Nieuws

Gsm-tarieven: virtuele operatoren het goedkoopst

27 mei 2015
gsm tarieven

We hebben 170 gsm-formules doorgelicht. Die van de virtuele operatoren prijken steeds bovenaan de lijst. Het blijkt ook dat het voor klanten zelden interessant is om in te gaan op koppelverkoop van een smartphone met een abonnement, in feite is het vooral een manier om te vermijden dat mensen zich laten verleiden door andere aanbiedingen.

U kunt heel wat besparen door gsm-tarieven te vergelijken. Voor een gemiddeld gezin van 2 volwassenen, 1 adolescent en 1 student wel tot € 450 per jaar!

  • Dankzij onze Koopwijzer gsm-tarieven kunt u het hele jaar door bepalen met welk tariefplan u uw gsm-factuur het meest kunt beperken! 

Blijft de markt concurrentieel?

Jarenlang hebben we ervoor geijverd dat de klant gemakkelijk van operator kan veranderen. Met de Telecomwet van 2012 werden onze inspanningen beloond. Toch is er nog steeds nood aan goedkopere operatoren en formules.

Door de overname van Base door Telenet verdwijnt in 2017 een belangrijke speler van de markt, wat vragen oproept bij de concurrentiekracht van de telecomsector. We maken ons bijzonder zorgen over de toekomst van virtuele operatoren en hebben de bevoegde autoriteiten dan ook om opheldering gevraagd.

Dure netwerkoperatoren...

Na een vergelijking van 170 formules, stellen we in Test-Aankoop 598 (juni 2015) de top 10 voor van de voordeligste abonnementen voor drie courante gebruikersprofielen. De netwerkoperatoren Base, Mobistar en Proximus komen slechts zelden voor in de top 3 van de voordeligste formules. Doorgaans zijn ze gemiddeld 33 % duurder dan de goedkoopste formule voor de intensieve gebruiker, 34 % voor de gemiddelde gebruiker, en 68 % voor wie weinig gebruik maakt van een GSM. 

Afhankelijk van het gebruikersprofiel, zijn alternatieve operatoren vaak het voordeligst, zoals Aldi Talk, Contact Mobile, Dommel Mobile, Scarlet, Telenet en VOO Mobile.

Pas op met koppelverkoop

Om hun klanten te behouden, bedachten de operatoren een truc: de klant wordt aan een (erg) lage prijs een smartphone aangeboden in combinatie met een abonnement van 12 of 24 maanden. Aangezien de klant het abonnement niet kan kiezen, stemt de aangeboden formule vaak niet overeen met het gebruikersprofiel. We vergeleken 51 dergelijke aanbiedingen van de operatoren Base, Jim Mobile, Mobistar, Proximus en Telenet. In 80 % van de gevallen is het interessanter om het toestel afzonderlijk te kopen en voor het voordeligste abonnement te opteren dat bij uw gebruikersprofiel past. Laat u dus niet misleiden door deze marketingpraatjes, en vergelijk het aanbod!

Die eeuwige roamingkosten!

Met het oog op de naderende zomervakantie, betreuren we dat het EU-voorstel ter afschaffing van roamingkosten, voorzien voor eind 2015, is uitgesteld tot 2018 onder druk van de telecomsector. We vragen dan ook een stevige reactie van de Minister van Telecommunicatie, Alexander de Croo.