Nieuws

Telenet zet analoge signaal stop. Wat nu?

09 oktober 2019

Nadat Telenet reeds voor de zakelijke markt het analoge signaal heeft stopgezet, gaat het dit nu ook gefaseerd doen voor de particuliere markt. De focus komt eerst te liggen op het analoge radiosignaal, de stopzetting van het analoge tv-signaal start pas vanaf september 2020. Wij eisen een financiële inspanning van Telenet voor de getroffen klanten.

Telenet heeft onlangs haar internetsnelheden verhoogd voor al haar abonnementen of bundels met internet. Zo wordt het onder meer mogelijk om snelheden tot 1 Gbps te ontvangen met zelfs de huidige Docsis 3.0-modem (mits bijbetaling). Maar het nieuwe Docsis 3.1-model, dat vanaf begin 2020 bij nieuwe klanten wordt uitgerold, zal deze snelheden beter aankunnen en kan in theorie snelheden tot 10 Gbps aanbieden over de coaxkabel.

Die verhoogde internetsnelheden, het alsmaar groter wordende verbruik van IPTV (tv-kijken via internet) en andere internettoepassingen nemen steeds meer beschikbare bandbreedte op de kabel in. Mede daarom heeft Telenet beslist om het analoge signaal volledig stop te zetten. Dat analoge signaal beslaat nu ongeveer twee keer zoveel beschikbare bandbreedte dan de andere toepassingen samen. Maar een concreet plan van wat er nu precies met die vrijgekomen bandbreedte gaat gebeuren is er nog niet.

De Signaal Switch

Daarom lanceert Telenet vanaf december 2019 de campagne ‘De Signaal Switch’ waarmee het de ongeveer 180 000 analoge kijkers en/of luisteraars zal informeren en wegwijs maken in de keuzemogelijkheden om tijdig over te schakelen naar een alternatief alvorens hun analoge signaal wordt stopgezet.

De kabeloperator heeft 3 opties uitgewerkt voor analoge tv-kijkers. Indien hun televisie niet ouder is dan 9 jaar, beschikt deze meer dan waarschijnlijk over een DVB-C-tuner. Via het compact tv- en radio-signaal dat Telenet ook aanbiedt, kunnen analoge gebruikers hun favoriete tv-zenders behouden door hun televisie opnieuw te laten scannen naar beschikbare kanalen. De zenders zullen voornamelijk beschikbaar zijn in SD-kwaliteit, behalve de zenders van Eén en Canvas. Die laatste twee zullen beschikbaar zijn in HD-kwaliteit. Je kijkt dan eigenlijk niet meer analoog maar digitaal.

Onze eis: digibox moet naar € 50

Indien je televisie niet over een DVB-C-tuner beschikt, kun je een digibox of -corder huren of kopen. Telenet biedt hiervoor 1 jaar gratis huur van jouw box naar keuze aan. Op ons aandringen geeft Telenet ook kortingen op de koopformules: een korting van € 35 op € 249 voor een digicorder (dus € 214) en van € 15 op € 99 voor een digibox (dus € 84). Wij willen dat Telenet een grotere inspanning doet en een digibox voor € 50 aanbiedt aan degenen die geen DVB-C-tuner hebben op hun televisie. Een laatste optie houdt in dat je een nieuwe televisie kunt kopen met een speciale promotie die Telenet aanbiedt.

Vind je niet wat je zoekt in het aanbod van Telenet, klik dan zeker door naar onze koopwijzer televisies.

Ga naar onze koopwijzer televisies

Klanten die gebruikmaken van het analoge radiosignaal krijgen ook enkele alternatieven voorgesteld met promotionele aanbiedingen om hun luisterervaring na het afschakelen te verzekeren:

  • Een FM-antenne (die ook binnen afzienbare tijd wordt afgeschakeld). Deze antenne voorziet Telenet gratis.
  • De aankoop van een DAB+-radio via een promotionele aanbieding.
  • De aankoop van een Smart-speaker via een promotionele aanbieding. Daarmee kun je dan via internet naar de radio luisteren.
  • Digicorder of Digibox voor klanten die al digitaal televisie kijken via Telenet.
  • Het gebruik van een digitale radio-ontvanger (dvb-c).

Vanaf september 2020

Telenet start eerst met het afschakelen van het analoge radiosignaal. Daarvoor begint het met de netwerkregio's Lochristi en Beringen in oktober om vanaf 11 december over heel Vlaanderen de stopzetting gefaseerd verder te zetten. De klanten in kwestie zullen meermaals geïnformeerd worden over de stappen die ze moeten ondernemen. Na een periode van 8 weken zonder actie van de gebruiker zal je op alle analoge radiozenders een boodschap te horen krijgen dat de zender niet meer beschikbaar is. Na nog eens 4 weken zal deze boodschap vervangen worden door ruis.

Vanaf 11 december zal in de netwerkregio's Lochristi en Beringen ook het analoge tv-signaal stopgezet worden. Telenet kiest ervoor om na deze twee testnetwerkregio's een pauze in te lassen met een drukke sportzomer voor de boeg. Vanaf september 2020 gaat het dan opnieuw aan de slag met de volledige stopzetting van het analoge tv-signaal in Vlaanderen. De betreffende klanten zullen een mozaïekbeeld te zien krijgen als ze nog analoog kijken. Na een periode van 12 weken zonder actie van de gebruiker zal je enkel nog een boodschap te zien krijgen op de analoge tv-kanalen. Na nog eens 4 weken zal deze boodschap vervangen worden door ruis.

Correcte begeleiding analoge klanten

Vroeg of laat moest Telenet het analoge kanaal wel afschakelen. Wij hebben er begrip voor dat Telenet de digitale evolutie voorrang moet geven, maar we zullen er wel op toezien dat analoge gebruikers niet zomaar zonder een alternatieve dienstverlening vallen.

Telenet heeft een uitvoerig online-stappenplan ontwikkeld om deze analoge gebruikers te begeleiden in de overgang naar het door hun gekozen alternatief voor het analoge signaal. Wij houden er echter rekening mee dat zeker niet alle analoge gebruikers vlot hun weg vinden op het internet, laat staan dat ze zelf over een internetverbinding beschikken.

Wij hopen dan ook dat Telenet het nodige doet om alle analoge gebruikers mee te krijgen via bijkomende initiatieven zoals bijvoorbeeld de Helemaal-Mee-Tournee.

Wie omwille van de afschaffing van het analoge signaal overweegt om een nieuwe televisie te kopen verwijzen we graag door naar onze koopwijzer televisies.

De Waalse kabeloperator VOO heeft nog niet over een concreet afschakelplan voor haar analoge signaal gecommuniceerd.

FAQ

 

Waarom schakelt Telenet analoge televisie uit?

Het analoge signaal neemt op het netwerk vandaag nog erg veel ruimte in. Vergelijk de kabel met een autosnelweg: met een rijvak voor digitale tv, een verouderd en extra breed rijvak voor analoge tv, één breed rijvak voor analoge radio … en een paar rijvakken voor internet.

 

Omdat we met z’n allen meer series, films en muziek streamen en er veel meer data over het netwerk van Telenet gaan, moet Telenet die oude analoge kabeltelevisie en -radio stopzetten en vervangen door een veel compacter signaal. Als ze dat niet zouden doen, zou het hele internetverkeer op termijn zelfs kunnen vastlopen. Om dat te vermijden doet Telenet een Signaal Switch. Ze communiceren bewust lang op voorhand om al hun klanten die vandaag nog analoog kijken en luisteren de kans te geven zich goed voor te bereiden.

 

Dit is een beslissing die reeds bij andere kabelmaatschappijen in binnen- en buitenland eerder heeft plaatsgevonden (Coditel/SFR, Duitsland, Zwitserland, NL) om dezelfde redenen.

Wanneer en hoe gaat Telenet analoge televisie uitschakelen?

In de loop van de 2e helft van 2020 en 2021, zal het analoge televisie signaal regio per regio uitgeschakeld worden. Er wordt begonnen met een test in de netwerkregio's Beringen en Lochristi in het eerste kwartaal van 2020.

Wat zal er gebeuren met klanten die niets doen omdat ze niet begrijpen/horen wat er gaat gebeuren?

Op een gegeven datum gaat het analoge radio en TV signaal afgesloten worden en als de klant die analoog kijkt of luistert nog niets gedaan heeft, dan zal hij of zij een boodschap te horen of te zien krijgen waar hij of zij meer informatie kan vinden over deze switch. Radio en televisie worden niet samen afgesloten. Na het afsluiten van het analoge radiosignaal zal de klant een audio boodschap horen.

Voor televisie zal er een boodschap op het scherm worden weergegeven voor het signaal wordt afgesloten (vanaf 8 weken voor het afsluiten), en na het afsluiten van het analoge televisiesignaal zal hij of zij een pancarte zien (en horen) met meer informatie.

Als de klant geen hulp heeft in zijn onmiddellijke omgeving (vrienden, familie en buren), dan kan hij of zij vanaf december altijd bellen naar de klantendienst van Telenet waar hij of zij verder geholpen zal worden door één van hun medewerkers.

Hoe gaat Telenet de getroffen klanten helpen?

Telenet gaat de analoge zenders vervangen door een compacter, ongecodeerd signaal dat te bekijken is op de meeste smart televisies en -als dat niet lukt – via een digicorder die voor analoge klanten zonder digitale tv (decoder/digibox) 1 jaar gratis is.

Telenet heeft alle informatie over de Signaal Switch hier verzameld. Daar leggen ze de radio en TV oplossingen op een duidelijke manier uit en begeleiden ze hun klanten in het aanpassen van de instellingen van zijn tv. Hiervoor hebben bijna 2 000 modellen van televisies in kaart gebracht. Op deze webtool vind je ook een uitgebreide FAQ, maar klanten kunnen natuurlijk ook bellen met hun specifieke vragen.

Wat is een “compacter” signaal en wat bedoelt Telenet daarmee?

In het compacte tv-signaal worden alle analoge tv-zenders ter beschikking gesteld (van 23 zenders in Vlaanderen tot 38 zenders in Brussel).

Deze tv-zenders zijn hoofdzakelijk beschikbaar in SD-beeldkwaliteit (standard definition). Het compacte tv-signaal kan je ontvangen zonder digibox, digicorder of tv-kaartje. Elke Telenet-klant met een televisieabonnement kan de zenders van het compacte tv-signaal rechtstreeks ontvangen op zijn platte tv.

Deze platte tv moet wel beschikken over een DVB-C-tuner die het MPEG4-videosignaal ondersteunt. De meeste platte tv's, jonger dan 9 jaar, ondersteunen dit compacte signaal.

Hoe kan een (oudere) klant die niet vertrouwd is met alle nieuwste snufjes op tv-gebied ongecodeerd gaan kijken?

Alle Telenet-klanten met een televisieabonnement die ongecodeerd willen kijken, moeten hun platte tv herscannen en instellen op het compacte tv-signaal. Deze instellingen staan duidelijk vermeld in het stappenplan dat Telenet heeft beschikbaar gesteld via www2.telenet.be/signaalswitch.Hier kun je het stappenplan per tv-merk terugvinden. Zo hebben ze bijna 2 000 televisietoestellen in kaart gebracht. Op basis van een onderzoek weet Telenet dat 75 % van de gebruikte tv's compatibel zijn met het compacte tv-signaal.

De stappen die je moet doorlopen op je tv toestel zijn afhankelijk van het merk en model van je televisietoestel. Daarom hebben ze een stappenplan voor verschillende merken en modellen beschikbaar gemaakt, zodat klanten gemakkelijk hun model kunnen terugvinden, en stap voor stap worden geholpen door de instellingen van hun tv.

De klant moet met zijn compatible platte tv scannen op 290 MHz en NIT 32 (Vlaanderen & Brussel Nederlandstalig) en NIT 42 (Wallonië & Brussel Franstalig). Oudere, dikke tv's ondersteunen het compacte tv-signaal niet. Voor klanten met een niet compatibele tv bestaat de mogelijkheid om hun tv te koppelen aan een digibox of digicorder via Scart of HDMI.

Hoe kan een klant zien of zijn televisie geschikt is voor ongecodeerd kijken?

Indien zijn platte tv jonger is dan 9 jaar, is de kans zeer groot dat zijn platte tv het compacte signaal ondersteunt.

Indien de platte tv beschikt over een DVB-C-tuner en het MPEG4-videosignaal ondersteunt, dan is de platte tv compatibel met het compacte tv-signaal. De klant kan deze technische informatie terugvinden in het handboek van de platte tv.

Ook kan de klant voor bijna 2 000 platte tv's, via het stappenplan op www2.telenet.be/signaalswitch, nakijken of zijn platte tv geschikt over het compacte tv-signaal.

Oudere dikke tv's (synoniem tube tv's of CRT tv's) ondersteunen het compacte tv-signaal niet. Indien de klant beschikt over een niet-compatible tv, dan kan hij nog steeds een digibox of digicorder aankoppelen via Scart of HDMI aan zijn niet-compatible tv.

Een analoge tv-klant zonder digitale tv kan vanaf december 2019 een digibox of digicorder gratis huren gedurende één jaar. Hij kan er ook voor kiezen om een nieuwe platte tv te kopen. Telenet zal enkele tv's met een promotionele prijs aanbieden aan deze analoge klanten.

Wat met radio via de kabel? Valt dat ook weg? Wanneer?

Analoge radio kanalen worden tevens van de Telenet kabel gehaald. Regio per regio, vanaf december 2019 tot en met april 2020.

Er worden verschillende radio alternatieven voorzien, waaruit de klant kan kiezen, naargelang zijn situatie. Telenet start daar ook met een test in Beringen en Lochristi, en voorzien dat het radiosignaal via de kabel zal stopgezet zijn tegen mei 2020.

Uit onderzoek blijkt dat veel kabelradio klanten niet weten dat ze radio luisteren via de kabel. Om die reden heeft Telenet een boodschap klaargezet op frequentie 105.3 MHz. De radio klanten moeten even de radio frequentie 105.3 MHz opzoeken.

Indien ze daar een Telenetboodschap horen, luisteren ze effectief naar de radio via de kabel en moet de klant kiezen uit één van de mogelijke audio-oplossingen die Telenet voorstelt om te vermijden dat ze zonder radio zouden vallen.

Wat gaat Telenet doen voor de klanten die radio luisteren via de kabel?

De klant kan naar de radio luisteren via zijn huidige Digibox of Digicorder, 60 digitale radio’s zijn beschikbaar. Indien de klant nog niet over een Digibox of Digicorder beschikt kan hij of zij genieten van de promotie voor 1 jaar gratis huur.

Elke Telenet TV klant kan gratis een FM antenne aanvragen, deze wordt gratis bezorgd via de post. Via de FM antenne kan je een 30-tal FM radio’s ontvangen die worden uitgezonden in de ether. De klant moet deze FM antenne aansluiten op zijn FM radio.

Indien de voorgaande oplossingen niet volstaan voor de klant, kan deze ook kiezen voor een aantal promotionele aanbiedingen voor audio oplossingen. Bijvoorbeeld een DAB+ radio, een Smart Speaker of DVB-C tuner.

Blijft het kabelabonnement hetzelfde? Moet ik evenveel betalen?

Het kabelabonnement voor televisie kost momenteel € 18,22/ maand of € 218,64 / jaar (BTW incl.).

De prijs van dit kabelabonnement blijft ongewijzigd, ook na de Signaal Switch. Je kunt namelijk hetzelfde aantal analoge zenders ontvangen via het compacte tv-signaal, er gaan geen tv-zenders verloren.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

104 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/07/2020

Wij beschikken over een Bose geluidsinstallatie die nog analoog werkte.
Door de afschaffing hiervan ontvangen wij nergens in huis nog radio.
Ik ken van gans die aansluitingen niets.
Ik vind dat Telenet zijn service er moet voor zorgen dat onze installatie terug werkt.
Het kabeltje dat ze gratis opsturen is " het kluitje in het riet" en werkt voor geen centimeter.
Dit trekt op niets, aangezien het Telenet systeem niet meer voldoet mogen we dan stoppen met betalen en ons abonnement pet kerende opzeggen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/07/2020
, Gereageerd:

Die antenne is inderdaad een schande. Enkel een paar banale, commerciële radiozenders haal je er mee binnen, in totaal twee of drie denk ik. Geen radio 1, geen Klara...
Deze switch had men vele jaren vooraf moeten aankondigen. Ik ben niet tevreden met het zeer zachte standpunt van Test Aankoop.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/03/2020

GEEN ENKELE info ontvangen ivm het afschakelen van het analoge signaal. Ik hoorde voor het eerst ervan toen ik mijn radio aanzette deze morgen !!
Proficiat Telenet ... doe zo voort. Je wilt echt iedereen wegjagen ..

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2020

mijn radio signaal is uitgevallen omdat ik ontvang via digibox. Kunnen jullie daar wat aan doen ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2020
, Gereageerd:

Dag Gaston, beschik je over een nieuwe digibox van Telenet ? Normaal gezien zou Telenet je moeten meegedeeld hebben per brief of mail welke de verschillende opties zijn rond het afschaffen van het analoge signaal (vanaf 31/03).  Als je al digitaal televisie kijkt via Telenet kan je gebruik maken van een digicorder of digibox om je luisterervaring te verzekeren na het stopzetten van het analoge radiosignaal. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/08/2020
, Gereageerd:

dit kan alvast niet als je tv en digibox in een andere kamer staan dan de radio gekoppeld aan een analoge geluidsinstallatie

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2020

De omschakeling van het analoge signaal naar volledig digitale signaal zal in mijn gemeente einde maart een feit zijn ,ik heb mij dus een nieuwe digicorder aangekocht met de korting van 35€ nu spreekt men bij Telenet niet van een garantie op deze toestellen normaal is verplicht van 2 jaar garantie te geven op een aankoop is dit bij deze aankoop ook het geval ??

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/02/2020
, Gereageerd:

Hallo Luc, normaal is er een wettelijke garantieperiode van 2 jaar voorzien en als er een mankement aan je toestel zou zijn dat moeten ze het kostenloos herstellen.  Waar heb je dat ergens gehoord, van een verkoper in een van hun winkelpunten? Of heb je dit gelezen in de algemene voorwaarden van je aankoopbon?  Staat het misschien op de verpakking ?  Laat het ons in elk geval weten, we zijn geïnteresseerd ! Alvast bedankt voor je antwoord, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/02/2020

Mooi, iedereen wordt dus eigenlijk verplicht om zijn nog werkende toestel te vervangen door een nieuw toestel met DAB+? Niet goed voor de portemonee én het milieu, mijns inziens.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2020
, Gereageerd:

Eigenlijk niet hoor. Want, die DAB+ radio, daar heb je ofwel een binnenshuis antenne, of buiten antenne voor nodig. Dus dat komt niet via Telenet's kabel. Dan kun je evengoed je FM radio via dezelfde binnen of buiten antenne blijven doen werken. Maar om die lelijke en onpraktishe antennes niet te hebben, hadden we dus radia via Telenet per kabel. Nu niet meer. Antennes (zowel DAB+ als FM) dat kon je voordien ook al. Dus Telenet zou beter gewoon zwijgen over DAB+. Ze leveren dat niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/02/2020

Hoe het precies zit weet ik ook niet; maar wetenschappers en ingenieurs zijn aan een nieuwe soort computer aan het werken; quantumcomputers. En daar zouden meer data mee kunnen verwerkt worden dan met de huidige digitale computers, omdat kiezen tussen nul en één te weinig mogelijkheden laat. Quantumcomputers zullen dus eerder analoog zijn.
Wat zou kunnen betekenen dat binnen x jaar de huidige omslag van analoog naar digitaal Hoe terug naar de andere richting gaat.
Dus misschien is nu alle analoge technologie afschaffen niet de goede weg ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/02/2020
, Gereageerd:

Eén ding is zeker, Telenet heeft het analoge radiosignaal al afgeschaft voor de zakelijke markt en binnenkort is het ook zover voor particulieren. Voorlopig gaan we dus nog steeds verder op de digitale weg en het ziet ernaar uit dat dit voor de te voorziene tijd ook zo zal blijven. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2020
, Gereageerd:

Ik begrijp dan ook niet, dat Telenet geen DAB+, hetgeen toch digitaal is, zal leveren, om te kunnen blijven naar de radio te luisteren. Veel mensen hebben een aantal stekkers met Telenet in verschillende kamers, en vooral de living. Daar valt nu alles stil qua radio.
Alle argementen die Telenet aanhaalt om radio te behouden, waren voordien ook al mogelijk, maar werden niet gebruikt want radio via kabel was beter:
- via je televisie, wel dat is toch geen toestel met de typische klank en bediening en locatie van een radio?
- via een eigen binnen-of-buiten antenne. Wel het was toch om daar van af te raken, dat Telenet ons indertijd via kabel radio leverde? Wie herinnert zich nog al die lelijke antennes of de daken?
- via een DAB+ toestel, maar Telenet geeft geen DAB+, dat moet dus weer met een binnen of buiten antenne. Dat kon ik vorig jaar ook. Nota bene, ik heb bijna een DAB+ toestel gekocht *omwille van* die signaalswitch, gezien Telenet als een van de oplossingen aanhaalt. Gelukkig moest ik wat sparen en heb ik dat uitgesteld. Gelukkig, want er komt geen DAB+ uit de Telenet kabel.
- via hun Vistron DVB-C toestel. Dat is eigenlijk wat nog het dichts bij het gebruiksgemak van een radio komt. Maar, dan wordt dat weer een kwestie van nieuwe kabels in het huis, dat is helemaal niet duidelijk van bij Telenet. De coax radio aansluiting in de muur, die wordt blijkbaar nutteloos? Hoe zit dat daarmee? Bij de TV komt de coax kabel naar de TV die zo'n credit-kaart heeft die digitaal signaal ontcijfert. maar die kabel moet nu naar de Vistron DVB-C ontvanger gaan en van daar terug naar de TV?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2020

Kan Telenet aub laten weten welke posten via de radio-antenne te beluisteren zullen zijn?

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2020
, Gereageerd:

Op de volgende link kun je de TV end de Radio kanalen vinden. Daar moet je eerst je postcode invullen, want de kanalen verschillen blijkbaar per regio.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2020
, Gereageerd:

hier is bovenvermelde link:
www2.telenet.be/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/02/2020
, Gereageerd:

Hoe het precies zit weet ik ook niet; maar wetenschappers en ingenieurs zijn aan een nieuwe soort computer aan het werken; quantumcomputers. En daar zouden meer data mee kunnen verwerkt worden dan met de huidige digitale computers, omdat kiezen tussen nul en één te weinig mogelijkheden laat. Quantumcomputers zullen dus eerder analoog zijn.
Wat zou kunnen betekenen dat binnen x jaar de huidige omslag van analoog naar digitaal terug naar de andere richting gaat.
Dus misschien is nu alle analoge technologie afschaffen niet de goede weg ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2020

Kan Telenet aub laten weten welke posten via de radio-antenne te beluisteren zullen zijn?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2019

Momenteel kijk ik digitaal met een Cl- smartcard en zijn blijkbaar niet meer te.verkrijgen als ik zo hoor. Kan ik beter.ook maar overschakelen., maar voor deze prijs en tarieven,ga ik toch naar een andere provider. Als ik voor enkele euro/maand van beperkt naar onbperkt kan gaan. Kunnen ze mijn abonnement stop zetten met smartcard?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/12/2019
, Gereageerd:

Hallo Jurgen,

TV met een kaartje blijft gewoon beschikbaar bij Telenet, daar verandert de afschaffing van het analoge signaal niets aan. ^Pol

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/11/2019

Betreft: Het wegnemen van de analoge FM radio signaal van de kabel en de door Telenet voorgestelde oplossing met binnenhuis antenne. Een groot aantal zenders worden dan slecht of zelfs niet meer ontvangen. Er worden thuis trouwens meer uren radio geluisterd dan TV gekeken.
Vele jaren al geniet ik van de FM radio service die door Telenet op de kabel aangeboden wordt op een vrij konstant signaal-niveau van 50dB (0dB = 1 μVolt) en dit is exact het niveau aanbevolen door de fabrikant van mijn FM tuner. Verder spreidt Telenet de radiozenders netjes van elkaar zodat er weinig sprake is van zender-interactie. Het resultaat is hifi-audio met een eenvoudige ontvanger (Sony ST-SE370). Geloof mij dat om de geluidskwaliteit van bvb een rechtstreekse-Klara-uitzending-via-kabel te evenaren er behoorlijk wat moet worden geinvesteerd in digitaal materiaal. Verder dacht ik er vorig jaar nog aan (bij de aankoop van een nieuwe ACCUPHASE versterker en SA-CD speler) ook een nieuwe state-of-the-art FM tuner aan te schaffen: de toen gloednieuwe ACCUPHASE T-1200 maar dat is niet gebeurd (wist mijn onderbewustzijn toen al iets meer?).
Met een passieve binnenhuis antenne wordt in het beste geval een antenne-niveau van 36 dB gemeten maar vele zenders halen 30dB niet eens waarbij er niet langer sprake is van aangenaam radio luisteren. Ook verdwijnen alle buitenlandse zenders (BBC, NL...).
Wat mij in het bijzonder stoorde bij de Telenet aankondiging was om FM-op-de-kabel af te doen als oude technologie. Bij TV is de analoge oplossing wel voorbijgestreeft omdat daar beeld-kleur-klank samen in 1 signaal werden verwerkt met niet weinig interactie, maar voor wat het FM-op-de-kabel betreft zit dat toch wel helemaal anders.
Mijn opties dus:
1. FM-tuner behouden en dak-antenne met antenne-versterker installeren als dat nog bestaat op de consumer markt (i.e. back to the sixties).
2. Een DAB+ radio tuner aanschaffen en daarbij duidelijk inboeten aan klank-kwaliteit gezien de beperkte bitrate. Ook hier een dak-antenne met antenne-versterker installeren om het wegvallen van zenders te voorkomen.
3. Een Telenet-specifieke DVB-C radio tuner (Vistron VDR210) aanschaffen met ongetwijfeld inboeten aan klankkwaliteit gezien de beperkte bitrate en zeker als de analoge audio uitgangen ervan worden gebruikt.
4. Een netwerk-streamer aanschaffen (e.g. Lumin X1 streamer met DAC of Lumin U1 streamer zonder DAC) voor internet radio en daarbij voor de meeste radio-stations ook inboeten op klank-kwaliteit gezien de beperkte bitrate. Op het internet zijn er dan wel kwaliteits-services beschikbaar (e.g. Qobus) en ik kan dan zelf ook een media-server (e.g. Synology) opzetten.
Het is duidelijk dat geen van de opties radio-optimaal zijn en dat ze allen belangrijke tot zeer belangrijke investeringen met zich meebrengen. Optie [2] en [3] bijvoorbeeld maken gebruik van interne DACs (digitaal analoog converters). Kwaliteits-DACs kosten al gauw 500 EURO zodat je bij de door Telenet aangeboden kabel-tuner van zo’n 50 EURO wel kan vermoeden dat de conversie vrij elementair zal zijn. De optische uitgang geeft hoop op het gebruik van een externe kwaliteits-DAC maar die uitgang is voor de aangeboden kabel-tuner door Telenet niet gedocumenteerd... Ik ben vandaag langs een Telenet service gepasseerd en daar wist men nog bitter weinig af van de kabel-tuner.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2019

Telenet discrimineert CI+ klanten tov digibox en digicoder klanten/ heb je 2 TV toestellen en 2 CI+ kaarten en je wil extra zenders (pakketten zoals play more of play sport) dan moet je voor deze pakketten voor elke CI+ kaart betalen, terwijl Digibox/coder klanten slechts 1x voor deze pakketten moeten betalen

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2019

Eigenlijk is het schandalig dat Telenet extra programma's (bv play sport) verkoopt en dan de kijker op deze extra zenders nog eens opzadelt met reclame.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2019

Leuk dat Test Aankoop hierop reageert.

Maar Test Aankoop gaat wel voorbij dat niet enkel de analoge abonnees geïmpacteerd zijn maar ook de digitale abonnees, immers digitale abonnees hebben contractueel ook toegang tot het analoge signaal, en mogen contractueel tot 4 analoge toestellen aansluiten.

Telenet MOET dus ook een oplossing aanbieden voor ALLE digitale abonnees zodat deze hun (vaak oudere) analoge toestellen ook nog kunnen gebruiken.

Test Aankoop wil dat Telenet haar digicoder goedkoper verkoopt. OK , maar nog beter zou zijn dat Telenet alle zenders die vandaag in het analoge aanbod zitten ongecodeerd digitaal via standaard DVB-C op de kabel zet, zodat de abonnees voor dit basispakket om het even welke standaard DVB-C ontvanger kunnen gebruiken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2019

Leuk dat Test Aankoop hierop reageert.

Maar Test Aankoop gaat wel voorbij dat niet enkel de analoge abonnees geïmpacteerd zijn maar ook de digitale abonnees, immers digitale abonnees hebben contractueel ook toegang tot het analoge signaal, en mogen contractueel tot 4 analoge toestellen aansluiten.

Telenet MOET dus ook een oplossing aanbieden voor ALLE digitale abonnees zodat deze hun (vaak oudere) analoge toestellen ook nog kunnen gebruiken.

Test Aankoop wil dat Telenet haar digicoder goedkoper verkoopt. OK , maar nog beter zou zijn dat Telenet alle zenders die vandaag in het analoge aanbod zitten ongecodeerd digitaal via standaard DVB-C op de kabel zet, zodat de abonnees voor dit basispakket om het even welke standaard DVB-C ontvanger kunnen gebruiken.Meld je aan om toegang te krijgen.

11/10/2019

Ik betaal nu al maandelijks huurprijs voor 2 digi recorders van telenet ( living + slaapkamer dochter via powerline adapters ).
Als het analoge beeld verdwijnt moet ik dan nog es een extra powerline aankopen ( die dan hopelijk goed samenwerkt ) EN nog een extra digibox huren zodoende ikzelf in mijn beneden slaapkamer waar ik als rolstoelgebruiker vaak bedlegerig ben toch kans krijg om tv te bekijken !?
( In mijn slaapkamer heb ik genoeg aan de beperkte tv zenders die ik kan verkrijgen via de oude coax kabel ! )

Indien zo......zou ik erg graag alternatieve oplossingen wensen te weten want ik betaal nu al 103 Euro/maand bij telenet en dit aan sociaal tarief !

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/06/2012

In leuven heeft telenet, rtpi, tve, bbc world, bbc1en2, france 2 en 3, arte, zdf en rai geschrapt.
Heeft iemand info over betere en goedkopere alternatieven dan Telenet?

Op internet kunt ge ook naar vele zenders kijken zoals www.wwitv.com en wereldnieuws bij www.livestation.com/en/bbc-world. Het kanaal is live.station maar je moet er steeds een kanaal van je keuze bijzetten anders gaat het niet open. Ge kunt ook langs Google zoeken. Ze hebben Al-Jazeera, CNN, BBC, Euronews, France24, de Russische RT en de Iraanse PressTV.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/06/2012

@ EDHL: ik zie uw vraag nu pas.

Ik kijk nog amper analoog, de stand opvolgen is geen sinecure want er wijzigt constant wat.
Maar momenteel tel ik vier (analoge) zenders dubbel op mijn kabel:
- Njam (kanaal C10 en C20)
- RTL-TVI (kanaal C16 en C05)
- Eén (kanaal C19 en C09)
- VT4 (kanaal C83 en S17)
(Vraag me de frequenties niet, mijn tv-toestel drukt dit uit in een "band" en een "kanaal".)

Ja, ik ben zo iemand die elk kanaal (of frequentie) noteert, ik ben een zonderling.

Weet iemand dit? Waarom vind ik bovenvermelde zenders dubbel terug?

Laatste wijziging op 18/06/2012 19:17

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/06/2012

Door alles wat ze ons bij Telenet al op een geniepige manier afgepakt hebben, zullen ze mij in de toekomst toch niet meer bij hun klanten moeten rekenen !

Momenteel kijk ik nog de kat uit de boom en blijf ik, zolang het nog menselijk blijft, bij de oude analoge kabel-TV (en ben ik dus noodgedwongen Telenet klant doordat ze indertijd alle kabel-TV overgenomen hebben).

Maar zodra ik beslis om over te schakelen op digitale TV, zien ze mij bij Telenet niet meer.
Een bedrijf dat op dergelijke wijze tewerk gaat, vertrouw ik voor geen haar meer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/06/2012

Het is niet fair van telenet om ons die zenders af te pakken. Punt.

Maar het alternatief om een tweedehands digibox of -corder te kopen vind ik al bij al niet slecht.
Als er geen installatiekost of activeringskost is ten minste en bij identieke prijs voor het abonnement.

In digitale tv is de kwaliteit van het beeld wat beter, en je hebt wel meer keuze aan zenders.
Je kijkt nooit naar al die zenders natuurlijk, maar het aanbod is toch wel ruimer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/06/2012

wij zijn ook van de mening dat we analoog willen blijven kijken of hoedanook, maakt niet uit hoe maar wel de goedkoopste manier.

telenet slingerd met kortingen en grtis plaatsingen maar er zitten blijkbaar steeds addertjes onder het gras !

ik zou het niet meer weten wat te doen.

louis & denise