Hoe kies je een droogkast?
Op zoek naar informatie over droogkasten? Je bent op de juiste plek. Met onze expertise en onafhankelijkheid adviseren we je vóór en na de aankoop.
Welke soort van droogkast?
De betere droogkasten zijn niet noodzakelijk duurder in verbruik, maar kunnen de was evengoed snel drogen. In de winkel kun je echter moeilijk nagaan hoe goed een toestel droogt, hoe snel het werkt en hoeveel het verbruikt. In onze aankoopgids vind je dan ook de nodige uitleg om het toestel te vinden dat het meest geschikt is in jouw geval.
Neem een kijkje in onze testresultaten, waarin je onze scores voor de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de meest recente modellen alsook onze aanraders terugvindt.
Warmtepompdroogkast
Dit is een condensatiedroogkast met een warmtepomp in plaats van een klassieke elektrische weerstand. Dit type heeft een groot marktaandeel, er zijn veel modellen op de markt in verschillende prijscategorieën.
Voordelen
|
Nadelen
|
Condensatiedroogkast
Dit type droogkasten voert de vochtige warme lucht niet af via een slang, maar laat ze condenseren, met andere woorden neerslaan. Het vocht komt terecht in een opvangbak, die je moet leeggieten of soms kunt aansluiten op een afvoerbuis (net zoals een wasmachine).
Voordeel
|
Nadelen
|
Droogkast met luchtafvoer
Dit type droogkasten heeft een klassieke elektrische weerstand en voert de vochtige lucht af naar buiten via een slang, die je aanbrengt in een schoorsteen of door een open raam. In het verleden hadden de meeste mensen een dergelijk toestel, nu zijn ze nog beperkt verkrijgbaar.
Voordeel
|
Nadelen
|
Combi-wasdroger
Een alles-in-één-toestel dat zowel kan wassen als kan drogen. Dit model is echter minder courant en niet aan te raden.
Voordeel
|
Nadelen
|
Mini-droogkast
Dit type droogkast, dat voornamelijk in het gamma van minder bekende merken te vinden is, is beduidend compacter dan een doorsneemodel. Het is bedoeld voor wie klein woont. Meestal gaat het om toestellen met luchtafvoer naar buiten.
Voordelen
|
Nadelen
|
Welke trommelcapaciteit kies je het best?
Kleine inhoud
3 tot 6 kg – Toestellen met een capaciteit van slechts 3 à 4 kg zijn perfect voor alleenstaanden of kleine woningen, maar zijn vrij zeldzaam. Jammer genoeg werken ze ook trager en minder doeltreffend dan grotere droogkasten. Modellen met een trommelinhoud van 6 kg werken wel even goed als grotere modellen van hetzelfde type.
7 tot 8 kg – De meeste modellen op de markt hebben deze trommelcapaciteit, die ruim voldoende is voor een gemiddeld gezin.
Grote inhoud
9 kg of meer – Voor grote gezinnen bespaart een grote trommel tijd en elektriciteit, tenminste als de trommel vol genoeg zit.
Welke opties bestaan er?
Aansluiting voor waterafvoer
Bij een condensatiedroogkast kun je het onttrokken water laten weglopen door een slang of een buis aan te sluiten op de waterafvoer. Deze slang of buis wordt meestal meegeleverd, maar dat is niet altijd het geval.
Anti-kreukfase
Deze optie is aanwezig bij het merendeel van de droogkasten. Dit houdt in dat de trommel af en toe nog een beetje beweegt, nadat de droogcyclus is afgelopen.
Automatische vochtsensor
Een automatische droogkast is voorzien van een sensor in de trommel, die het vocht meet, zodat de machine stopt zodra de was droog is. Dit werkt echter niet bij alle modellen even goed, waardoor het wasgoed soms toch nog vochtig is. Alle modellen op de Belgische markt beschikken tegenwoordig over deze functie.
Indicator "filters reinigen"
Steeds meer toestellen uit de hogere prijsklasse zijn hiermee uitgerust. Het is vooral handig wanneer het toestel aangeeft wanneer de filter die voor de condensor zit, moet worden gereinigd. De pluizenfilter moet in principe na elke cyclus worden gereinigd.
Programma koude lucht
Een koud programma met een vaste of regelbare duur is handig voor delicaat wasgoed, dat door de warmte zou kunnen krimpen.
Timer
Heel handig om bijvoorbeeld maar enkele kledingstukken te drogen.
Uitgestelde start of eindtijd
Interessant als je van het goedkopere nachttarief kunt en wilt genieten.
Opvangbak met automatische afvoer
Hiermee kun je een condensatiedroogkast aansluiten op de waterafvoer, zodat je de opvangbak niet telkens hoeft te legen.
Zelfreinigend systeem
In sommige toestellen met een warmtepomp wordt het condenswater gebruikt om het toestel intern te reinigen. In dat geval blijft enkel de pluizenfilter over waar je zelf het stof uit moet verwijderen.
Waar moet je op letten?
Openen van de deur
Hoe gemakkelijker de deur te openen is, hoe vlotter je het wasgoed kunt in- en uitladen.
Bedieningspaneel
Let erop dat dit goed leesbaar en gemakkelijk toegankelijk is, het liefst zonder dat je je moet buigen.
Pluizenfilter
Ga na of je de pluizenfilter gemakkelijk kunt verwijderen en terugplaatsen om hem schoon te maken.
Opvangbak
Controleer of het reservoir van een condensatiedroogkast gemakkelijk toegankelijk en vlot uitneembaar is. Als het onder in de machine zit, is het immers moeilijker te legen wanneer het vol is.
Microfilter
Deze filter die voor de condensor in warmtepompdroogkasten zit, moet je regelmatig schoonmaken. Controleer dus of die gemakkelijk uitneembaar is.