Nieuws

Apple TV 4e generatie niet revolutionair, wel duur

27 november 2015
Apple TV 4e generatie niet revolutionair, wel duur

De Apple TV 4e generatie die in september werd gelanceerd, is nu ook in België verkrijgbaar. Onze eerste indruk is dat hij in vergelijking met zijn voorganger meer body heeft. De nieuwe versie biedt de mogelijkheid om apps te installeren, de afstandsbediening onderging een metamorfose en heeft nu onder andere een touchpad.

De behuizing ziet er nagenoeg hetzelfde uit in vergelijking met de vorige versie: hoger, maar even breed en diep. De prijs bedraagt € 179 (32 GB) of € 229 (64 GB).

Opmerkelijke afstandsbediening

De afstandsbediening werd helemaal herwerkt en bevat nu een handige touchpad. Hij bevat een gyroscoop en een versnellingsmeter, waardoor games deze als controller kunnen gebruiken. Er is een ingebouwde microfoon, maar Apple TV biedt in België officieel geen ondersteuning voor Siri-spraakcommando's.  Het nadeel van al die extra's is dat u de afstandsbediening ook moet opladen. Volgens Apple zou dat echter maar een keer per maand nodig zijn.

Technische specificaties

U kunt niet in 4K kijken, de hoogste resolutie bedraagt 1080p. Er is evenmin een gigabit-netwerkaansluiting, enkel 10/100 Base-T. Vreemd, want het zou maar enkele euro’s extra kosten en videostreaming veel sneller maken. Wat draadloos internet betreft, vonden we geen maximumsnelheidsaanduiding.  Alleen dat de IEE802.AC standaard ondersteund wordt. Om een of andere reden is de optische audiostekker verdwenen ten opzichte van de vorige modellen.

Installatie 

U kunt kiezen tussen twee installatiemethodes. De automatische installatie kan alleen via een ander Appletoestel, maar wordt vanuit de iPad 2 niet meer ondersteund. U moet ook iOS 9 hebben. De manuele installatie vraagt dan weer aardig wat tijd. Een tip: geef als woonplaats Brussel in, andere Belgische steden zijn niet gekend… 

Gebruik

Het grote voordeel van deze nieuwe versie is dat u apps kunt installeren, ook al is de keuze momenteel nog beperkt. Uiteraard ontbreken iTunes  en Apple Music niet, maar voor concurrenten zoals Spotify, Google Music of Deezer is er geen plaats. Het intern geheugen kan ook enkel gebruikt worden voor apps, niet voor media zoals muziek of video.

Het totaalbeeld 

We vinden de Apple TV 4e generatie zeker geen revolutionair product, ondanks een paar vernieuwingen. Tel daarbij praktische ongemakken zoals het moeilijk invoeren van tekst en het ontbreken van een gigabit-netwerkaansluiting en dan lijkt het prijskaartje veeleer aan de hoge kant. Als u er geen behoefte aan hebt om apps te gebruiken en enkel AirPlay, iTunes en Netflix wilt, bent u eigenlijk beter af met een 3e generatie Apple TV omdat deze €100 minder kost en dezelfde beeld- en geluidskwaliteit heeft als de nieuwe versie.

Op zoek naar een geschikt scherm om al dat moois op te bekijken? Alle testresultaten in onze Koopwijzer tv-toestellen zijn uitzonderlijk open voor iedereen tot 15 december! Met onze Beste Koop kunt u gemiddeld € 300 uitsparen.