Nieuws

Mobiel internetgebruik: België hinkt achterop

11 december 2019

Ondanks het feit dat 99,63 % van de Belgen toegang heeft tot 4G, vertaalt dat cijfer zich niet in het gebruik van mobiel internet. Dat blijkt uit de nieuwste Barometer van de Informatiemaatschappij. Grote boosdoeners zijn de hoge prijzen en het gebrek aan aanbieders. Hoog tijd voor meer concurrentie.

De Barometer van de Informatiemaatschappij liegt er niet om: op het vlak van mobiel internetgebruik ligt België ver achter de andere EU-landen. 76 % van de Belgen beschikt over een mobiele internetverbinding via ten minste 3G. Het Europese gemiddelde is echter 96 %.

Nochtans is onze dekkingsgraad voor 4G bij de hoogste (99,63 %). Hoe valt dit te rijmen?

Duurdere prijzen als verklaring

Zoals blijkt uit onderstaande tabel neigen de prijzen van mobiele datapakketten in ons land meestal naar de duurdere kant. Niet gunstig voor de consument dus.Een rode cirkel (4) wordt toegekend wanneer het aanbod het duurst is, een groene cirkel (1) wanneer het aanbod het goedkoopst is. Blauw (2) en geel (3) liggen er tussenin.

Minder concurrentie, lagere prijzen blijven uit

De tijd dat de mobiele prijzen onder druk stonden, dateert van de intrede van King en Kong in 2012. Sinds Telenet is uitgegroeid tot een netwerkoperator heeft die er geen baat meer bij om de prijzenoorlog levendig te houden.

Daarnaast is het aantal alternatieve mobiele operatoren flink geslonken. Operatoren met een convergerend aanbod – mobiel abonnement in combinatie met vaste diensten – hebben momenteel de bovenhand. De komst van 5G én van een vierde netwerkoperator kunnen hier op termijn wel verandering in brengen.

Bovendien zou het mobiel internetgebruik kunnen toenemen als de consument niet meer hoefde te vrezen voor kosten buiten zijn databundel. Het onbeperkte aanbod dat Mobile Vikings in juni lanceerde (€ 29/maand) is zeer vernieuwend omdat het meer dan € 10 goedkoper is dan dat van de netwerkoperatoren. Spijtig genoeg heeft dit nog niet de gewenste dynamiek op de markt veroorzaakt.

Maar wij hopen dat de grote operatoren alsnog getriggerd zullen worden om hun prijzen aantrekkelijker te maken opdat de drempel om meer mobiel internet te gebruiken verder verkleint.

Vind de beste formule

Ben je op zoek naar het meest geschikte mobiele of vaste abonnement of bundel van telecomdiensten? Neem dan een kijkje op onze koopwijzer Telecom.

Vergelijk providers