Nieuws

Hoelang kan je je opnames bewaren?

19 september 2022

Telenet maakte bekend dat binnenkort opnames met de TV-Box (laatste generatie decoder) nog maximaal één jaar bewaard kunnen blijven vanaf het moment van de opname. De maximale bewaartijd van je opnames bedroeg voordien 5 jaar. Vanaf begin oktober worden alle opnames ouder dan één jaar geleidelijk verwijderd van je bibliotheek van opnames. Hoe zit dat bij de andere operatoren?

Telenet heeft besloten om de kosten voor de cloud-opslagruimte voor opnames af te bouwen en zo maximaal te kunnen inzetten op nieuwe contentbeleving via je TV-Box. Volgens Telenet bekijken hun klanten ook binnen de week 80% van hun opnames. Daarom ook dat ze sinds juni alle Telenet TV-klanten gratis Terugkijk TV aanbieden. Daarin worden zoveel mogelijk programma’s en verschillende zenders aangeboden, opdat er net minder opnames moeten plaatsvinden en opgeslagen blijven.

Welke operator moet je kiezen om je favoriete programma's op te nemen?

Cloud of harde schijf

De houdbaarheid van je opnames staat in direct verband met de manier waarop je opnames worden opgeslagen. De nieuwste generatie van decoders werken allemaal via de Cloud, wat een beperking inhoudt op tijd. Maar er zijn nog voldoende decoders in omloop die nog beschikken over een interne harde schijf. Die zijn beperkt in opnamecapaciteit. Want als de harde schijf vol zit, kan je niet meer verder opnemen. De houdbaarheid van die opnames is eindeloos zolang de operator dat type decoder blijft ondersteunen.

De laatste generatie van decoders bij Orange, Proximus, Scarlet en Telenet beschikken allemaal over opnames via de Cloud. Alleen VOO beschikt enkel over een decoder met een harde schijf.

Wil je alle details van de verschillende TV-oplossingen van de Belgische operatoren bekijken, neem dan een kijkje in ons dossier over digitale televisie.

Dossier digitale televisie

Bij wie kan je opnames tot 36 maanden bewaren

Voor een beperkt aantal uren kan je bij Proximus en Scarlet tot 3 jaar opnames bewaren. Bij de TV-applicaties van Orange en Telenet en de laatste TV-decoder van Orange kan je “slechts” maximaal voor 2 maanden je opnames bewaren.

Bespaar geld door je tv-abonnement op te zeggen

Eindeloos opnames bewaren is al enige tijd onbestaande. Dat geldt ook voor decoders met een harde schijf. Stel dat je decoder stuk gaat en aan vervanging toe is, ook dan ben je je opnames onherroepelijk kwijt. We beleven onze content ook steeds meer op een vluchtige manier, streaming platforms winnen aan populariteit waardoor opnames sowieso minder belang hebben. Daarom dat vele consumenten ook hun digitale televisie-abonnement met decoder inruilen een goedkoper alternatief. Ontdek hier hoeveel jij kan besparen door je tv-abonnement met decoder op te zeggen.

Hoeveel bespaar je per jaar door je tv-abonnement op te zeggen?