Nieuws

Overname Mobile Vikings door Proximus: nood aan vierde netwerkoperator dringt zich op

14 december 2020

Proximus koopt de virtuele netwerkoperator Mobile Vikings over van DPG Media. Van zodra de Belgische Mededingingsautoriteit de deal heeft goedgekeurd verhuizen de meer dan 300 000 Vikings-klanten naar Proximus. Wij hameren opnieuw op het belang van een vierde netwerkoperator.

Ondanks een eerder woelig parcours met enkele technische problemen en het veranderen van netwerkoperator, kon DPG Media meer dan 300 000 Mobile Vikings-klanten verwerven. Waarom wordt die virtuele operator dan verkocht?

Toen DPG Media Mobile Vikings in 2015 overkocht van Telenet (en samenvoegde met Jim Mobile) was het de bedoeling een aanbod te creëren waarbij mobiele abonnementen en digitale krantenabonnementen verenigd zouden worden. Hiervoor bleek echter geen concrete doelgroep te bestaan waardoor een verkoop uiteindelijk de beste optie blijkt.

Bovendien is het volgens DPG Media binnen het huidige regulerende kader onmogelijk om als kleine speler zelf bundels te lanceren. De groothandelstarieven die ze aan Telenet en Proximus zouden moeten betalen om hun vaste breedbandinternetnetwerken te kunnen gebruiken zijn niet interessant genoeg. Hun doelgroep van jonge gezinnen heeft naast een mobiel abonnement ook vast internet nodig.

Uitdager blijven op de mobiele markt

Na het verdwijnen van onder andere Aldi Talk, stond Mobile Vikings te boek als de laatste echte uitdager op de markt van mobiele abonnementen en prepaidkaarten. Als Mobile Vikings een aparte entiteit binnen de Proximus Group blijft, dan zou de impact op de concurrentie in België beperkt kunnen blijven.

We kunnen het vergelijken met de overname van Scarlet door Proximus in 2008. Scarlet werd een aparte entiteit binnen de Proximus Group en profileerde zich als lowcost-aanbieder van telecom packs, mobiele en internetabonnementen. Tot op heden heeft het nog altijd een sterke positie op de markt en fungeert het ook als een soort uitdager voor de grote telecomoperatoren, waaronder Proximus. Mobile Vikings zou dus hetzelfde traject kunnen volgen en zijn positie als uitdager op de mobiele markt in België kunnen behouden, al is dat niet zeker.

Wat verandert er concreet voor Mobile Vikings-klanten?

Proximus bevestigt dat de voorwaarden voor Vikings-klanten ongewijzigd zullen blijven, maar het valt uiteraard af te wachten of dit op termijn zo zal blijven. Volgens Mobile Vikings zouden consumenten met een Mobile Vikings-simkaart deze kunnen behouden. Bij de vorige verandering, naar het Orange-netwerk, waren er toch een aantal klachten. Laten we hopen dat de Vikings hier ditmaal van bespaard blijven. Mobile Vikings heeft overigens zelf al gereageerd dat het de druk op de prijzen op de mobiele markt zal blijven aanhouden en ook verder wil blijven groeien als mobiele speler.

Ben je geïnteresseerd in de mobiele tarieven van Mobile Vikings of op zoek naar een ander abonnement? Neem dan een kijkje op onze koopwijzer gsm-abonnementen.

Onze koopwijzer gsm-abonnementen

Vierde netwerkoperator als oplossing

De deal moet eerst door de Belgische Mededingingsautoriteit goedgekeurd worden, maar wij verwachten ook dat Europa zijn goedkeuring zal moeten geven. Zij beslisten namelijk in 2015 dat Base Mobile Vikings moest afstoten bij de overname door Telenet om zo de concurrentie in België op peil te houden.

In 2021 zal opnieuw dezelfde oefening gemaakt moeten worden. De overname zal er namelijk voor zorgen dat de marktleider inzake mobiele abonnementen zijn positie enkel verstevigd ziet. Zo’n consolidatie betreuren wij omdat het sowieso een impact zal hebben op de concurrentie.

Daarom roepen wij nogmaals op om in het kader van de veiling van de 5G-frequenties, die zou moeten plaatsvinden in 2021, de intrede van een vierde netwerkoperator mogelijk te maken. De mededingingsautoriteiten zouden dit ook als voorwaarde kunnen stellen. Zo kan de dynamiek binnen de mobiele telecommarkt in België hersteld worden. Bijkomend lijkt het ons noodzakelijk dat deze operator ook de slagkracht moet hebben om zich te meten met de grote operatoren op de bundelmarkt.