machine en is moeilijker te strijken.
 • Het toestel is vrij duur. Je bespaart niet zo heel veel t.o.v. wanneer je een wasmachine en droogkast apart koopt.

Mini-droogkast

Dit type droogkast, dat voornamelijk in het gamma van minder bekende merken te vinden is, is beduidend compacter dan een doorsneemodel. Het is bedoeld voor wie klein woont. Meestal gaat het om toestellen met luchtafvoer naar buiten.

Voordelen

 • Handig als je in een studio of klein appartement woont
 • Lage prijs
 • Bij een luchtafvoerdroger wordt de vochtige lucht meteen afgevoerd en niet opgevangen in het toestel zelf (zie andere types), je moet er dus niet aan denken om geregeld een opvangbakje met water leeg te maken.
 • Pluimgewicht in vergelijking met een klassieke droger

Nadelen

 • Als het een droogkast met luchtafvoer is, moet de buis rechtstreeks naar buiten kunnen door een gat in een buitenmuur of een open raam. Warme lucht in huis wordt naar buiten gezogen, waardoor heel wat warmte verloren gaat. Naar isolatie toe is dat niet ideaal, en in recente nieuwbouwappartementen is het niet meer toegelaten.
 • Door de elektrische weerstand verbruiken luchtafvoerdroogkasten veel elektriciteit.
 • Een luchtafvoerbuis moet je af en toe controleren: ze mag zeker niet verstopt geraken met pluisjes van het wasgoed.
 • De droogcyclus is niet sneller dan met een goede klassieke droogkast, en dat voor een fractie van de hoeveelheid wasgoed.
 • Dikker textiel als jeans komt niet helemaal droog uit de machine.

Terug naar boven

Welke trommelcapaciteit kies je het best?

Kleine inhoud

3 tot 6 kg – Toestellen met een capaciteit van slechts 3 à 4 kg zijn perfect voor alleenstaanden of kleine woningen, maar zijn vrij zeldzaam. Jammer genoeg werken ze ook trager en minder doeltreffend dan grotere droogkasten. Modellen met een trommelinhoud van 6 kg werken wel even goed als grotere modellen van hetzelfde type.

Gemiddelde inhoud

7 tot 8 kg – De meeste modellen op de markt hebben deze trommelcapaciteit, die ruim voldoende is voor een gemiddeld gezin.

Grote inhoud

9 kg of meer – Voor grote gezinnen bespaart een grote trommel tijd en elektriciteit, tenminste als de trommel vol genoeg zit.

Terug naar boven

Welke opties bestaan er?

Aansluiting voor waterafvoer

Bij een condensatiedroogkast kun je het onttrokken water laten weglopen door een slang of een buis aan te sluiten op de waterafvoer. Deze slang of buis wordt meestal meegeleverd, maar dat is niet altijd het geval.

Anti-kreukfase

Deze optie is aanwezig bij het merendeel van de droogkasten. Dit houdt in dat de trommel af en toe nog een beetje beweegt, nadat de droogcyclus is afgelopen.

Automatische vochtsensor

Een automatische droogkast is voorzien van een sensor in de trommel, die het vocht meet, zodat de machine stopt zodra de was droog is. Dit werkt echter niet bij alle modellen even goed, waardoor het wasgoed soms toch nog vochtig is. Alle modellen op de Belgische markt beschikken tegenwoordig over deze functie.

Indicator "filters reinigen"

Steeds meer toestellen uit de hogere prijsklasse zijn hiermee uitgerust. Het is vooral handig wanneer het toestel aangeeft wanneer de filter die voor de condensor zit, moet worden gereinigd. De pluizenfilter moet in principe na elke cyclus worden gereinigd.

Programma koude lucht

Een koud programma met een vaste of regelbare duur is handig voor delicaat wasgoed, dat door de warmte zou kunnen krimpen.

Timer

Heel handig om bijvoorbeeld maar enkele kledingstukken te drogen.

Uitgestelde start of eindtijd

Interessant als je van het goedkopere nachttarief kunt en wilt genieten.

Opvangbak met automatische afvoer

Hiermee kun je een condensatiedroogkast aansluiten op de waterafvoer, zodat je de opvangbak niet telkens hoeft te legen.

Zelfreinigend systeem

In sommige toestellen met een warmtepomp wordt het condenswater gebruikt om het toestel intern te reinigen. In dat geval blijft enkel de pluizenfilter over waar je zelf het stof uit moet verwijderen.

Terug naar boven

Waar moet je op letten?

Openen van de deur

Hoe gemakkelijker de deur te openen is, hoe vlotter je het wasgoed kunt in- en uitladen.

Bedieningspaneel

Let erop dat dit goed leesbaar en gemakkelijk toegankelijk is, het liefst zonder dat je je moet buigen.

Pluizenfilter

Ga na of je de pluizenfilter gemakkelijk kunt verwijderen en terugplaatsen om hem schoon te maken.

Opvangbak

Controleer of het reservoir van een condensatiedroogkast gemakkelijk toegankelijk en vlot uitneembaar is. Als het onder in de machine zit, is het immers moeilijker te legen wanneer het vol is.

Microfilter

Deze filter die voor de condensor in warmtepompdroogkasten zit, moet je regelmatig schoonmaken. Controleer dus of die gemakkelijk uitneembaar is.

Terug naar boven