Nieuws

Snelheid van mobiel internet: de echte cijfers

27 september 2017
mobiele netwerkkwaliteit

De snelheid van mobiel internet heeft de laatste jaren bij alle gsm-operatoren een grote sprong voorwaarts gemaakt. Maar uit testresultaten verzameld met onze gratis applicatie BeCover+ blijkt dat er wel degelijk verschillen bestaan. Wij helpen je om de operator te kiezen die bij jou past.

Als consument heb je recht op een kwaliteitsvol en stabiel mobiel netwerk dat je een goede internetsnelheid biedt. Is dat het geval? Om dat te weten, meten wij voortdurend de kwaliteit van het netwerk van de drie grote spelers uit de sector: Proximus, Orange en Telenet-Base.

Download BeCover+, de gratis applicatie van Test Aankoop

De onderzoeksresultaten die we in Test Aankoop van oktober publiceren, zijn verzameld met de gratis app BeCover+. Ongeveer 3000 consumenten hebben de app al gedownload, via Google Play Store of de App Store. Zodra de applicatie op uw smartphone gedownload is, kun je de kwaliteit van je mobiele internetverbinding meten. Zo weet je welke operator je de beste service biedt op de locaties waar je je in ons land bevindt (woonplaats, werk, enz.). Je krijgt informatie over de download-, verzend-, surf-, en videostreamingsnelheid zodat je de operator kunt kiezen die voor jou het meest geschikt is.

Die tests, waarvan de gegevens volledig anoniem opgeslagen worden, zorgen er ook voor dat we een interactieve kaart van België online kunnen plaatsen. Die kaart toont de kwaliteit van het mobiele internet voor elke operator in de verschillende provincies.

Niet alle operatoren zijn even geschikt voor jou

Als we de huidige download- en uploadsnelheden vergelijken met die van de jaren 2015-2016 is de balans positief: de drie operatoren hebben hun score verbeterd.

Dat goede nieuws mag ons echter niet laten vergeten dat er verschillen bestaan tussen de operatoren, zowel op het vlak van surfsnelheid, als op het vlak van videostreaming en de kwaliteit van de verbinding, naargelang de plaats in België waar je je bevindt.

De concrete resultaten dan! Het beste resultaat (100) is dat van Proximus in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In de provincie Namen behaalt die operator zijn slechtste score (46). Ook Orange zet in het Brussels Gewest zijn beste resultaat neer (77), zijn slechtste in de provincie Luxemburg (37). Telenet-Base tot slot blinkt uit in Luik met een score van 86, tegen slechts 39 in Waals-Brabant.

Meer weten?

Ontdek op onze interactieve kaart de resultaten die voor jou relevant zijn.

Naar de interactieve kaart

En aarzel ook niet om onze gratis applicatie BeCover+ te downloaden!

Google play  App store