Nieuws

Nieuwste Philips OLED+-tv tipt niet aan LG-concurrent

18 november 2019

Vers getest: de Philips 65OLED934, een premium OLED+-tv met ingebouwde soundbar. Maakt dit toestel zijn grote beloftes rond beeld- en geluidskwaliteit waar? En kan het tippen aan het referentiemodel van LG, de OLED65B9PLA? Uit onze test blijkt van niet.

De 65OLED934 van Philips is een premium tv-toestel met ingebouwde (aangekoppelde) soundbar. Het toestel wordt ook op de markt gebracht onder de noemer van OLED+, een combinatie van beeld- en geluidskwaliteit én Ambilight (d.i. een sfeervolle gloed die op de muur achter de tv wordt geprojecteerd).

Maar is die OLED+ echt beter? En lost Philips de verwachtingen in voor een toestel met een prijskaartje van maar liefst € 3 500 (referentieprijs)?

We stellen vast van niet. In vergelijking met de LG OLED65B9PLA (€ 2 799 referentieprijs) – de grote broer van de Beste van de Test OLED55B9PLA – komt het model van Philips zowel op het vlak van beeld- als geluidskwaliteit net te kort. Met een eindscore van 74 % moet het model van Philips de duimen leggen tegen het LG-model dat een score van 82 % behaalt.

LG blinkt uit in beeldkwaliteit

De LG OLED65B9PLA heeft met 86 % een van de beste scores voor beeldkwaliteit die we ooit hebben gegeven. Dit komt door de zeer goede kijktest met HD-beelden (High Definition). Waar de standaardinstellingen al goed zijn, wordt het met de geoptimaliseerde instellingen zeer goed.

Omdat alle tv’s in dit segment natuurlijk UHD-tv’s (Ultra High Definition of 4K) zijn, komen deze toestellen echt tot hun recht en dat zien we dan ook bij het LG-model. De beeldkwaliteit voor UHD-beelden is zeer goed, maar nog beter voor UHD-HDR (High Dynamic Range). De fabrikanten beginnen de techniek echt onder de knie te krijgen.

En de Philips? Die heeft nog steeds een goede score (73 %), maar verliest punten bij de standaardinstellingen voor HDTV. Hierbij is de beeldkwaliteit voor standaardinstellingen maar liefst 25 % lager dan voor de optimale instellingen.

Voor normale UHD-beelden is het resultaat iets lager dan bij de LG. Hetzelfde geldt voor de UHD-HDR-beelden. 

En de geluidskwaliteit?

De grote verkoopstroef voor de Philips 65OLED934 is de geïntegreerde soundbar van de Britse luidsprekerbouwer Bower & Wilkens. Dit merk staat al jarenlang bekend voor hun hoogwaardige audio-apparatuur. Maar ... ook hier doet het Philips-model onder voor de LG-tv.

Bij onze luistertesten stelden we duidelijk een beter geluid bij de LG vast, ondanks het feit dat de luidsprekers achteraan zitten en niet als een soundbar naar de kijker gericht staan, zoals dat bij de Philips het geval is.

Het geluid van de Philips-tv is een beetje dun met weinig bassen. Qua loudness (het maximale volume) doet die het dan weer wel beter dan de LG. Maar we hadden in het algemeen toch iets meer verwacht.

Smart tv

Ook op het vlak van smart-tv-functionaliteit doet de LG het net iets beter dan de Philips. Dit ligt wel aan het besturingssysteem. De Philips draait op Android, het model van LG op het LG WebOS. De menustructuur van Android is iets verwarrender en Android stuurt ook meer persoonlijke data (zoals het kijkgedrag) door naar externe servers.

Stroomverbruik

De LG OLED65B9 verbruikt wanneer hij aanstaat 98 W, terwijl de Philips 115 W verbruikt. Dit meerverbruik kan te wijten zijn aan de Ambilight van het Philips-model. In stand-by stellen we een verbruik van 0,18 W voor de LG en 0,36 W voor de Philips vast. Ondanks een verdubbeling van verbruik blijft dat in de praktijk, bij dergelijke lage waarden, niet zo ver uit elkaar.

LG wint

De LG is over de hele lijn toch beter dan de Philips. Als je Ambilight belangrijk vindt, heb je misschien een voorkeur voor het Philips-toestel, maar gezien de prijs zou de LG wel de beste keuze zijn. Beide modellen zijn trouwens ook beschikbaar in 55” versies. De 55” LG is net iets beter door een betere geluidskwaliteit.

De gedetailleerde testresultaten van deze en andere modellen vind je in onze koopwijzer televisies.