Eerste indruk

Google maakt van zijn Chromecast een volwaardige mediaspeler

13 november 2020

Google heeft recent een nieuwe Chromecast op de markt gebracht. De grootste vernieuwing? Je kunt meteen je streamingapps (Netflix, VTM GO, Streamz …) op je tv openen en bedienen via het platform Google TV. De meegeleverde afstandsbediening maakt je smartphone, tablet of laptop overbodig. Zo wordt de Chromecast dus een volwaardige mediaspeler. We probeerden hem uit.

De Google Chromecast met Google TV heb je voor zo’n € 70 en is daarmee ongeveer € 30 duurder dan de Chromecast V3 en € 10 goedkoper dan de Chromecast Ultra. Daar tegenover staan een aantal nieuwigheden.

Vaarwel smartphone, welkom Google TV en afstandsbediening

De Chromecast is een apparaatje dat je aansluit op de HDMI-poort van je televisie. Met de klassieke versies kun je media-inhoud (films, series, programma’s …) vanaf een mobiel toestel afspelen (“casten”) op je tv.

De beperking van deze vorige Chromecast-versies was dat je altijd je smartphone, tablet of laptop nodig had om een app te selecteren en vervolgens inhoud te kunnen afspelen op je tv. Hoewel deze optie nog steeds beschikbaar is, is de nieuwe Chromecast volledig te gebruiken zonder je mobiele toestel. Je krijgt in de plaats meteen toegang tot Google TV, een volledig besturingssysteem dat het vroegere Android TV vervangt.

Google TV is een platform dat al je favoriete apps (Netflix, Disney +, Amazon Prime, VTM GO, Streamz, TV Vlaanderen …) op één plaats op je tv verzamelt. Je navigeert erbinnen met de bijgeleverde afstandsbediening.

Hou er rekening mee dat nog niet elke Vlaamse speler een app heeft voorzien op Google TV. VTM GO, Streamz en TV Vlaanderen kan je al vinden op Google TV, VRT Nu heeft er bijvoorbeeld geen app. Wil je dit platform toch bekijken op je nieuwe Chromecast, kan je dit enkel door op de oude manier te casten vanaf een ander toestel.

Daarnaast kan je opzoekingen doen met je stem, en kan Google TV je programma’s voorstellen. De Chromecast wordt zo een volwaardige mediaspeler die concurreert met onder andere Apple TV.

google tv

In tegenstelling tot de Chromecast Ultra, is de nieuwe Chromecast nog niet compatibel met het gamestreamingplatform Google Stadia. Wat ze wel gemeen hebben is de mogelijkheid om te streamen in 4K en in HDR. De vorige Chromecast V3 biedt “slechts” videokwaliteit aan tot Full HD.

Nieuwe kleuren

Ook het design is lichtjes veranderd. De nieuwe versie komt in het wit, lichtroze of lichtblauw in plaats van zwart. In de doos zit een Chromecast, een stroomkabel met oplaadblok, en een afstandsbediening met batterijen.

Chromecast met Google TV

Installatie makkelijkst via smartphone

Bij het instellen krijg je in het begin de optie om de Chromecast te configureren via je afstandsbediening of smartphone. Die tweede optie is het makkelijkst. Hiervoor download je de Google Home-app en volg je de instructies op het scherm. Doe je dit via je afstandsbediening, dan moet je je wifiwachtwoord en Google-aanmeldgegevens ingeven via een toetsenbord op het scherm, wat redelijk omslachtig is.

Je hele tv bedienen

Op het einde van de installatie wordt er gevraagd om je afstandsbediening te configureren zodat je met de Chromecast-afstandsbediening ook desgewenst je hele televisie kunt bedienen (volume regelen, tv aan- of uitzetten …). Handig!

De afstandsbediening voldoet aan de verwachtingen van een Google-product: simpel, mooi afgewerkt en intuïtief in het gebruik. Ze heeft een beperkt aantal knoppen, waaronder een aparte voor YouTube en Netflix en ze voelt goed in de hand. Ook de interface van het besturingssysteem is redelijk simpel te gebruiken, met uitzondering van de zoekfunctie. 

Chromecast met Google TV

Nieuwe manier van content zoeken

In Google TV kun je in principe rechtstreeks zoeken naar de serie of film die je wilt bekijken, zonder eerst de bijhorende app te moeten openen. Tijdens onze test bleek dit echter enkel te werken voor de grotere streamingsdiensten zoals Netflix. Wil je een serie of film bekijken op een Belgisch platform (VTM GO, Streamz of TV Vlaanderen), dan zul je eerst de app van dat platform moeten openen, in Google TV of via je smartphone, en binnen de app zoeken.

Je kan op twee manieren zoeken naar content. De meest gebruiksvriendelijke is via de Google Assistent. Hiervoor houd je de Google Assistent-knop op de afstandsbediening ingedrukt, en spreek je simpelweg in wat je zoekt. De tweede manier gaat via je afstandsbediening en een toetsenbord op het scherm. Dit gaat uiteraard een stuk trager.

Een aparte zoekfunctie voor apps is er niet. Wil je een app downloaden en toevoegen aan je Google TV-startpagina, dan moet je scrollen door de bibliotheek. Gelukkig zijn het er nog niet gigantisch veel en worden ze gerangschikt per categorie.

Beperkt verkrijgbaar

De nieuwe Chromecast is officieel nog niet gelanceerd in België, en daarom op nog niet veel plaatsen te koop. Momenteel vind je hem voor € 69,99 op de website van Fnac, of op de Duitse (€ 68,23) en Britse (£ 59,99) Google Store.

Kenmerken Google Chromecast met Google TV

 • Afmetingen: 162 mm x 61 mm x 12,5 mm 
 • Gewicht: 56,7g
 • Besturingssysteem: Google TV (gebaseerd op Android)
 • Aansluitingen: HDMI-poort voor in de televisie; USB-C-poort voor in een stopcontact
 • Stroomtoevoer: bijgeleverde USB-C naar USB-A kabel (1,5 m) 
 • Resolutie: 4K Ultra HD, met High Dynamic Range (HDR), en 60 fps
 • Kleuren: wit, lichtroze en lichtblauw
 • Wifistandaard: 802.11ac Wi-Fi, 2.4GHz en 5GHz
 • Bluetooth-standaard: Bluetooth 4.2 

Kenmerken afstandsbediening

 • Afmetingen: 122 mm x 38 mm x 18 mm
 • Gewicht (met batterijen): 63,8 g
 • 2 AAA alkalinebatterijen

Vind de beste televisie

Een Chromecast blijft een goede en makkelijke oplossing om de functies van je (oude) tv uit te breiden. Wil je toch een nieuwe televisie kopen, dan kan onze koopwijzer televisies je helpen een slimme keuze te maken. Weet dat je op een smart-tv meteen streamingapps kunt installeren en raadplegen, en dat sommige zelfs al een geïntegreerde Chromecast hebben.

Vergelijk televisies

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

11 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/10/2021

Mijn operator is TELENET. Ik heb ook een abonnement (op mijn TV, geactiveerd op hun NETFLIX app) zodat ik kan overschakelen van de "gewone" tv zenders (VRT, VTM, BBC, enz.)naar NETFLIX .
Het aanbod van alle tv-kanalen staat me helemaal niet meer aan : Het overgrote deel is van Amerikaanse afkomst en vele tv-zenders hebben eindeloze praat- , debat- en "reality" programma's die het bekijken niet waard zijn, om dan nog niet te praten over de duizenden herhalingen van kookprogramma's, tv-series enz. .
Ik vind zeer weinig tv-zenders van BRITSE afkomst, zoals BBC 2, BBC 3, ITV, enz., behalve dan op "BBC Entertainment", "BBC First".

Mijn vragen zijn :
1) Kan ik NETFLIX ontvangen, zonder een abonnement bij TELENET ?
2) Hoe moet ik dit doen ?
3) Ik heb een abonnement bij TELENET voor mobiel + vast internet, vaste telefoon, mobiele telefoon en digitale tv .
4) Kan ik bv. het gedeelte "digitale tv" afsplitsen van het totaalpakket ? Zo ja, hoe ?

Graag uw antwoord, dank bij voorbaat,

Jean-Paul Van Gijsel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2021
, Gereageerd:

Beste Jean-Paul, 
Je hoeft zeker geen abonnement te hebben specifiek bij Telenet, dat mag ook een andere provider zijn. Maar je hebt dus wel degelijk een internetverbinding nodig.  Er bestaan wel mogelijkheden om de digitale tv uit je pack te halen en te opteren voor een andere formule, al is dat niet noodzakelijk goedkoper... Ik geef je even de link mee naar Onze Koopwijzer , dan kan je berekenen of het goedkoper kan en meteen vergelijken wat een soortgelijk pack je zou kosten bij een andere provider. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2021
, Gereageerd:

Hallo jp, je hebt enkel een smart tv en internet nodig. Dan kan je aanmelden bij netflix. Ik ben voordeliger af bij proximus. Dus geen pack met tv en telefoon abonnement meer. Enkel internet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/04/2021

Kan ik met de nieuwste Chromecast de films die ik op mijn NAS heb staan, afspelen op mijn TV?

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/04/2021
, Gereageerd:

Beste Valère, sorry dat ik je vraag niet eerder beantwoord heb. Wat betreft het afspelen van films op de NAS via de TV: een Chromecast heb je daar in principe niet voor nodig. NAS-fabrikanten zoals QNAP en Synology hebben hun eigen app voor tv's met Android TV. Met die apps bekijk je dus de video's van je NAS direct op je televisie. 

Je doet dit als volgt: 

- Je stelt je NAS eerst in als videoserver. Je NAS fungeert dan als centrale HUB van waaruit DLNA/UPnP compatibele apparaten zoals je smart TV dan inhoud kunnen afspelen. Bij Synology kan je bv. Video Station op je NAS installeren.

- Als dat nog niet het geval is, kopieer je daarna je films naar je NAS (bv. in een folder onder File Station bij Synology)

- Daarna installeer je de bijhorende smart tv app via de Play Store op je smart tv (bij Synology heet die Video Station) om films op je smart tv te kunnen bekijken. Android TV ondersteunt veel videoformaten ondersteunt, dus de meeste video’s zou je toch moeten kunnen afspelen.

Maar als je wilt streamen naar een Chromecast kan dat ook.  Eventueel moet je eerst een “media streaming app” op je NAs installeren, maar in principe moet je een film op je NAS kunnen kiezen en deze dan streamen naar je Chromecast.

Hoe je precies te werk gaat, hangt af van het merk van je NAS. Dus laat zeker weten als je hulp nodig hebt. We kunnen gericht advies geven voor de belangrijkste NAS-merken (Synology, Qnap, Asustor en Western Digital). NAS-fabrikanten bieden vaak ook degelijke online informatie, dus ga zeker eens kijken op hun hulppagina’s. Of stel ons de vraag via het contactformulier op onze site, onze experten helpen je graag op weg: https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=sai  Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021

Misschien als Disney+ ook via cadeaubons zou werken net als Netflix dan pas ga ik ook eens kijken! Maar zomaar even een abo aangaan nope niet voor mij. Zo zie je maar pas op de buis en de prijs gaat al de hoogte in.
Iedereen zou zeleten afstraffen en opzeggen.

Grt

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Ik heb de google chromecast met google tv gekocht in Spanje (+/- 60 €). Ik kon de app van tv-vlaanderen installeren en dit werkt prima. Het is niet mogelijk om vrt nu te installeren. Ligt dit aan de VRT of aan google??

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/04/2021
, Gereageerd:

Hallo Marie-Jeanne, onze excuses voor het late antwoord. De app zelf kan je niet op een smart TV installeren. Wel kan je de app op een smartphone of tablet installeren en vervolgens de inhoud casten naar je tv, via Apple Airplay of een Chromecast. Dit is wat onze experten hierover gevonden hebben: https://www.vrt.be/heb-je-een-vraag/s/article/Is-de-VRT-NU-app-ook-voor-Smart-TV-s  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021
, Gereageerd:

VRT dient de App te ontwikkelen, maar ziet hier blijkbaar het nut nog niet van in.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/11/2019

Het mooie aan Netflix is toch dat je het abonnement kan delen met familie. Ik vraag me af welke 'gebruikersbasis' ze moeten halen, of hoeveel marktaandeel, vooraleer ze daar minder (oogluikend) toegeeflijk in worden ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2021
, Gereageerd:

Beste , Disney moedigt mensen zelfs aan om je abonnement te delen , je kan op 4 schermen tegelijk kijken en in tegenstelling tot Netflix hebben ze er niets op tegen dat je hun abonnement deelt onder 4 huisgezinnen . Tevens hebben zij "groupwatch " waar je tot 6 vrienden kan uitnodigen om samen met jou een film te bekijken . Persoonlijk heb ik Netflix , play more , Amazon en Disney+ daar ik het aanbod van Disney maar zeer karig vindt

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies