Nieuws

Tweede prijsverhoging in 2023 bij Proximus: de telecomfactuur moet naar beneden

16 mei 2023

Proximus verhoogt zijn tarieven al voor de tweede keer dit jaar. Vanaf 1 juli 2023 gaan onder andere de prijzen van de Flex-bundels opnieuw omhoog. Een zoveelste prijsverhoging, terwijl Testaankoop vindt dat de telecomfactuur dringend naar beneden moet.

Waarom verhoogt Proximus opnieuw zijn tarieven?

Bij de start van het nieuwe jaar verhoogde Proximus al eens de prijzen van zijn populairste Flex-bundels en andere tarieven. Vanaf 1 juli volgt een tweede prijsverhoging. Proximus wijdt de prijsstijging aan de stijgende inflatie.

Wat is de impact op Proximus-abonnees?

Gevolgen voor bestaande abonnementen

De grootste prijsstijging heeft deze keer betrekking op de Flex-bundels. Die stijgen met € 3 per maand.

Hieronder kun je zelf bekijken welke abonnementen en bundels duurder worden vanaf 1 juli 2023.

Opties om kosten te besparen

Goedkoopste all-in bundel bij Orange

Stel je hebt een Flex-bundel met vast internet, digitale televisie en twee simkaarten (met elk 10 GB aan mobiele data), dan betaal je daar vanaf 1 juli 2023 € 108,99 per maand voor.

Bij Orange betaal je voor een vergelijkbare bundel € 91 per maand en ontvangt elke simkaarthouder 20 GB per maand. Bij Telenet betaal je voor een vergelijkbare bundel € 110,90 per maand, maar ontvangt elke simkaarthouder wel 300 GB per maand.

Kleinere operatoren zoals Mobile Vikings en EDPnet bieden goedkopere tarieven aan, maar zij beschikken niet over alle diensten in hun aanbod. Zo bieden ze geen digitale televisie-abonnement aan. Al bestaan er tegenwoordig voldoende alternatieven voor een abonnement op digitale tv.

De vaste telefoon verliest jaar na jaar aan populariteit. Dit komt vooral door het exponentieel toegenomen gebruik van videobellen via WhatsApp of Facebook Messenger sinds de coronacrisis. Hoe je je abonnement voor vaste telefonie kunt opzeggen lees je hier.

Testaankoop vindt dat de telecomfactuur naar beneden moet

Duurder in vergelijking met de buurlanden

Proximus argumenteert dat het niet anders kan dan zijn prijzen opnieuw te verhogen omwille van de stijgende inflatie. Maar als we kijken naar de prijzen in Frankrijk en Nederland merken we dat de operatoren in onze buurlanden die noodzaak niet zozeer voelen.

Voor een abonnement om onbeperkt te surfen (maximaal 100 Mbps downloadsnelheid, 30 Mbps uploadsnelheid), betaal je bij Proximus vanaf 1 juli €55,99 per maand.
In Nederland ben je tot bijna € 22 per maand goedkoper af voor een soortgelijk abonnement.

In Frankrijk zijn de verschillen nog opmerkelijker. Zo ben je tot € 27 per maand goedkoper af voor een internetabonnement dat je naast onbeperkt surfen ook een maximale downloadsnelheid biedt die ten minste drie keer zo hoog ligt.

Nieuwe speler kan factuur betaalbaarder maken

Als alle operatoren nu ook al twee keer per jaar hun prijzen verhogen, krijgen consumenten het alleen maar moeilijker om hun telecomfactuur te betalen. Vorig jaar, mede door de energiecrisis, werd duidelijk dat steeds meer consumenten geconfronteerd worden met afbetalingsplannen voor hun maandelijkse kosten. Dergelijke situatie zijn niet houdbaar op (middel)lange termijn. Wij zijn ervan overtuigd dat de telecomfactuur dringend naar beneden moet.

De telecomfactuur moet naar beneden om nog betaalbaar te blijven in de toekomst. Wij blijven dan ook nog steeds veel verwachten van de intrede van Digi in de loop van 2024. Als deze nieuwe speler erin slaagt zich competitief te positioneren op de markt, zullen de klassieke operatoren misschien eindelijk eens stoppen met hun jaarlijkse prijsverhogingsstrategie.

Hoe stap je gratis over naar een andere telecomoperator?

Ben jij als Proximus-klant opnieuw getroffen door deze prijsverhoging? Weet dan dat je altijd gratis je contract kunt opzeggen. En dit tot de eerste dag van de maand volgend op de tariefverhoging.

Ontdek met onze tariefvergelijker telecom hoeveel jij kan besparen door over te stappen naar een goedkoper of meer passend tarief voor jouw telecomverbruik. Van zodra je jouw keuze hebt gemaakt, regelen wij de overstap in jouw plaats.

Vergelijk telecomtarieven