Nieuws

Wat is het verschil tussen modem en router?

19 september 2016
Wat is het verschil tussen een modem en een router

Modem vs. router, extensie vs. plug-in, browser vs. zoekmachine … Klare taal voor de doorgewinterde computergebruiker, maar kent u het verschil? Test Connect legt het voor u uit.

Modem versus router

Beide termen hebben betrekking op uw internetverbinding.

Modem staat voor "MOdulator DEModulator". De modem verzorgt de verbinding met het internet via uw provider. Zonder modem hebt u thuis geen internettoegang.

Een router verdeelt het internetsignaal over alle apparaten in uw thuisnetwerk en verzorgt de communicatie tussen uw apparaten (desktop, laptop, printer, smartphone, tablet, ...). Hij komt in de “internetketen” dus na de modem.


modem

De router komt in de internetketen na de modem


Tegenwoordig leveren zowat alle providers modems met ingebouwde routers, vandaar dat u thuis doorgaans maar één toestel hebt, een zgn. modemrouter. Wilt u echter uw wifinetwerk thuis verbeteren, dan is het nuttig om te weten dat in dat geval een nieuwe router soelaas kan bieden. Deze verbindt u dan met uw modem (of met de modemrouter van uw provider). Meer informatie hierover leest u in het artikel “Wifibereik op elke plek in huis” in Test Connect nummer 2 van januari/februari 2016 en hier.