Nieuws

Proximus 5G light-netwerk getest en (deels) goedgekeurd

28 mei 2020

Wat mag je verwachten van het 5G light-netwerk dat Proximus begin april lanceerde? Wij deden de test met behulp van onze Becover+-app. Met een 39,5% hogere downloadsnelheid blijken de resultaten veelbelovend, maar het prijskaartje blijft hoog.

Echt onbeperkt surfen

Het 5G-netwerk dat Proximus op 1 april in een dertigtal steden en gemeenten lanceerde, is een lightversie van de echte 5G. Waar de echte 5G de 3.5 GHz-frequentie zal gebruiken, maakt 5G light gebruik van de 3G-frequentieband. Bijgevolg biedt die slechts iets hogere snelheden dan die je nu al met het 4G- en 4G+-netwerk van Proximus kan behalen. De telecomoperator belooft tot wel 30 procent hogere downloadsnelheden. Wordt die belofte ingelost? We deden de test.

Om onbeperkt te kunnen bellen, sms’en en surfen via het 5G light-netwerk kun je intekenen op het Mobilus 5G Unlimited-abonnement van Proximus. Het prijskaartje van € 49,99 per maand is echter niet min. Reden voor ons om na te gaan of de prestaties van het netwerk die hoge kost rechtvaardigen.

Dit is wel het eerste abonnement met onbeperkt surfvolume zonder Fair Use Policy (FUP). Lees: in tegenstelling tot alle andere abonnementen met een “onbeperkt” surfvolume, wordt je snelheid na een verbruik van 20 of 25 GB niet beperkt tot 512 Kbps, maar kun je continu blijven surfen aan onverminderde snelheid. Voor Proximus ook een belangrijke claim om de hoge abonnementskost te verantwoorden. Indien je deze som niet wilt betalen, maar wel op zoek bent naar een abonnement dat past bij jouw verbruik, maak dan gebruik van onze Koopwijzer gsm-tarieven.

Koopwijzer gsm-tarieven 

Breng jouw situatie in kaart met onze app Becover+

Wil je zelf de kwaliteit van jouw bereik meten? Gebruik onze app Becover+. Zo kan je de kwaliteit van jouw bereik vergelijken met andere metingen die in jouw buurt werden geregistreerd. Je kunt onder meer nagaan of een ander netwerk beter bereik biedt.

Download onze app Becover+ gratis in de Google Play Store (Android) of App Store (iPhone). Onze interactieve kaart kan je hier gratis terugvinden.

Interactieve kaart Becover+