Wat moet ik doen als ik mijn telecomrekening niet kan betalen?

Wat gebeurt er als je je rekening voor internet en telefonie niet betaalt?
Allereerst zou je een herinnering moeten krijgen van je telecomoperator, deze is altijd gratis. Pas daarna mogen er kosten voor nieuwe herinneringen gevraagd worden, max. € 10 per keer. In de praktijk merken we dat die eerste gratis herinnering soms helemaal niet of te laat toekomt, waardoor automatisch de tweede betalende herinnering wordt gestuurd. Bij onze jaarlijkse klachtenanalyse maakten de herinneringskosten nog deel uit van de top 5 klachten, terwijl het afgelopen jaar slechts 1% van onze totale aantal ontvangen klachten (meer dan 5500 klachten) bedroeg.
Na deze herinnering(en) nog steeds niet betaald? Dan kan je aanbieder je overzetten op een zogenaamde minimumdienst. Dat houdt in dat je enkel nog kunt bellen naar noodnummers en dat je internet wordt omgezet naar een heel laag verbruik. Deskundige Kristof van Ostaede legt uit: “Dat is dan misschien nog net voldoende om een mailtje of Whatsappberichtje te sturen, maar het downloaden van een Facebookpagina wordt bijvoorbeeld al een stuk lastiger”.
Voordat je telecomoperator je overzet naar een minimumdienst, krijg je eerst een waarschuwingsbericht met daarin:
• Het verschuldigde bedrag;
• De termijn om alsnog te betalen (en die moet lang genoeg zijn om nog te kunnen betalen voordat je wordt overgezet op de minimumdienst);
• De mogelijkheid om de factuur te betwisten, van tariefformule te veranderen of een afbetalingsregeling uit te werken;
• Naam en telefoonnummer, zodat je contact kan opnemen.
Tijdens deze minimumdienst betaal je enkel de kosten die rechtstreeks verband houden met deze dienst.
Wat als je de kosten niet meteen kunt betalen?
Je kunt jouw telecomoperator ook vragen om een afbetalingsplan. Dan moeten ze samen met jou een manier zoeken om je schuld af te betalen. Als deel van dat plan kun je overgezet worden op de minimumdienst. Kristof van Ostaede: “Je betaalt dan een bepaald bedrag per maand af, maar om te vermijden dat je kosten de volgende maanden blijven stijgen, kunnen ze je op deze minimumdienst overzetten totdat je financieel weer wat ´gezonder´ bent”.
Als je moeite hebt met de betalingen, wees dan proactief en stap tijdig over op een goedkoper abonnement.
Wanneer wordt je telecomcontract definitief beëindigd?
Als er geen verbetering is, dan kan de operator het contract verbreken. Ze zullen je dan opnieuw een ingebrekestelling sturen. “Je schuld blijft dan wel bestaan en moet nog steeds betaald worden. Daar mag je operator ook interest voor aanrekenen, en ook de incasso- of gerechtsdeurwaarderskosten komen bij jou terecht, net zoals bij alle andere schulden”, aldus van Ostaede. Veel operatoren voorzien namelijk een schadebeding waarbij een bijkomend bedrag aangerekend kan worden bij wanbetaling.
Let op! Een telecomoperator kan in sommige gevallen de eerste stap van de minimumdienst overslaan en mag direct overgaan op het verbreken van het contract in de volgende gevallen:
1. Bij fraude;
2. Aanhoudend laattijdig betalen;
3. Soms bij excessief gebruik.
Heb je een tip voor mensen die moeite hebben met het betalen van hun telecomkosten?
Kristof van Ostaede: “Je telecomoperator zou je één keer per jaar op de hoogte moeten brengen van het voordeligste tariefplan. Als je moeite hebt met de betalingen, wees dan proactief en stap tijdig over op een goedkoper abonnement”. Hou daarom je facturen goed in de gaten want doorgaans wordt dit voordeligste tarief hier gecommuniceerd. Via de online klantenzones doen sommige operatoren (zoals Orange) ook een voorstel om over te stappen naar een voordeliger tarief op basis van je afgelopen verbruik.
Bijna 99% van de telecomconctracten zijn van onbepaalde duur, wat betekent dat je al na 6 maanden kosteloos kan overstappen. Let wel op als jouw telecomabonnement verbonden is aan een smartphone promotie, dan ben je doorgaans wel gebonden aan een minimumcontractduur van 12 of zelfs 24 maanden. Als je een goed beeld hebt van wat jouw maandelijks verbruik is, dan zal er altijd de mogelijkheid bestaan om over te stappen naar een goedkoper alternatief. Desnoods door te kiezen voor een internetabonnement met een beperkt downloadvolume of een lagere maximumsnelheid of een mobiel abonnement met minder data. Beter om hierop tijdelijk in te boeten dan in betalingsmoeilijkheden te komen.
Wat kan mijn telecomoperator doen als ik niet kan betalen?
- Telenet
Volgens Telenet kun je als klant naar de klantendienst bellen om te vragen naar een afbetalingsplan. Er zal wel eerst een analyse aan vooraf gaan, om uitbuiting tegen de gaan. Bekijk hier meer informatie. - Proximus
Als je moeite hebt om alles op tijd te betalen, is het in sommige gevallen mogelijk om in schijven te betalen. Mogelijk kom je in aanmerking voor een sociaal tarief. Hiervoor kun je contact opnemen per telefoon. Als een andere maandelijkse vervaldag je beter uitkomt, kun je ook contact opnemen. Bekijk hier meer informatie. - Orange
Telecomaanbieder Orange biedt al enige jaren een betalingsplan voor als oplossing. Sinds kort staan ze ook een betalingsplan zonder beperking van diensten toe aan klanten met een goede betalingsgeschiedenis.
- Mobile Vikings
Provider Mobile Vikings heeft ons laten weten: “Aangezien het bij ons vaak gaat over kleine bedragen bieden we geen specifieke oplossingen aan zoals afbetalingsplannen en dergelijke. Wel zijn we altijd bereid om geval per geval te kijken wat er mogelijk is”. Bekijk hier meer informatie.
- VOO
Als klant van VOO kun je gebruik maken van een betalingsplan dat je de mogelijkheid biedt om je facturen in termijnen te betalen. Neem contact op met VOO om te weten wat de voorwaarden zijn.
- Scarlet
We hebben geen reactie ontvangen van Scarlet.
Wil je overstappen van telecomoperator? Maak dan gebruik van onze tariefvergelijker voor telecombundels en abonnementen en vind het tarief dat het beste aansluit bij jouw behoeften voor internet, telefonie en televisie.