Nieuws

Ikea-meubel met geïntegreerde tv en geluid

02 april 2013
Ikea-meubel met geïntegreerde tv en geluid

Ikea's Uppleva is een meubel mét geïntegreerd tv-toestel en geluid. Installeren is een makkie en u kunt alles bedienen met één afstandsbediening. Wilt u echter genieten van goed beeld en geluid, dan kiest u nog altijd beter voor aparte toestellen.

De Zweedse meubelfabrikant lanceert voor het eerst in ons land een totaaloplossing voor multimedia: een meubel waarin de elektronica (televisie, blu-rayspeler en geluid) al is geïntegreerd. De Uppleva is het antwoord van Ikea op de wirwar aan kabels en de stapel afstandsbedieningen die mensen nu vaak in hun woonkamer hebben.

Van meubels naar tv's is toch een grote stap, dus wij namen de Uppleva onder de loep voor een eerste indruk.

Eenvoudig montagesysteem

De montage is relatief eenvoudig: in elke doos (wij hadden er acht in het totaal) zit een duidelijke handleiding met tekeningen. 

De tv die Ikea voorziet, kunt u via een specifieke steun bevestigen, waardoor kabels meteen uit het zicht verdwijnen. Een andere tv bevestigen aan die steun, bijvoorbeeld wanneer u later een ander merk televisie wilt, is niet mogelijk.

Matige kwaliteit beeld en geluid

De tv is goed uitgerust qua aansluitingen en biedt toch redelijk wat functies. Jammer genoeg is de beeldkwaliteit niet denderend: er zijn veel vervormingen te zien, de kleurweergave is niet goed en er gaan veel beelddetails verloren in de donkere schermdelen. 

Ook de geluidkwaliteit is slecht, een probleem dat u enigszins kunt aanpakken door de meegeleverde home cinema kit (2.1) te gebruiken. Dan nog blijft het geluid in vergelijking met andere kits teleurstellen, vooral doordat de afstand tussen de twee satellietluidsprekers te klein is. Daarnaast is de bas onevenwichtig, onjuist en soms te intens.

Ten slotte blijkt ook het gebruiksgemak slechts matig doordat de toegang tot de menu's niet intuïtief is en de reactie traag.

Kies beter apart uw toestellen

Uppleva is verkrijgbaar in talrijke combinaties. Een combinatie van 120 x 42 cm met een scherm van 24 inch kost € 717,5. Voor hetzelfde meubel, maar met een groter scherm van 46 inch betaalt u € 1 192,5. Door de matige kwaliteit van beeld en geluid bent u volgens ons echter beter af met een televisie en/of home cinema set die u zelf uitkiest. Het meubel kunt u altijd nog bij Ikea kopen.