Dossier

Een muurbeugel monteren voor je tv

09 augustus 2022
Aankoopgids muurbeugels voor tv

Een tv-beugel aan de muur hangen vereist de nodige voorbereiding, zowel in keuze van het model als voor de montage zelf. Met onze tips verhoog je je kijkcomfort en ben je zeker dat je tv-beugel op een veilige manier is opgehangen.

Een tv-beugel kiezen: hoe bereid je je voor?

Heb je een mooi plekje aan de muur uitgekozen voor uw televisietoestel? Nu nog de juiste tv-beugel kiezen. In dit dossier geven we antwoorden op de volgende vragen:

Hoewel handelaars ze niet vaak in de schijnwerpers zetten, bestaan er wel tientallen verschillende muurbeugels voor diverse televisies. Er zijn vaste en beweegbare beugels, met of zonder uitschuifbare arm, al dan niet gemotoriseerd enz. Ook de prijzen zijn heel uiteenlopend.

Welke soorten tv-beugels zijn er?

Niet alle muurbeugels zijn geschikt voor alle tv-toestellen, zelfs al zijn het zogezegd universele muurbeugels. Kijk altijd de specificaties van je tv-toestel na om een compatibele muurbeugel te vinden.

Er bestaan drie types tv-beugels:

1. Vaste muurbeugels zijn het goedkoopst en ook het gemakkelijkst om te monteren. Voor grote en zware tv-schermen is dat het meest stabiele systeem. Nadeel is dat er soms weinig ruimte is tussen de tv en de muur waardoor je er moeilijk aan kunt om kabels aan te sluiten of af te stoffen.

een vaste muurbeugel

Voorbeeld van een vaste muurbeugel

2. Kantelbare muurbeugels zijn geschikt als je je tv vrij hoog wilt hangen en dus naar beneden moet kunnen kantelen om een goed zicht te hebben. Bijvoorbeeld in slaapkamers of keukens kan dat handig zijn. Sommige modellen muurbeugels kantelen trouwens enkel naar onderen, maar er zijn ook beugels die zowel naar onderen als naar boven kantelen.

een kantelbare muurbeugel

Voorbeeld van een kantelbare muurbeugel

3. Draai- en kantelbare muurbeugels laten je toe je tv in alle richtingen te draaien of kantelen zodat je ze precies kunt positioneren zoals je wilt. Let wel op, want hoe groter je tv, hoe langer de arm moet zijn om het scherm 90° te kunnen draaien. Hoewel draai- en kantelbare muurbeugels vaak duurder zijn, hebben ze wel een paar belangrijke voordelen. Je kunt gemakkelijker aan de achterkant van je tv om kabels aan te sluiten (bv. HDMI) en om schoon te maken. Dat is belangrijk, want hoe minder stof zich ophoopt aan de ventilatie-uitgang van je tv, hoe minder warm de tv wordt. Het is ook gemakkelijker om vervelende lichtreflecties te vermijden door je tv een beetje te draaien of te kantelen. De meeste moderne tv’s hebben immers allemaal reflecterende schermen.

een draai- en kantelbare muurbeugel

Voorbeeld van een draai- en kantelbare muurbeugel

Hoeveel kost een goeie tv-beugel?

Het Duitse merk Vogel domineert de Belgische muurbeugelmarkt. Het is een goed merk, maar heeft ook heel dure beugels die je niet per se nodig hebt. Neem dus niet automatisch een duurder systeem.

Vroeger waren enkel de heel dure modellen (meer dan € 400) echt goed. Nu kun je wel al een degelijke kantelbare en draagbare muurbeugel kopen voor € 150. Ga alleen voor een heel dure draaibare en kantelbare muurbeugel als je de tv effectief vaak draait.

De VESA-standaard van je toestel

De muurbeugel moet de VESA-standaard van je tv ondersteunen. De VESA-maten verwijzen naar de afstand van de schroefgaten achter op de tv voor de bevestiging van de muurbeugel. Als er bijvoorbeeld horizontaal en verticaal 10 cm afstand tussen de schroefgaten van je televisie zit, moet de muurbeugel VESA 100x100 ondersteunen.

De afstand tussen de schroefgaten zijn de VESA-maten

Heb je een speciale beugel nodig voor OLED-tv's?

In reclames zie je soms beweringen zoals “muurbeugels geoptimaliseerd voor OLED”. Laat je daar niet door leiden, want puur technisch is er geen enkel verschil tussen een zogenaamde muurbeugel voor OLED-tv’s en een muurbeugel voor andere types televisietoestel

Op zoek naar een nieuwe televisie?

In onze vergelijker televisies vind je meer dan 300 toestellen uit verschillende prijscategorieën. Je vindt er ook per categorie de Beste Koop of Beste van de Test.

69 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  479,00
79 Topkwaliteit
vanaf  1.445,00
67 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  435,00