Antwoord van expert

Nvidia Shield Pro of Apple TV: welke mediaspeler kiezen?

08 maart 2023

Heb je geen smart-tv of ondersteunt jouw smart-tv niet de gewenste apps, dan kun je een mediaspeler met je tv verbinden. Onze expert vergelijkt de Nvidia Shield Pro met de Apple TV. Wat kun je ermee doen? Welke is beter? Ontdek zijn review hier.

De Android TV Box Nvidia Shield Pro en Apple TV zijn voorbeelden van mediaspelers waarmee je je televisie smart kunt maken of waarmee je de mogelijkheden van je smart-tv kunt uitbreiden. Welke moet je kiezen? Onze expert Roy Metz testte beide toestellen voor jou uit. Dit is zijn verdict.

Wat kun je met een mediaspeler zoals Nvidia Shield Pro of Apple TV?

Soms wil je bepaalde streamingapps gebruiken en kun je dat niet doen met je tv. Dit kan zijn omdat je geen smart-tv hebt, omdat het smart-tv-platform geen app heeft voor de betreffende dienst of omdat je smart-tv te oud is en dergelijke apps niet ondersteunt.
"Je kunt dan verschillende dingen doen", aldus onze expert Roy Metz. "Je zou een andere tv kunnen overwegen, maar als hij verder nog goed presteert is dat niet de voordeligste beslissing. Je kunt ook voor een Chromecast opteren. Dat is een toestelletje dat je in je tv plugt en je dan met je smartphone bedient."

Maar veel mensen hebben toch graag een autonoom toestel dat je met een afstandsbediening kunt bedienen. "Kijk je een beetje rond, dan kom je al snel uit bij een Android TV Box, Apple TV of Amazon Fire TV Stick. Bij de Android TV Boxen heb je een heel brede keuze omdat er heel veel verschillende modellen zijn. We focussen ons hier in deze vergelijking op de Android TV Box van Nvidia, de Nvidia Shield Pro", zegt onze expert.

In principe gebruik je dergelijke toestelletjes om streaming-interactiviteit toe te voegen. "Je kunt er ook spelletjes mee spelen, maar dat gaan we hier niet in detail uitwerken omdat dergelijke hardware meestal toch beperkt is voor deftig gamen. De hoofdfuncties zijn het streamen van video en een beetje audio."

Meer weten over gaming? Lees ons koopadvies en meer op onze uitgebreide gaming-pagina.

Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Roy Metz
Expert televisies
De Apple TV en Nvidia Shield Pro zijn autonome toestellen die je met een afstandsbediening kunt bedienen. Je gebruikt ze hoofdzakelijk om video naar je tv te streamen.

Nvidia Shield Pro: voordelen- en nadelen

nvidia shield pro en afstandsbediening

Sterke punten

 • Ondersteunt alles van Android TV
 • Je kunt het geheugen uitbreiden met een USB-stick
 • Ontvangt nog steeds updates
 • Je kunt de afstandsbediening leren om het volume van een versterker te bedienen

Zwakke punten

 • Beginscherm valt weinig te personaliseren
 • Kan wel eens moeilijkheden hebben om de afstandsbediening te vinden
 • Crasht af en toe

De Nvidia Shield Pro zit intussen al aan de 5e generatie. De toestellen zijn uitgerust met Nvidia hardware. Meestal worden ze met een afstandsbediening geleverd, maar sommige versies hebben alleen een gamepad (controller). Onze expert heeft het huidige model, de Nvidia Shield Pro P2897 getest.

Dit toestel draait op het besturingssysteem Android. Het is krachtig genoeg om te dienen als mediaspeler en als spelconsole.

nvidia shield pro gamepad

Sommige versies van de Nvidia Shield Pro worden enkel met een gamepad geleverd.

Deze Nvidia Shield Pro ondersteunt Dolby Vision, HDR (High Dynamic Range) en ook Dolby Atmos (surround-technologie voor audio-apparatuur). Ook ChromeCast 4K wordt ondersteund.

Apple TV 4K: voor- en nadelen

Sterke punten

 • Heel compact
 • Verbruikt heel weinig (4-5W in gebruik)
 • Start snel op
 • Heel ordelijk startscherm, weinig reclame
 • Je kunt je iPhone/iPad gebruiken als afstandsbediening of als bron om te AirPlayen
 • Je kunt de afstandsbediening leren om het volume van een versterker te bedienen

Zwakke punten

 • Minder interessant als je een Android-toestel hebt
 • Geen USB om media in te steken
 • Geen optische aansluiting meer voor geluid

De Apple TV 4K die onze expert heeft getest is een ouder model, de A1842 van 2017. Maar dat toestel is wel al 4K HDR en Dolby Vision compatibel. Er zijn dus nieuwere modellen op de markt maar het voordeel van Apple TV is dat Apple het vrij lang ondersteunt.

Een Apple TV is handig als je een iPhone of iPad hebt, maar je kunt het toestel ook zonder gebruiken. Je moet wel een Apple-account bezitten of aanmaken.

Is Apple TV beter dan Nvidia Shield Pro?

Onze expert gebruikt beide systemen op regelmatige basis en zijn voorkeur gaat toch naar de Apple TV en wel om de volgende redenen.

 • Het besturingssysteem is stabieler en heeft geen problemen met opstarten.
 • Veel minder reclame. Je ziet alleen streaming reclame als je op het icoontje van de geïnstalleerde app staat, je krijgt geen onzinnige suggesties van diensten die je niet hebt.
 • Apple TV start sneller op.
 • Apple TV heeft nooit netwerkproblemen waar de Nvidia Shield soms een probleem heeft met de uurinstelling waardoor de netwerkverbinding uitvalt. Vreemd, maar dat gebeurt dus echt.
 • De gamepad van de Shield die onze expert bezit is na enkele jaren, zonder gebruik, gestopt met werken en het toestel doet niets meer.
 • In de afstandsbediening van de Shield zit een CR2032 knoopcelbatterij die je na enkele jaren moet vervangen. De Apple TV heeft een oplaadbare batterij die eens om het half jaar moet worden opgeladen met de meegeleverde kabel. Dat is veel gemakkelijker dan een batterij kopen.
 • De Apple TV afstandsbedieningsapp werkt heel responsief en laat je toe om makkelijker zoektermen in te geven. De app van de Shield is universeel, maar dus ook minder goed.

Het enige grote nadeel van de Apple TV is dat deze geen Kodi mediaspeler (opensource mediacenter dat compatibel is met verschillende besturingssystemen) ondersteunt en dat je ook geen Chromecast hebt. Maar als je een iPhone, iPad of ander iOS-toestel hebt, kan je altijd AirPlay gebruiken om draadloos video’s, muziek, foto’s… te streamen naar je tv.

Op zoek naar een tv?

In onze vergelijker televisies vind je meer dan 200 tv's die we hebben getest. Een selectie die alle grote merken en de meest voorkomende technologieën en schermformaten bevat. Vergelijk verschillende modellen en maak een beredeneerde keuze voor jouw nieuwe tv.

Vergelijk tv's