Nieuws

LG OLEDC1: te weinig vernieuwing, te duur geprijsd

04 juni 2021

OLED tv’s van LG zijn van het beste dat op de markt verkrijgbaar is. De nieuwe C1-reeks van 2021 deed onze testers dan ook watertanden. Ondanks prima resultaten moet de OLEDBX6 van 2020, die € 1 000 minder kost, niet onderdoen.

LG geniet al jarenlang een opperbeste reputatie als televisiefabrikant. Van de nieuwe C1-reeks vergeleken we het 65 inch-model (€ 2 400) met dat van de OLEDBX-reeks (€ 1 400) die in 2020 verscheen en nog steeds onze Beste van de Test is. Beide modellen zijn op de meeste vlakken aan elkaar gewaagd.

Ontdek alle door ons bekroonde televisies

Testpubliek verkiest beeldkwaliteit LG OLEDBX

De beeldkwaliteit van beide OLED-tv’s is uitstekend en beide toestellen ondersteunen 4K HDR, HDR10, Dolby Vision en HLG. Allemaal moderne beeldtechnologieën die je kijkervaring verbeteren. De maximale helderheid van de C1 is iets beter, maar de kijkhoek is dan weer iets kleiner dan die van de BX. Een testpubliek gaf uiteindelijk een iets betere globale score voor de BX dan voor de C1.

Nieuw Smartmenu is geen verbetering

Jammer genoeg blijkt de update van het Smartmenu - van WebOS5.0 naar WebOS6.0 - geen voltreffer. De gebruiksvriendelijkheid gaat er dus op achteruit met de C1. De menu’s lopen meer door elkaar en informatie wordt niet altijd gegroepeerd waar je dat verwacht. Wie een BX koopt, heeft wel nog het WebOS5.0 Smartmenu dat je gelukkig niet kunt upgraden.

Betere geluid bij LG OLEDC1

Op vlak van geluid scoort de C1 dan weer het best, zowel bij de technische metingen als bij de luistertest, ook al blinkt de BX daar ook in uit. Het geluid van de C1 zou ook een ruimtelijk effect moeten hebben dankzij Dolby Atmos, maar daar merkten we tijdens onze luistertest eigenlijk niets van.

Laat je niet misleiden door nieuwe energielabel

Voor het eerst worden nu de nieuwe labels gebruikt voor energieverbruik. De C1 heeft hier een energielabel G. Dat lijkt beduidend slechter dan de A voor de BX, maar dat heeft dus alles te maken met de invoering van het nieuwe systeem. Alle tv’s hebben een label F of G in dat nieuwe systeem. 

C1 beter uitgerust voor gamers

Zowel de C1 als de BX ondersteunen Chromecast en AirPlay2. De C1 heeft ook vier HDMI 2.1-poorten die 40 Gbps ondersteunen. Genoeg voor 4K gaming.

Op zoek naar een nieuwe tv?

Het is dus duidelijk dat een nieuw toestel niet altijd interessanter is dan zijn voorganger. Ben je van plan om een nieuwe tv te kopen, misschien zelfs speciaal met het oog op de drukke sportzomer? Neem dan een kijkje in onze koopwijzer televisies.
Weet je niet goed welk type tv ideaal is voor jou, doe dan onze EK-kijktest.