Nieuws

Wat betekent de mogelijke overname van EDPnet door Proximus?

17 maart 2023
Proximus wil EDPnet overnemen

Proximus zal meer dan waarschijnlijk opnieuw voor consolidatie zorgen op de Belgische telecommarkt door het noodlijdende EDPnet over te nemen. Wat is de impact van de mogelijke overname op de prijzen en bestaande klanten?

Proximus Group breidt verder uit

EDPnet zit al sinds eind vorig jaar in financieel zwaar weer waardoor de rechtbank had beslist dat de kleine telecomspeler verkocht moet worden. Naast Proximus zouden ook Orange en Citymesh een bod uitgebracht hebben op EDPnet, maar het hoogste bod zou van Proximus gekomen zijn.

Na de overname van Mobile Vikings zou de Proximus Group dus verder uitbreiden (Proximus, Scarlet, Mobile Vikings en EDPnet).

Niet gunstig voor concurrentie en prijzen

Met minder dan 50 000 internetklanten en zo’n 20 000 mobiele gsm-abonnees is EDPnet een relatief kleine speler. Net omwille van het geringe klantenbestand zullen regulatoren zoals het BIPT of de concurrentiewaakhond Belgische Mededingingsautoriteit zich niet moeten uitspreken over dit dossier en zal de rechtbank hoogstwaarschijnlijk het hoogste bod voor verkoop voorrang geven.

En die consolidatietrend heeft een negatief effect op de concurrentie op de Belgische telecommarkt en dus op onze portemonnee. Een dochterbedrijf van Proximus (of Base bij Telenet en hey!telecom bij Orange) kan zijn abonnementsprijzen lager houden dan de concurrentie omdat de sterke groep erachter financiële gaten kan dichtrijden.

De enige onafhankelijke aanbieder die zo overschiet is Youfone, een Nederlandse operator die in België voorlopig enkel gsm-abonnementen aanbiedt via het Proximus-netwerk. Zo moeten we onze boontjes nog meer te week leggen op Citymesh en Digi om voor werkelijke concurrentie te zorgen op de Belgische telecommarkt.

Wat is de impact op bestaande EDPnet-klanten?

Voor bestaande klanten is er nog niets concreets bekend zolang de verkoop niet is afgerond. Maar zelfs dan kunnen we afgaande op voorgaande overnames aannemen dat er voor klanten in wezen niets verandert, op voorwaarde dat Proximus beslist om EDPnet als aparte entiteit binnen de Proximus Group te behouden. Dat deden ze eerder al met Mobile Vikings.

Op zoek naar een andere telecomoperator?

Gebruik onze vergelijker van telecomtarieven en vind de formule die het best bij je behoeften past.

Vergelijk telecomtarieven