pannen

Hoe kies je een antikleefpan?

Een goede antikleefpan kopen is niet zo eenvoudig. Sommige zien er wel perfect uit maar na een paar keer gebruiken staan ze vol krassen of bakt je eten er toch in aan. Met onze tips en testresultaten vermijd je miskopen en hou je je pannen in topvorm.

Stap-voor-stap gids

Testresultaten als leidraad

Een antikleefpan kiezen uit het ruime winkelaanbod is niet zo eenvoudig. Zo op het zicht is het immers moeilijk te voorspellen of je eten werkelijk niet zal aanbranden en of de pan de tand des tijds zal doorstaan.

Daarom bekijk je voor aankoop het best onze koopwijzer antikleefpannen. Daarin kom je te weten hoe de antiaanbakpannen in onze test scoren op warmteverdeling, duurzaamheid, veiligheid en gebruikscomfort.

We hebben de pannen getest op inductieplaat en op vitrokeramische kookplaat, wat voor eenzelfde pan soms verschillende resultaten geeft. Check dus de specifieke score voor jouw type van fornuis. Kook je op gas? Neem dan de score op elektrisch vuur als richtsnoer.

Benieuwd aan welke proeven we antiaanbakpannen tijdens onze labtest onderwerpen? Volg hier het testparcours dat ze afleggen in ons testlab.

Terug naar boven

Waarop letten

In de winkel - en in mindere mate online - kun je ook aan heel wat details zien of je met een kwaliteitsvolle pan te maken hebt. Check de volgende punten om een goede koop te doen:

Grootte, gewicht, vorm

Eerste vraag: wat is de ideale grootte? De standaarddiameter bedraagt 24 cm en maakt nagenoeg alle toepassingen mogelijk, zowel gerechten die een groot bakoppervlak vereisen (bv. vis) als bereidingen die niet zoveel plaats nodig hebben (bv. spiegelei). Opgelet: in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, wordt de diameter gemeten aan de bovenrand, niet op de bodem!

Als je de afmetingen hebt gekozen, neem de pan dan eens vast bij de steel en maak bewegingen alsof je aan het koken bent, om te controleren of de pan stevig en evenwichtig is.

Voel of de pan niet te zwaar is. Een gewicht tussen 500 gram en 1 kilo is ideaal. Zwaardere pannen zijn niet voor iedereen goed handelbaar. Een te lichte pan kan dan weer onstabiel zijn.

Om na te gaan of de pan stabiel is, zet je ze op een plat oppervlak. Let op want de minste vervorming kan onder invloed van warmte groter worden. Als de steel boven de rand van de pan uit komt, zorgt dat voor een betere stabiliteit.

De bodem moet een dikte van minimum 3,5 mm hebben en perfect vlak zijn.

Kijk of de randen hoog genoeg zijn. Zoniet bestaat er risico dat de inhoud over de rand loopt. Schuin aflopende zijwanden zijn beter dan rechte, omdat je meer volume hebt en je het eten gemakkelijk uit de pan kunt scheppen.

Steel

Een steel in bakeliet of andere hittebestendige kunststof is het meest comfortabel en het veiligst. Die materialen worden niet heet als de pan op het vuur staat.

Schuif je echter regelmatig je pan in de oven, om bijvoorbeeld een op het vuur aangekleurd stuk vlees verder te laten garen, dan moet je opteren voor een pan met een afneembare of metalen steel. Een steel in metaal kan wel feller opwarmen bij gebruik.

De steel kan verschillende vormen hebben: meer of minder gebogen, rond of hoekig, de ene al ergonomischer dan de andere. Belangrijk is dat hij goed in de hand ligt.

Bekijk ook of de steel stevig bevestigd is. Een steel die is vastgezet met een schroef kun je gemakkelijk aanvijzen als hij los komt te zitten.

Zijn je vingers beschermd tegen contact met de hete pan? Een te korte steel kan ongemakkelijk en onaangenaam zijn in gebruik. Een V-vormige aanhechting van de steel aan de pan remt verhitting af. Een duidelijk afgebakend handgreepgedeelte vooraan verhindert dat je de steel te dicht bij de pan vastpakt.

Controleer bij aankoop ook of er geen kleine moeilijk schoon te maken hoekjes zijn waar het vuil zich kan opstapelen.

Geschikt type voor jouw fornuis

Check of de pan geschikt is voor jouw type van kookfornuis. In tegenstelling tot gasfornuizen en gietijzeren of vitrokeramische kookplaten, heb je voor inductiekookplaten specifieke pannen nodig. Ze moeten een metalen bodem hebben om de magnetische velden te concentreren. Dat moet expliciet vermeld staan op het etiket.

Check ook op het etiket of de pan in de oven en de vaatwasser mag.

Dit zijn de symbolen die gebruikt worden:


Terug naar boven

Is een antiaanbaklaag ongezond?

Over teflon (de merknaam van PTFE of polytetrafluorethyleen) heerst nog altijd wat bezorgdheid. Teflon wordt vervaardigd met geperfluoreerde chemicaliën of kortweg PFC’s, stoffen die van nature niet voorkomen in het milieu en niet afbreken. Voorbeelden van PFC's zijn het mogelijk licht kankerverwekkende PFOA (perfluoroctaanzuur) en PFOS (perfluoroctaansulfonaten) verbindingen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren.

Geen reden tot ongerustheid

Als de teflonlaag van een antikleefpan verhit wordt tot 230 graden of beschadigd raakt door krassen, zou het risico kunnen bestaan dat sommige van de PFC's vrijkomen en via het eten in ons lichaam belanden.

In de praktijk is er echter geen reden tot ongerustheid. PFC's zijn sinds 2020 verboden in Europa. Voor pannen verkocht vanaf 2020 zou er geen probleem mogen zijn. Geen enkele van de pannen die wij getest hebben sinds 2011 bevat het schadelijke PFOA en tijdens recente labotests lieten geen van de teflonpannen van de huidige generatie chemische sporen na in het eten.

Wel tijdig vervangen

Hoe dan ook raden wij aan om teflonpannen te vervangen zodra de antiaanbaklaag beschadigd of afgesleten is. Je kunt ook opteren voor alternatieven, zoals keramische of gietijzeren pannen.

Terug naar boven

Correct gebruik en onderhoud

Door je antiaanbakpan op de correcte manier te gebruiken en te onderhouden hou je ze jarenlang in topconditie. Ontdek hier onze praktische gebruikstips:

  • Maak voor het eerste gebruik de pan schoon met warm water en een zachte, vochtige spons. Doe er daarna een scheutje olie in.
  • Gebruik spatels, lepels, vorken en tangen in zachte materialen als hout en kunststof. Metalen keukengerei kan krassen maken in de antikleefcoating.
  • Verwarm de pan niet wanneer ze leeg is.
  • Let op voor thermische schokken: hou de kokend hete pan niet onder koud water.
  • Was de pan bij voorkeur met de hand af. In theorie zijn pannen met een antiaanbaklaag eenvoudiger schoon te maken omdat etensresten er niet aan blijven kleven. Meestal zijn ze niet goed bestand tegen meerdere beurten in de vaatwasmachine. Het is beter ze met de hand af te wassen. Sla de aanbevelingen van de fabrikant er op na.
  • Vermijd agressief afwasmiddel. Afwassen met heet water is nog het best, zo blijft de antiaanbaklaag het best functioneren.
  • Gebruik nooit de schuurzijde van een afwasspons om de pan af te wassen, want dat kan de antikleeflaag aantasten.
  • Leg panbeschermers tussen je pannen als je ze opeenstapelt in de kast.
Terug naar boven