Nieuws

Zappen tussen VTM 2, 3, 4 en Play 4, 5, 6 en 7

31 augustus 2020

De grote commerciële televisiezenders gooien het roer radicaal om. De zenders Q2, Vitaya en CAZ van DPG Media worden herdoopt tot VTM 2, 3 en 4. Bij SBS zullen VIER, VIJF en ZES over enkele maanden Play 4, 5 en 6 heten en komt Play 7 er nog bij. DPG Media en SBS willen de klassieke tv-kijker zo sterker aan zich binden.

Zappen-tussen-VTM 2, 3, 4 en Play 4, 5, 6 en 7

Door de populariteit van streamingplatforms als Netflix en van uitgesteld televisiekijken heeft de Belgische kijker steeds minder trek in live uitzendingen tijdens prime time. Het veranderende kijkgedrag heeft als gevolg dat mediagroepen DPG Media en SBS het imago en de naamsbekendheid van hun diverse kanalen willen vergroten door ze allemaal onder dezelfde noemer te plaatsen. DPG Media wil inspelen op de sterke merknaam van VTM en zo zullen vanaf 1 september 2020 VTM 2, VTM 3 en VTM 4 de plaats innemen van respectievelijk Q2, Vitaya en CAZ.

VTM 2, de vervanger van Q2, zal zich toespitsen op Vlaamse en internationale reality-programma’s. Dit soort programma’s blijft belangrijk omdat die overwegend live bekeken worden. Vitaya gaat dan weer van traditionele vrouwenzender naar een plek voor films en series onder de naam VTM 3. Op VTM 4 – het voormalige CAZ – zullen actie en klassiekers de dienst uitmaken. De aanpassingen gebeuren overigens automatisch, je moet hier zelf niets voor doen.

Voor een overzicht van de verschillende pakketten die bestaan voor digitale televisie kun je overigens altijd ons goed gestoffeerd dossier “Digitale tv, pas op voor dure valstrikken” raadplegen.

Dossier digitale televisie

SBS kiest voor Play

Ook bij SBS kondigt zich een gelijkaardige revolutie aan, al zal die vermoedelijk pas begin 2021 plaatsvinden. Moederbedrijf Telenet kent al enkele jaren succes met de Play, Play More en Play Sports betaalpakketten voor digitale tv. Die succesformule willen ze gebruiken om de zenders VIER, VIJF en ZES om te vormen tot Play 4, Play 5 en Play 6. Een nieuw kanaal, Play 7, wordt daaraan toegevoegd.

Streamz, de Vlaamse Netflix

Welk soort programma’s je op de verschillende zenders te zien krijgt, is nog niet duidelijk. Evenmin of de naam Play nog verder blijft bestaan bij Telenet, want Play en Play More zullen opgaan in Streamz, het nieuwe betalende streamingsplatform waarvoor Telenet en DPG Media de handen in mekaar zullen slaan. Daarmee hopen beide mediagroepen steviger weerwerk te bieden aan internationale streamingsplatformen zoals Netflix en Disney+. Volgens het Vlaams regeerakkoord is het overigens de bedoeling dat ook VRT mee in dit project stapt.

VTM Go blijft, Stievie niet

DPG Media beschikt met VTM Go al enige tijd over een gratis streamingdienst, vergelijkbaar met VRTNU. VTM Go is maandelijks goed voor ongeveer 600 000 gebruikers. Op VTM Go bekijk je gratis Vlaamse en internationale series, films, nieuws en actualiteit. Je hoeft je enkel te registreren en een profiel aan te maken. Reclame kun je niet doorspoelen zoals je met de klassieke decoder bijvoorbeeld wel kunt doen. De klassieke VTM-kanalen blijven echter cruciaal voor DPG Media omdat die de programma’s leveren voor de gratis streamingdienst. 

Het gratis platform, Stievie Free, en de betalende versie, Stievie Premium, zullen in september stopgezet worden door DPG Media om volledig te focussen op VTM Go en op Streamz.

Naast de content die de verschillende Vlaamse zenders aanbieden, blijft het dus ook spannend om de ontwikkelingen in hun klassiek en digitaal aanbod op de voet te volgen.