Nieuws

Stievie Premium: goedkope oplossing voor niet te veeleisende kijkers

16 februari 2018
stievie

€ 9,99 per maand voor een beperkte tv-dienst met ondermaatse beeldkwaliteit en verplichte reclameblokken op de Medialaanzenders. Geen droompakket voor het grote publiek.

In augustus vorig jaar lanceerde Medialaan een betalende upgrade van zijn Stievie-formule. Stievie Premium biedt je 17 in plaats van 6 Vlaamse televisiekanalen en Qmusic voor € 9,99 per maand. Naast live televisie kijken kun je ook zes dagen teruggaan of programma’s opnemen en achteraf offline bekijken. Veeleisende kijkers zullen echter teleurgesteld zijn.

Kwaliteit laat vaak te wensen over

Gebruikers van Stievie Premium mogen niet te veel belang hechten aan de beeldkwaliteit, want die is over het algemeen ondermaats. Slechts twee televisiekanalen zijn beschikbaar in HD (Discovery Channel en Nat Geo WILD), maar ook de HD-kwaliteit is allesbehalve optimaal.


 Overzicht van de kanalen

Ook de interface kan beter. Zo is de beschikbare informatie in de tv-gids onduidelijk. Wij missen de aanduiding van het seizoen en de titel van de aflevering, al worden wel het nummer van de aflevering en een beschrijving van het programma weergegeven. Als je een programma reeds gestart hebt, kun je de beschrijving ervan echter nergens meer raadplegen. 

Soms lukte het ons niet om een programma af te spelen en moesten we meermaals proberen vooraleer de aflevering wilde starten. Je kunt bovendien niet rechtstreeks kijken op je televisie, je kunt kijken op je laptop, smartphone of tablet, of met een Chromecast casten naar je tv-toestel. Het zappen tussen zenders verloopt in dat laatste scenario behoorlijk traag, dat kan enkele seconden duren.

De reclames van de Medialaanzenders (blokken van twee minuten) kun je niet doorspoelen, wat frustrerend is, zeker voor een betalende dienst.

Enkel opnemen via app

Dé meerwaarde van Stievie Premium zou zitten in de mogelijkheid om programma’s op te nemen en achteraf te bekijken zonder internetverbinding, bv. op de trein. Dat kan echter enkel met de Stievie-app, dus op je smartphone of tablet.

Je moet de opname wel instellen voor de aflevering wordt uitgezonden. Hoewel je met de tv-gids tot zes dagen terug in de tijd kunt om programma’s te bekijken, kun je ze niet meer achteraf opnemen. Dat vinden wij niet logisch. Als je nog toegang hebt tot die content om uitgesteld te kijken, zou je die ook tot zes dagen na de uitzending moeten kunnen downloaden. Op Netflix heb je bijvoorbeeld offlinetoegang tot een hele catalogus met een veel langere beschikbaarheid.

Tot slot nemen de opnames wel behoorlijk wat opslagruimte in beslag: een programma van 1 uur in SD-kwaliteit kost je al snel 677 MB. Kijk je graag offline, maak je het best wat ruimte vrij op je smartphone of tablet. 

Conclusie: Stievie lijkt ons enkel interessant voor een select publiek dat niet op tv kan of wil kijken en alleen naar Vlaamse zenders kijkt. 

Pro

  • Pauzeren en terugspoelen gaat relatief vlot.
  • Je kunt afleveringen opnemen en offline bekijken. Je opnames blijven beschikbaar zolang je geabonneerd blijft op Stievie Premium.
  • Goedkope(re) oplossing voor liefhebbers van Vlaamse televisie die (uitgesteld) willen kijken op meerdere toestellen.
  • Ook beschikbaar in het buitenland.

Contra

  • Je kunt geen programma downloaden dat al is uitgezonden (wel tot zes dagen nadien online bekijken).
  • Bij de zenders van Medialaan (VTM, Q2, Vitaya, Caz, VTM Kzoom en Cadet) kun je de reclameblokken niet doorspoelen.
  • Je kunt niet met meerdere gebruikers tegelijkertijd op één account kijken, zoals bij Netflix.
  • Geen auto-overname. Switch je tussen toestellen, bv. van je tablet naar je smartphone, moet je de app eerst sluiten en opnieuw starten.
  • De website is niet full-responsive. Als je de schermgrootte van je browser aanpast, volgt de pagina niet waardoor sommige bedieningsknoppen onzichtbaar worden.
  • Redelijk primitief menu. De doorsneegebruiker zal hier even aan moeten wennen.

Niet overtuigd door Stievie?

Bereken zelf het beste telecompakket op jouw maat met onze Koopwijzer 4Play.

Naar de koopwijzer