Persbericht

Test Aankoop kritisch voor reclamedwang

18 augustus 2021

Nu de reclame-inkomsten van de Belgische televisiezenders al enige tijd onder druk staan, zijn de Belgische televisiezenders en telecomoperatoren tot een akkoord gekomen om ook voor opnames en terugkijk-tv een vast reclameblok verplicht te maken.  Test Aankoop is kritisch voor deze reclamedwang in het licht van al erg hoge telecomprijzen in ons land en vreest dat consumenten nu versneld zullen afstappen van digitale - lineaire - televisie en meer zullen switchen naar streamingdiensten.

Reclame-inkomsten

Wie televisiekijkt is het al jaren gewoon om de reclame tijdens zijn favoriete tv-programma’s door te spoelen. Dit wordt binnenkort verleden tijd: wie vanaf eind september een opname wil starten, krijgt eerst ‘verplicht’ reclame te zien. Wie kijkt met terugkijk tv – waarmee je programma’s tot een week na uitzending kan opvragen – zal de reclameblokken niet meer kunnen doorspoelen. Dit nieuwe reclamemodel, wordt het eerst toegepast door Telenet voor klanten die over een nieuwe TV-box beschikken. Later in 2022 volgen de overige Telenet TV-klanten en de update gebeurt automatisch via de decoder. De klant zelf hoeft niets te ondernemen. Andere operatoren zoals Orange, Proximus, Scarlet en VOO zullen dit nieuwe reclame-model ook gaan toepassen. Zij communiceerden echter nog niet over hun timing.

 

Reclameblok van 1 minuut

Wat houdt dat nieuwe reclamemodel nu precies in? Enerzijds zullen opnames van programma’s starten met een reclameblok van één minuut die je niet kunt doorspoelen terwijl de reclameblokken in het opgenomen programma kunnen wel nog steeds doorgespoeld worden. Anderzijds zal je voor terugkijk-tv (programma’s die je tot zeven dagen terug kunt opvragen via je decoder) de reclame in het programma niet meer kunnen doorspoelen, verduidelijkt Test Aankoop. In een eerste fase zal het nieuwe reclamemodel van toepassing zijn op alle zenders van VTM en Play. In een later stadium zullen Een, Canvas en de Franstalige zenders volgen.  Test Aankoop verduidelijkt dat de prijs voor een digitaal televisie-abonnement niet zal veranderen. Ter compensatie biedt Telenet terugkijk-tv wel gratis aan al haar TV-klanten aan wanneer die klanten worden overgezet naar het nieuwe model.

 

Verplichten is niet de oplossing

Test Aankoop betreurt deze beslissing van de Belgische operatoren om dit nieuwe reclame-model te gaan toepassen. Consumenten betalen namelijk reeds een hoge prijs voor hun digitale televisieabonnement, klinkt het bij de consumentenorganisatie. “Klanten worden nu verplicht om te betalen om reclame te kijken en dit zonder garantie dat dit verplichte reclameblok een gunstig effect zal hebben voor adverteerders, want als kijker kan je die één minuut nog altijd aanwenden als plaspauze of een bezoekje aan de koelkast. Een alternatief zou kunnen zijn dat Telenet zijn prijzen verlaagt voor mensen die reclame niet kunnen doorspoelen en dezelfde prijs aanhoudt voor de mensen die dat niet willen”, zegt Simon November van Test Aankoop.

 

Boemerang-effect

Test Aankoop stipt aan dat deze verplichting als een boemerang terug in het gezicht van de operatoren zou kunnen terechtkomen. Het aantal digitale televisieklanten dreigt zo (nog) sneller af te nemen en de streamingdiensten zullen nog populairder worden. “Bij Telenet bijvoorbeeld heb je voor quasi dezelfde prijs van je digitale televisieabonnement met decoder inbegrepen (€ 27,87 per maand) al een Netflix 4K-abonnement (€ 15,99 per maand) en Streamz-abonnement (€ 11,95 per maand)”, klinkt het bij de de consumentorganisatie.

Ben je op zoek naar een internetformule om te combineren met je favoriete streamingdienst, maak dan gebruik van onze tariefvergelijker. Blijf je vasthouden aan een telecombundel? Geen probleem, gebruik dan onze tariefvergelijker om de meest voordelige bundel voor jouw verbruik te vinden.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.