Hoe kies je een nieuw toetsenbord?

Is het tijd om een nieuw toetsenbord te kopen, maar weet je niet goed wat er tegenwoordig op de markt is? In deze koopgids bieden we je een houvast waarmee je wegwijs raakt uit alle verschillende types en technologieën. Stel jezelf de juiste vragen over wat je nodig hebt, en wij helpen je aan de juiste antwoorden.

Stap-voor-stap gids

Welk soort toetsenbord kiezen?

Eerst het meest vanzelfsprekende: neem een AZERTY- en geen QWERTY-toetsenbord. En een Belgisch toetsenbord is nog beter vanwege de specifieke kenmerken van de speciale tekens (zoals het uitroepteken op dezelfde toets als de 8). De indeling van de toetsen achteraf veranderen kan altijd, maar kan ook verwarring veroorzaken omdat ze dan niet meer overeenkomen met de tekens die oorspronkelijk op de toets staan.

Een ander belangrijk aspect vóór de aankoop: heb je een toetsenbord voor Windows of voor MacOS nodig? Het apparaat blijft hoe dan ook compatibel, maar de specifieke kenmerken van elk besturingssysteem kunnen het gebruik van bepaalde snelkoppelingen verhinderen of bemoeilijken.

Meestal vind je wel een alternatief, zoals een Windows-toetsenbord op Mac waar de ALT- en Windows-toetsen ⌥ en ⌘ worden. Geen man overboord dus, maar je kiest toch best een geschikt toetsenbord als je wilt dat elke toets altijd overeenkomt met het teken dat erop staat.

Terug naar boven

Met of zonder draad?

Los van het feit dat het vaak duurder is dan een model mét draad, heeft een bluetooth-toetsenbord bijna alleen maar voordelen. Draadloos is makkelijker op te bergen in een lade of tas. Het neemt geen USB-poort in beslag, maar beschikt soms wel over een optionele draadverbinding.

Je kunt ook een draadloos toetsenbord aansluiten via bluetooth of een 'dongle', een apparaatje dat je aansluit op USB-A en communiceert met het (de) toetsenbord(en). Deze laatste mogelijkheid is niet compatibel met een tablet, tenzij deze een USB-A naar USB-C adapter heeft.

Een draadloos model is soms wel de enige manier om een toetsenbord aan te sluiten op sommige apparaten, zoals een smart-tv. Interesse? Opteer bij voorkeur voor een toetsenbord met ingebouwde touchpad om makkelijk door de menu's te navigeren (tenminste bij compatibele tv's). Houd er ook rekening mee dat het theoretische bereik van bluetooth maximaal 10 meter is.

Terug naar boven

Welke functies?

Sommige belangrijke en zelfs essentiële functionaliteiten zijn gelukkig vrij eenvoudig en heel courant op de toetsenborden van vandaag: achtergrondverlichting van de toetsen, led-lampjes (voor hoofdletters, Num Lock of het batterijniveau), kantelstand (zelfs een polssteun als je dat belangrijk vindt).

Een van kleine extraatjes - weliswaar minder doorslaggevend maar toch interessante hebbedingetjes - zijn programmeerbare toetsen of de mogelijkheid om via bluetooth verbinding te maken met verschillende apparaten. Let ook op het type voeding: geef je de voorkeur aan een ingebouwde oplaadbare batterij of losse batterijen?

Terug naar boven

Grootte en gewicht

Bepalend voor de afmetingen van het toetsenbord zijn jouw behoeften. Een beter uitgerust toetsenbord (numeriek toetsenbord, een touchpad, sneltoetsen ...) is comfortabeler en completer, maar ook zwaarder en onpraktisch om mee te nemen. Een compact toetsenbord zit ook dichter bij de muis, wat voor sommige mensen misschien handiger is.

De nieuwste testtoetsenborden (najaar 2022) wegen tussen 220 gram en 1 kg, wat toch een groot verschil is als je vaak onderweg bent. Let wel: een licht model moet ook zo stevig mogelijk zijn.

Terug naar boven

Een goed toetsenbord herkennen

Hoe herken je een goed toetsenbord? Voornamelijk aan de toetsen. Hoewel ze niet op alle modellen hetzelfde zijn, moeten ze altijd stevig zijn en nauwkeurig werken. Je moet ze kunnen activeren door er om het even waar op te drukken, ook in de hoeken. En natuurlijk mag er geen vertraging zitten tussen het indrukken en het verschijnen van het teken op het scherm.

De algemene structuur moet stevig zijn en het mag niet mogelijk zijn om het toetsenbord makkelijk te plooien in het midden. Goedkope modellen zijn meestal van mindere kwaliteit, wat een goed gebruik ook niet ten goede komt.

Ook je persoonlijke voorkeuren zijn belangrijk: geeft u de voorkeur aan toetsen met zware aanslagen? Sterkere toetsen? Stillere toetsen? Probeer het toetsenbord zeker uit in de winkel als dat kan.

Terug naar boven