Orange en Telenet sluiten deal om elkaars netwerken te gebruiken

Commercieel akkoord tussen Orange en Telenet
We draaien de klok even terug, meer bepaald naar eind november 2021. Toen raakte bekend dat Orange de overnamestrijd om VOO had gewonnen ten nadele van Telenet. De deal van Orange om VOO over te nemen was echter op voorwaarde van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten van de Europese Commissie.
Net als Testaankoop zijn zij van oordeel dat de overname van VOO door Orange een negatieve impact heeft op het concurrentieniveau in Wallonië. Zo zou de Waalse telecomklant één operator minder hebben om uit te kiezen en dus wellicht meer moeten betalen per maand.
Meer stabiliteit
In plaats van af te wachten tot de Europese Commissie een voorstel doet om het probleem op te lossen, komen Orange en Telenet nu zelf met een oplossing. Ze hebben onderling een deal gesloten waardoor Orange toegang krijgt tot het hybride glasvezelcoax netwerk van Telenet in Vlaanderen en Telenet toegang krijgt tot het toekomstige Fiber-To-The-Home netwerk van Orange in Wallonië. Zo kan de Europese Commissie oordelen dat de overname van VOO door Orange geen negatieve impact meer vormt op de concurrentie omdat Telenet dan VOO zal vervangen als operator in Wallonië. Zo gaat er geen operator ‘verloren’ in die regio.
Omdat de gesloten overeenkomsten voor 15 jaar gelden, biedt dit meer zekerheid voor de toekomstige investeringen in Fiber-To-The-Home (FTTH) zowel in het noorden (samenwerking tussen Telenet en Fluvius) als in het zuiden (via VOO en Unifiber, een samenwerking tussen Proximus en Eurofiber) van ons land. Dit creëert meer stabiliteit binnen de sector en het (toekomstige) aanbod voor de consument.
Naar verwachting zal de Europese Commissie eind maart, begin april met een nieuw en wellicht definitief oordeel komen rond het VOO-dossier.
Geen garantie op prijsverlaging
Op termijn zullen er dus in België 3 operatoren actief zijn op nationaal vlak: Proximus met zijn eigen netwerken en Telenet en Orange die elkaars netwerken gebruiken in die regio’s waarin ze het netwerk niet zelf bezitten. Wij betwijfelen echter of dat een positieve invloed zal hebben op de telecomfactuur. Zo merken we op dat Orange de voorbije twee jaren ook al meedoet aan de jaarlijkse prijsverhogingen, terwijl ze vroeger bekend stonden als de uitdager op de Belgische telecommarkt.
Veel zal afhangen wat de intrede van Digi Mobile teweeg kan brengen in 2024. Slagen zij erin met een scherp aanbod te komen voor bundels gecombineerd met mobiel, dan kan dit een nieuwe dynamiek teweegbrengen op de telecommarkt en dus mogelijk ook voor goedkopere prijzen van onze ‘dure’ telecomdiensten.
Op zoek naar een andere operator of tariefplan?
Wil je overstappen omdat je niet (meer) tevreden bent over je huidige operator? Of ben op je zoek naar een voordeliger tariefplan? Maak gebruik van onze tariefvergelijker telecom.