Nieuws

Hoeveel bespaar je per jaar door je tv-abonnement op te zeggen?

06 mei 2022

Telecomoperatoren voeren jaarlijkse een prijsstijging door, maar met de torenhoge inflatie wegen die prijsverhogingen steeds meer op onze maandelijkse uitgaven. Alleenstaanden worden vaak het zwaarst getroffen, maar er zijn ook opportuniteiten om serieus te besparen. Zoals op je tv-abonnement.

Staat het water je aan de lippen door al die stijgende facturen? En moet je dat allemaal met één loonbriefje betalen? Zeker voor alleenstaanden dreigt daarom zelfs tv-kijken bijna onbetaalbaar te worden. Maar niet gewanhoopt, er zijn oplossingen, zelfs al voerden zowel Orange, Proximus als Telenet dit jaar al een prijsstijging van minimum € 3 per maand door op hun meeste populaire pakketten (respectievelijk LOVE, Flex en ONE). Ook al heb je als consument weinig keuzemogelijkheden, toch moet je het aanbod van de operatoren durven te vergelijken en je zult altijd wel ergens kunnen besparen. Maar de voornaamste vraag is: heb je zo’n pakket wel nodig?

Ben jij op zoek naar een andere combinatie van telecomdiensten, maak dan zeker gebruik van onze tariefvergelijker en stap met onze hulp over naar het abonnement of bundel van jouw voorkeur.

Tariefvergelijker telecombundels

Bespaar serieuze bedragen dankzij streamingdiensten

Om die vraag te beantwoorden moet je in de eerste plaats proberen om een goed zicht te krijgen op hoeveel mobiele data en hoeveel internetvolume je verbruikt. Die gegevens vind je op je factuur. Stel jezelf ook de vraag naar welke zenders en programma’s je voornamelijk kijkt en of je bijvoorbeeld nog steeds een vaste telefoon echt nodig hebt in je abonnement. Gebruik je je vaste lijn haast niet meer, dan kan je al snel € 10 per maand besparen door over te stappen naar een bundel zonder vaste telefonie.

De Belgische televisiekijker zapt intussen steeds meer weg van digitale televisie ten voordele van streamingplatformen. Een aantal daarvan zijn zelfs gratis. Maar ook een aantal van de betalende streamingdiensten zijn haalbaar met een beperkt budget. Dat biedt perspectieven.

Als je je digitale televisie-abonnement opzegt en alleen nog maar kijkt naar jouw favoriete streamingdienst, dan kan je gemiddeld meer dan 191 euro per jaar besparen.

We berekenden dat bedrag door de jaarlijkse kostprijs van het goedkoopste internetabonnement United Telecom Surf@Home (onbeperkt downloaden en tot 100 Mbps downloadsnelheid) en de gemiddelde kostprijs van de 4 betalende streamingdiensten te nemen. Dit zou je jaarlijks gemiddeld € 518,95 kosten. De gemiddelde kostprijs van een digitale televisie-abonnement met een al dan niet inbegrepen internetabonnement zou je jaarlijks gemiddeld € 710,18 kosten.

 Kostprijs per jaar per streamingsdienst

Gratis € 49 € 89,99 € 143,40 € 161,88
VRT.NU, 
RTBF Auvio
VTM Go, 
RTL Play
Go Play
Amazon Prime Video Disney+ Streamz Netflix

 Kostprijs per jaar voor digitale televisie bij je operator

 € 352,28* € 438 € 480 € 696 € 767,88
Telenet
digitale
televisie
VOO
digitale
televisie
Scarlet Trio
(internet en vaste
telefonie inbegrepen)
 
 Orange
Home Internet & TV

(internetabonnement
inbegrepen)
Proximus Flex
(internetabonnement
inbegrepen)
*Prijs van toepassing na de tariefverhoging van 19 juni 2022 

De grootste besparing kun je maken door als VOO-klant te kiezen voor het goedkoopste internetabonnement (United Telecom Surf@Home aan € 33,99 per maand) en voor je tv-behoeften enkel nog gebruik te maken van gratis streamingplatformen zoals VRT.NU (RTBF Auvio) of VTMGO (RTL Play). Dat levert je maar liefst € 438 per jaar op.