Eerste indruk

Google maakt van zijn Chromecast een volwaardige mediaspeler

13 november 2020

Google heeft recent een nieuwe Chromecast op de markt gebracht. De grootste vernieuwing? Je kunt meteen je streamingapps (Netflix, VTM GO, Streamz …) op je tv openen en bedienen via het platform Google TV. De meegeleverde afstandsbediening maakt je smartphone, tablet of laptop overbodig. Zo wordt de Chromecast dus een volwaardige mediaspeler. We probeerden hem uit.

De Google Chromecast met Google TV heb je voor zo’n € 70 en is daarmee ongeveer € 30 duurder dan de Chromecast V3 en € 10 goedkoper dan de Chromecast Ultra. Daar tegenover staan een aantal nieuwigheden.

Vaarwel smartphone, welkom Google TV en afstandsbediening

De Chromecast is een apparaatje dat je aansluit op de HDMI-poort van je televisie. Met de klassieke versies kun je media-inhoud (films, series, programma’s …) vanaf een mobiel toestel afspelen (“casten”) op je tv.

De beperking van deze vorige Chromecast-versies was dat je altijd je smartphone, tablet of laptop nodig had om een app te selecteren en vervolgens inhoud te kunnen afspelen op je tv. Hoewel deze optie nog steeds beschikbaar is, is de nieuwe Chromecast volledig te gebruiken zonder je mobiele toestel. Je krijgt in de plaats meteen toegang tot Google TV, een volledig besturingssysteem dat het vroegere Android TV vervangt.

Google TV is een platform dat al je favoriete apps (Netflix, Disney +, Amazon Prime, VTM GO, Streamz, TV Vlaanderen …) op één plaats op je tv verzamelt. Je navigeert erbinnen met de bijgeleverde afstandsbediening.

Hou er rekening mee dat nog niet elke Vlaamse speler een app heeft voorzien op Google TV. VTM GO, Streamz en TV Vlaanderen kan je al vinden op Google TV, VRT Nu heeft er bijvoorbeeld geen app. Wil je dit platform toch bekijken op je nieuwe Chromecast, kan je dit enkel door op de oude manier te casten vanaf een ander toestel.

Daarnaast kan je opzoekingen doen met je stem, en kan Google TV je programma’s voorstellen. De Chromecast wordt zo een volwaardige mediaspeler die concurreert met onder andere Apple TV.

google tv

In tegenstelling tot de Chromecast Ultra, is de nieuwe Chromecast nog niet compatibel met het gamestreamingplatform Google Stadia. Wat ze wel gemeen hebben is de mogelijkheid om te streamen in 4K en in HDR. De vorige Chromecast V3 biedt “slechts” videokwaliteit aan tot Full HD.

Nieuwe kleuren

Ook het design is lichtjes veranderd. De nieuwe versie komt in het wit, lichtroze of lichtblauw in plaats van zwart. In de doos zit een Chromecast, een stroomkabel met oplaadblok, en een afstandsbediening met batterijen.

Chromecast met Google TV

Installatie makkelijkst via smartphone

Bij het instellen krijg je in het begin de optie om de Chromecast te configureren via je afstandsbediening of smartphone. Die tweede optie is het makkelijkst. Hiervoor download je de Google Home-app en volg je de instructies op het scherm. Doe je dit via je afstandsbediening, dan moet je je wifiwachtwoord en Google-aanmeldgegevens ingeven via een toetsenbord op het scherm, wat redelijk omslachtig is.

Je hele tv bedienen

Op het einde van de installatie wordt er gevraagd om je afstandsbediening te configureren zodat je met de Chromecast-afstandsbediening ook desgewenst je hele televisie kunt bedienen (volume regelen, tv aan- of uitzetten …). Handig!

De afstandsbediening voldoet aan de verwachtingen van een Google-product: simpel, mooi afgewerkt en intuïtief in het gebruik. Ze heeft een beperkt aantal knoppen, waaronder een aparte voor YouTube en Netflix en ze voelt goed in de hand. Ook de interface van het besturingssysteem is redelijk simpel te gebruiken, met uitzondering van de zoekfunctie. 

Chromecast met Google TV

Nieuwe manier van content zoeken

In Google TV kun je in principe rechtstreeks zoeken naar de serie of film die je wilt bekijken, zonder eerst de bijhorende app te moeten openen. Tijdens onze test bleek dit echter enkel te werken voor de grotere streamingsdiensten zoals Netflix. Wil je een serie of film bekijken op een Belgisch platform (VTM GO, Streamz of TV Vlaanderen), dan zul je eerst de app van dat platform moeten openen, in Google TV of via je smartphone, en binnen de app zoeken.

Je kan op twee manieren zoeken naar content. De meest gebruiksvriendelijke is via de Google Assistent. Hiervoor houd je de Google Assistent-knop op de afstandsbediening ingedrukt, en spreek je simpelweg in wat je zoekt. De tweede manier gaat via je afstandsbediening en een toetsenbord op het scherm. Dit gaat uiteraard een stuk trager.

Een aparte zoekfunctie voor apps is er niet. Wil je een app downloaden en toevoegen aan je Google TV-startpagina, dan moet je scrollen door de bibliotheek. Gelukkig zijn het er nog niet gigantisch veel en worden ze gerangschikt per categorie.

Beperkt verkrijgbaar

De nieuwe Chromecast is officieel nog niet gelanceerd in België, en daarom op nog niet veel plaatsen te koop. Momenteel vind je hem voor € 69,99 op de website van Fnac, of op de Duitse (€ 68,23) en Britse (£ 59,99) Google Store.

Kenmerken Google Chromecast met Google TV

 • Afmetingen: 162 mm x 61 mm x 12,5 mm 
 • Gewicht: 56,7g
 • Besturingssysteem: Google TV (gebaseerd op Android)
 • Aansluitingen: HDMI-poort voor in de televisie; USB-C-poort voor in een stopcontact
 • Stroomtoevoer: bijgeleverde USB-C naar USB-A kabel (1,5 m) 
 • Resolutie: 4K Ultra HD, met High Dynamic Range (HDR), en 60 fps
 • Kleuren: wit, lichtroze en lichtblauw
 • Wifistandaard: 802.11ac Wi-Fi, 2.4GHz en 5GHz
 • Bluetooth-standaard: Bluetooth 4.2 

Kenmerken afstandsbediening

 • Afmetingen: 122 mm x 38 mm x 18 mm
 • Gewicht (met batterijen): 63,8 g
 • 2 AAA alkalinebatterijen

Vind de beste televisie

Een Chromecast blijft een goede en makkelijke oplossing om de functies van je (oude) tv uit te breiden. Wil je toch een nieuwe televisie kopen, dan kan onze koopwijzer televisies je helpen een slimme keuze te maken. Weet dat je op een smart-tv meteen streamingapps kunt installeren en raadplegen, en dat sommige zelfs al een geïntegreerde Chromecast hebben.

Vergelijk televisies